Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Old Man's Journey (2017)

Úton az emlékekbe

2018. március 27. - -Britpopper-

old-man-journey-hero-screen.jpg

Az Old Man's Journey alig másfél óra alatt végigjátszható, képi megjelenítése és zenéje miatt azonban könnyedén képes belopni magát az indie játékok szerelmeseinek szívébe.

Ha nincs a Backlog | Games YouTube-csatorna, talán sosem bukkanok erre a gyöngyszemre. Egyébként szívből ajánlom a csatornát mindenkinek, úgyhogy lessétek bátran! Szóval Old Man's Journey. A játék főszereplője egy öregember, aki egy napon levelet kap, mely hatására azonnal útra kel távoli célja felé. Hogy mi áll a levélben, nem tudjuk meg, de láthatóan nagyon megérinti szegényt. Útja során eljut pár helyre, melyek régi emlékeket idéznek fel benne. Ezeket mi is láthatjuk minden pályaszakasz végén, és a mozaikokból lassan összeáll a történet, ami a kezdeti felhőtlen boldogságtól egészen a keserű magányig vezet.

1-village.png

Az Old Man's Journey ugyan nem találja fel a spanyolviaszt, játékmenete viszont így is kellemes. Pikantériája abban rejlik, hogy a környezet domborzatát mi magunk variálhatjuk az egér segítségével, azaz a talajt fel-alá mozgathatjuk kedvünkre. Célunk, hogy a 2D-s hátterek egymásba kapcsolódjanak, miáltal a kisöreg átjuthat egyik helyről a másikra. Néha bárányokat is kell terelgetnünk, akik viszont csak a zöld legelőkön állnak meg, szóval úgy kell kilogikáznunk a dolgokat, hogy mi mindenképp tovább tudjunk haladni. Lehet, hogy ez így leírva bonyolultnak hangzik, de a gyakorlatban pofonegyszerű. Mellé jön még a rajzfilmszerű képi világ, és a csodálatos zene. Előbbi rendkívül szép, élénk, változatos színekkel operál és süt belőle a kreativítás. Akadnak olyan részletek is, amikre rákattintva azok megelevenednek és egy kisebb jelenetsort vagy csak valami jópofa animációt kapunk. A zene gyönyörű, annyira fülbemászó és megnyugtató, hogy kedvem lett volna órákig hallgatni az egyes tételeket. Egyébként scntfc szerezte, akinek az Oxenfree OST-je is köszönhető.

05_lightning_3840x2160_0.png

A játékidő tényleg nagyon rövid, azonban szép, igényes, tartalmas és szerethető az Old Man's Journey, mely történetének végkifejlete talán sejthető előre, mégis képes meglepni. Én a víz alatt játszódó szakaszt konkrétan nem láttam jönni, kellemes meglepetés volt számomra és cseppet sem lógott ki a játék hangulatából. Ami egyszerűen varázslatos, ha valaki vevő az ilyesmire, akkor könnyedén el tud veszni benne, és minderre a francia jellegzetességekkel operáló OST és remek képi világ csak rátesz pár lapáttal.

Értékelés: 91%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr5613782858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galád 2018.04.29. 17:51:51

Nagyon szép, kedves aranyos, de iszonyú rövid, ami sajnos nem baj, mert elég lapos. Végig ugyanazt kell gyakorlatilag csinálni, egy percnél tovább kb. semmin nem kell gondolkozni.
süti beállítások módosítása