Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Mandy (2018)

Pszichedelikus bosszúvágy

2018. szeptember 15. - -Britpopper-

Nem igazán tudtam megszólalni a Mandy vége után, csak tátott szájjal bámultam a stáblistát. Ez a film egy pszichedelikus rémálom, egy olyan zseniális trip, amihez foghatót talán még sosem láttunk. Egyszerre idézi meg a '80-as évek B-horrorjait, Gáspár Noé alkotásait (a Visszafordíthatatlan és az Enter the Void is eszünkbe juthat, főleg a vizualitás miatt), a lassú művészfilmeket és persze mindezek mögött ott munkálkodik a bosszúfilmek sajátos bája. Az összhatás pedig lenyűgöző.

mv5bmjk1mjhmzwqtnzu3oc00nde4lthlodqtntdhzgm4m2e3mwzkxkeyxkfqcgdeqxvymtmxodk2otu_v1.jpg

Red és Mandy boldogan, nyugalomban élnek a vadonban, de mivel semmi sem lehet tökéletes, az idilli kép hamar szertefoszlik. Egy vallásos szekta szemet vet Mandy-re, és hamarosan túlvilági rémségeket segítségül hívva betörnek a szerelmespár házába, a tragédia pedig elkerülhetetlen. Szerencsétlen Red a történtek hatására teljesen összetörik, és a fájdalomtól megkeseredve hamar felébred benne a klasszikus bosszúvágy. Spéci kaszát (kb. a Dante's Inferno-ban láttam utoljára ilyet) kovácsol magának, és a démonok, illetve a vallási szekta után ered, hogy egyenként levadássza őket. És a bosszú bizony véres lesz. Nagyon.

dg3fhgmvmaa1myy.jpg

Ez a film nem fog sokaknak bejönni. Lassú, kimért, tényleg olyan az egész, mint egy LSD-trip: fura beállítások, gyönyörű, legtöbbször valamilyen színben úszó képek (ezek egyértelműen az olasz giallokat idézik), és varázslatos, synthwave-ambient zene, ami a februárban elhunyt izlandi zeneszerző, Jóhann Jóhannsson talán egyik legjobb munkája a Sicario és a Blade Runner 2049 mellett. Itt egyáltalán nem lóg ki az, ha a filmet néha rajzfilmes (!) betétek szakítják meg, de igen gyakoriak a lassítások és a bravúros kamerakezelés is, amik mind hatalmasat dobnak az élményen. Érdemes megfigyelni, hogy milyen szép szimbolikával dolgozik a Mandy, már az elejétől kezdve a levegőben lóg a veszély érzete, a halál a küszöbön toporog. Aztán a film második felére úgy elszabadulnak az indulatok, hogy azt bármelyik slasher elirigyelhetné. Nicolas Cage simán a legjobb alakítását hozza az utóbbi 5-10 évből, nagyon jó látni, hogy ez az ember még tud, és képes színészkedni. Az a jelenet, amikor a fürdőszobában leissza magát és üvölt a fájdalomtól, egyszerűen letaglózó, ahogy a film végén a kamerába vigyorgó, vértől mocskos, őrült elmebeteg arckifejezése is beleég a retinánkba.

294358_1527848656_78.jpg

A Mandy lazán az év egyik legjobb filmje. Én minden egyes képkockáját imádtam, ami nem is nehéz, hiszen kvázi minden egyes jelenete önmagában is megállná a helyét. Nic Cage lubickol a szerepben, de mindenképp ki kell még elemni a Mandy-t játszó Andrea Riseborough-ot is, aki egyrészt gyönyörű, másrészt beragyogja a filmet. Örülök neki, hogy az Upgrade után ilyen hamar itt a második olyan film, amit díszdobozban kívánok feltenni a polcomra.

Értékelés: 91%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr2414241337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FogarasiArpi 2018.09.16. 10:31:10

....aha....

A tréler alapján jobban érdekelne, hogy a T. szerkesztő honnan ismeri az LSD hatásait, és esetleg tudna-e javasolni, hogy hol lehet beszerezni a kérdéses anyagot.

nyikk 2018.09.16. 11:36:13

Avagy gyönyörködjünk emberek kínjaiban, halálán.Megafaszom....

2018.09.16. 12:45:12

@nyikk:

"Avagy gyönyörködjünk emberek kínjaiban, halálán.Megafaszom...."

A lényeget tekintve teljesen mindegy, hogy a moziban gyönyörködsz emberek kínjaiban, vagy elmész Ruandába, és ott nézel széjjel.
Szóval nem kell ez a patetikus duma. Nem a fotelben ülve kell szörnyülködni az alantas emberi viselkedésen. És csak zárójelben. Ha az én szerelmemet ölnék így meg, nos én sem finomkodnék.

Ennyi.

2018.09.16. 15:08:19

Nekem így, a trailer és a leírtak alapján a látványát (meg talán a zenéjét is) tekintve hasonlít a Beyond The Black Rainbow-ra. Tényleg így van?

alöksz róz 2018.09.16. 16:12:35

lsd-t muszáj hozzá fogyasztani, vagy anélkül is jó a film?
vagy először az lsd-t próbáljam ki a film nélkül, hogy tudjam milyen az lsd-trip?

Jossarian 2018.09.16. 17:40:30

@Látens Inszinuáció: Ruandaban, ahogy te irod, nem emberek elnek hanem niggerek. Nagy kulonbseg... A film amugy eleg gaz, aki nem drogos annak "nem jon at"

2018.09.17. 03:40:43

@-Britpopper-: Ja, a rendezőt tudom (George P. Cosmatos fia).
Csak azért kérdeztem, mert ugyan nekem a Beyond The Black Rainbow bejött, de azért nem vállalkoznék arra feltétlenül, hogy el is mondjam, miről szól :-D
süti beállítások módosítása