Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Ghost Stories (2017)

Kísértettörténetek

2018. július 21. - -Britpopper-

mv5bmta4owq0ngytndgxnc00mzi4ltgznzktyzaxmdcymgi3otfmxkeyxkfqcgdeqxvyntiyodmzmza_v1_sy1000_sx675_al.jpg

A Ghost Stories eredetileg egy színdarab volt, onnan került át a képernyőre. Angol horrorfilmről lévén szó valami egészen ijesztő végeredményt vártam, és az az érdekes, hogy az antológia-filmként is felfogható Ghost Stories ezt hozta is. Nem egy Insidious, vagy Démonok között para-faktor tekintetében, de akad benne pár igen hátborzongató jelenet.

A film főszereplője egy Phillip Goodman nevű pasas, aki sarlatánokat és különféle tévés-, illetve paranormális csalókat leplez le. Biztos benne, hogy szellemek, kísértetek, démonok és egyéb túlvilági lények nem léteznek. Hite viszont meginogni látszik, mikor meghívást kap egy számára elismert - és régóta halottnak hitt - kutatótól, aki a kezébe nyom három ügyet, melyekről azt állítja: ezek majd megváltoztatják Goodman hozzáállását a témához. Cáfolja meg őket, ha tudja! - mondja neki, és útjára engedi a szkeptikus férfit. Goodman felkeresi a három ügy "áldozatát" és egyenként megismerhetjük lidércnyomásos történeteiket.

2403.jpg

Szerény véleményem szerint az első a leghatásosabb. Ebben Tony Matthews (Paul Whitehouse) éjjeliőr épp egy ódon, lepusztult elmegyógyintézetben teljesít szolgálatot, naná, hogy késő este. Ahogy az ilyenkor várható, egyre furcsább dolgok kezdenek történni körülötte: elmegy az áram, lépteket, kopogásokat hall, a rádió meg random bekapcsol. Hamar el is indul hát kivizsgálni a zajok forrását, melyek egy alagsori folyosóra vezetnek, ahol egy lelakatolt ajtó mögött olyasmivel találja szembe magát, amitől még évek múltán sem képes megszabadulni. Itt szeretném elmondani, hogy ez a rész lazán hozza a James Wan -féle horrorok hangulatát, a gyermekkísértet rekedt hangján elhangzó "dada!" pedig simán a frászt hozhatja az edzett horrorrajongókra is. Nagyon creepy.

A második sztori szereplője Simon Rifkind (Alex Lawther - Black Mirror, End of the F****** World), aki egy éjszaka hazafelé tart szülei "kölcsönvett" kocsijával, de lerobban egy elhagyatott erdei bekötőút közepén. Valami pedig ólálkodik a kocsi körül a rideg sötétben. Ez a történet se rossz, de érdekes, hogy a jelenben játszódó jelenetei sokkal ijesztőbbek Simon lakásában (fényes nappal!), mint a visszaemlékezésben. Gondolok itt például a konyhában háttal álló két szülőre, vagy az emeleti szobában futkosó alakra, akiről persze Simon állítja, hogy nincs is ott senki, összezavarodott, kapkodó viselkedése azonban gyanúra adhat okot.

ghost-stories-cropped.jpg

A harmadik sztori középpontjában pedig Mike Priddle (Martin Freeman) áll, akit egy poltergeist kísért otthonában, és valami köze van az egészhez Mike kórházban fekvő feleségének és születendő kisbabájának. Jól megvalósított, de klisés (helló, Más világ!) rész ez, bár lényege egyébként is az, hogy átkösse az eddig történteket Goodman személyére, akinek szembe kell néznie végre múltjával. A film vége ilyen szempontból hatásos, a szálak összeérnek, megtudhatjuk, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a látszólag különálló történetek.

A Ghost Stories érdemi ereje a hangulatkeltésben rejlik. Lépten-nyomon visszaköszön David Lynch korai, szürreálisabb munkássága, az Eraserhead konkrétan meg is idéződik. De jó példák még a már említett háttal álló szülők Simon lakásában, illetve az elmegyógyintézet manökenekkel teli szobája. Ezek baromi nyomasztóak, és a film természetesen alapoz is rájuk, a jumpscare-ijesztgetések innen sem hiányozhatnak. Persze ez itt nem hátrány, jól vannak időzítve és nem lógnak ki a cselekményből. Összességében a Ghost Stories számomra kellemes meglepetés volt, jóval kevesebbet vártam, de rendkívül pozitívat csalódtam. Arra pedig végképp nem számítottam, hogy Lynch is megidéződik benne itt-ott.

Értékelés: 84%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr1514126429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása