Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Resolution (2012)

Történnek furcsa dolgok

2018. július 31. - -Britpopper-

45ae516dacbce5ba0914a63367c81c16.jpg

SPOILERES TARTALOM!

Ha azt mondom Justin Benson és Aaron Moorhead, akkor nem biztos, hogy mindenkinek elsőre leesik, kikről is van szó. Ha azt mondom Spring, akkor talán páran már sejtik. Bizony, ők a film rendezői. Újabban a The Endless tarolt igen szépet a misztikus indie horrorfilmekre kiéhezett rajongók nem is annyira szűk körében, de talán sokan nem is tudják - én sem tudtam! -, hogy a rendezőpáros korábbi munkája, a jelen tárgyalt Resolution is egy remek alkotás. Nekem a Spring tetszett annak idején, jól hozta a Cronenberg -féle testhorrort, megtámogatva kellő adag misztikummal. Aztán most nemrég elém került a The Endless, amiről olvastam mindenfélét. Volt aki agytekerős filmként, volt aki Lovecraftot megidéző klasszikusként hivatkozott rá. Hogy nekem tetszett-e, arra majd a The Endless kritikából tájékozódhattok. Eredetileg úgy volt, hogy most írok róla, de aztán valaki bedobta Facebookon egy csoportba a The Resolution előzetesét, és megnézve arra jöttem rá, hogy basszus, ez a két film igen erősen kapcsolódik. Több se kellett, izzítottam rögvest a torrentet.

mv5bmtk5ode5odawn15bml5banbnxkftztcwnjgxnjk3oa_v1_sx1777_cr001777999_al.jpg

A Resolution azzal indít, hogy Michael videóüzenetet kap egy régi barátjától, amin a tag jól láthatóan teljesen totálkárosra szívta magát, és képzeletbeli madarakra lövöldözik, meg mindenféle baromságot hord össze. Michael felkerekedik, hogy segítsen szerencsétlennek - kinek egyébként becses neve Chris - és rá is talál egy erdő mélyén lévő faházban. Szegény Chris tényleg a kábítószer-függőség legalján tanyázik, talán még ölni is képes lenne egy adagért, ezért Michael drasztikus lépésre szánja el magát: sokkolóval elkábítja, és egy csőhöz láncolja haverját, hogy onnantól kezdve hét napon át megpróbálja végleg leszoktatni a kábsziról. Chris persze eleinte nem veszi jó néven mindezt, de az idő múlásával kezd beletörődni helyzetébe, hisz valahol mélyen ő maga is tud függőségéről, és hogy ezzel mennyit árt magának, illetve a környzetének. Később feltűnik két redneck forma, akik mindenáron szeretnék megkapni az adagot, amivel Chris lóg nekik - és amiről Michael persze semmit nem tud -, majd tiszteletét teszi pár indián keménylegény is, hogy elmondják: a ház, amiben a rögtönzött rehab zajlik, bizony az ő tulajdonuk, szóval a hét nap letelte után visszatérnek, de nem hamuba sült pogácsával.

Idáig lehet spoilermentesen írni a filmről, szóval aki nem látta és kedvet kapott hozzá, az most hagyja abba a cikk olvasását és vadássza le a filmet. Akik maradtak - vagy épp visszatértek -, azoknak folytatom tovább. Szóval a Resolution alaptörténete ennyi: egy jólelkű srác megpróbálja leszoktatni függő haverját. Igen ám, de közben egyre furcsább dolgok történnek körülöttük. Példának okáért Michael régi, megkopott fényképeket talál, aztán filmtekercseket, hangüzeneteket, vagy épp random belebotlik a patakparton pár szekta-tagba, akik az idegenek eljöveteléről beszélnek neki. De elég nagy WTF?! pillanat az is, mikor az éjszaka közepén Michael arra ébred, hogy egy nő bámul be az ablakon, mire Chris az egészet elintézi annyival, hogy "Biztos csak a közeli elmegyógyintézetből tévedt ide" Megannyi horror-klisét felvonultat a Resolution, de Michael rendre ignorálja ezeket, hiszen ő csak drogfüggő barátját jött leszoktatni, nem akar megsárgult fényképek meg furcsa hangszalagok után nyomozni. Viszont pont ezek miatt lesz a Resolution annyira meta, és pont ezek az események késztetnek majd arra, hogy a befejezés után nekiállj utánakeresni a látottaknak.

2resolution041212.jpg

A misztikum folyamatosan adagolva van. Eleve az egész ház egy indián rezervátum területére épült, a közelben van egy titokzatos barlang - az említett elmegyógyintézetről már nem is beszélve! -, mikor pedig Michael rájön, hogy egy francia kutatócsoport is dolgozott a környéken, akik nyom nélkül eltűntek, már mi nézők is tudjuk, hogy valami borzalmas felé haladunk. De a Resolution még a végén is képes meglepni. Folyamatosan várod, hogy "Na most történni fog valami!" de nem történik semmi. Aztán a legváratlanabb pillanatban - lehet, hogy épp egy beszélgetés közepén - pedig történik. Nem jumpscare, erre nem számítasz előre. Vagy épp az ellentettje, ugye, mikor az ég világon nem történik semmi különös, mégis azon kapod magad, hogy már tövig rágtad a körmeid. Jó példa erre a lakókocsis jelenet, amiben az egyik "eltűnt" francia kutatóval folytat Michael egy igen érdekes, és a tükör miatt elég nyomasztó beszélgetést. Várod, várod, hogy lesz valami, de a Resolution kibabrál veled. Ahogy teszi ezt a fináléban is, mikor a szereplőkkel előre tudatja, hogy mi fog történni az elkövetkezendő pár órában, így nekik van idejük változtatni a jövőn. Emiatt maradnak végül életben. Aztán az utolsó pár másodpercben a Resolution valami hihetetlenül frappénsan töri át a negyedik falat és szólít meg TÉGED, a nézőt. Ott magasodsz TE a két szereplő előtt, kikelve a lángokból, ők pedig térdre rogyva könyörögnek NEKED, hogy adj nekik még egy esélyt, hadd csinálják vissza az egészet, hadd történjen minden inkább úgy, ahogy TE, a vérre és gyilkolásra szomjazó horror-fan azt látni szeretnéd. Na, ez az igazán bravúros befejezés.

A Resolution tényleg agytekerős film. Első megtekintésre talán nem esik le, de végig te (a néző) vagy a történet szörnyetege, te akarod látni azt, hogy valami szörnyűség történjen a szereplőkkel, hiszen minden kellék adott hozzá (a már említett horror-klisék, ugye) de szegény Michael rendre más irányba tereli a sztorit, hiszen neki csak barátja felépülése számít. Pedig te ugyanúgy részese voltál az egész filmnek, ahogyan ők is.

Értékelés: 80%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr5914153253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása