Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Retrospektív: Kane & Lynch 2: Dog Days

Nagy zűr kis Sanghajban

2018. november 20. - -Britpopper-

"The dog days are over!" - hallhatjuk a Florence and the Machine híressé vált dalában, az IO Interactive 2010-ben megjelent, vérgőzös akció TPS játékában azonban kánikula helyett jéghideg fegyverek és fojtogató lőporszag vár ránk.

image.jpg

Spoileres tartalom!

A 2007-es Kane & Lynch: Dead Men nem volt egy kiemelkedő alkotás, de legalább megmozgatta azokat, akik vevők az adrenalindús akciójátékokra. Az IO Interacive leghíresebb szériája mind a mai napig a Hitman (melynek új szezonja épp nemrég landolt), a Kane & Lynch pedig - a Freedom Fighters mellett - az a játék volt számukra, ahol végre kiereszthették a gőzt. Nem kellett lopakodni, álruhát ölteni és silent assassin módban elintézni a célpontokat, mindezek helyett a tömény akción volt a hangsúly: épületek robbantak, ellenfelek százai hullottak el. A Kane & Lynch kritikailag valamivel sikeresebb volt, mint az eladások alapján, az IO viszont nem engedte el a címet, és 2010-ben előálltak a folytatással.

rasmus-poulsen-k-l2-dog-days-02.jpg

- Olyan kemény vagyok, hogy éjszaka is napszemcsiben tolom!

Lynch már Sanghajban él, van egy stabil barátnője, múltját valamennyire maga mögött hagyta, ám az alvilági kapcsolatokkal csak nem tud leszámolni. Egy igen kecsegtető biznisz reményében az országba hívja régi barátját, Kane-t, aki viszont még mindig lánya évekkel korábbi elrablása miatt emészti magát. A rutinmelónak induló feladat tragédiába torkollik, mikor a páros véletlenül agyonlövi a kínai maffia legveszélyebb figurájának lányát. Innentől kezdve nem elég, hogy a maffia, de a rendőrség, a kommandó, sőt, még az elit alakulatok is rájuk kezdenek vadászni, az előző részből pedig már tudhatjuk, hogy ha ez a két fickó fegyvert kap a kezébe, akkor ott kő kövön nem marad. A Kane & Lynch 2: Dog Days szinte mindenben fejlődött elődjéhez képest. A legfeltűnőbb a filmes hatás, az egész játék egy végtelenül brutális akciófilmként van megvalósítva, még a kamerakezelés is a Bourne-mozik össze-vissza rángatózó stílusát idézi (álló helyzetben is ide-oda mozog, mintha a cameraman be lenne tépve), de különösen igaz ez a sztorira, ami meg eleve in medias res felütéssel indít.

510149-kane-lynch-2-dog-days-windows-screenshot-developers-have-done.png

- Tessék csak tovább folytatni a kamu Adidas cuccok varrását!

Miután elszabadul a pokol, Lynch azt tanácsolja, hogy kibebaszott gyorsan húzzanak vissza a kecójába és kérjék barátnője, Xiu segítségét a továbbiakban. A 11 fejezetes történetből 2-3 alatt tartunk a lakás felé, de már az elsőnél előre látható, hogy mi fog történni. Én ugyan azt hittem, hogy Lynch barátnője már a helyszínen halott lesz, de abban 100%-ig biztos voltam, hogy nem éli túl a kalandot. Ez a gyanúm be is igazolódott, Xiu véres meggyilkolása ugyan szervesen illeszkedik Lynch még mélyebbre merülésében az őrületbe, ám olyan ordas nagy klisé, hogy reng tőle a pagoda. Ellenben pont ebben a fejezetben kapjuk meg a játék legemlékezetesebb szakaszát, mikor a két pszichopatával anyaszült meztelenül kell menekülnünk a ránk vadászó ellenség elől. Tulajdonképpen a játékmenet nem tartogat sok meglepetést: lövöldözünk orrba-szájba a folyamatosan érkező, és fejezetről-fejezetre egyre táposabb ellenfelekre, illetve egyszer helikopterből oszthatjuk az égi áldást - de lényegében ennyi. Fedezékharcra kihegyezett TPS-ről lévén szó nem érdemes a nyílt terepen rohanni, mert néhány másodperc alatt elpatkolhatunk. A környezetünkre azonban nem árt még fedezék mögül is odafigyelni, hiszen elég sok tereptárgy - köztük maguk a fedezékek is! - rombolható, így egy masszívnak tűnő faláda az ellenünk záporozó lövedékekkel szemben nagyjából annyit ér, mint döglött lovon a patkó.

kl2_2010-11-30_21-09-36-43.jpg

- A pocsékoló mindeneteket, finom napi menük hevernek itt érintetlenül!

Vizualitás terén elég felemás az összkép: eszméletlen jól néz ki például, mikor a nagy tűzharc közepette kijutunk a neonfényekkel borított sanghaj-i utcákra, és a rendőrautók villódzó fényében, a fejvesztve futkározó civilek között araszolunk tovább, ám a sarkon már célba is vett minket az erősítést, úgyhogy behátrálunk egy DVD-üzletbe (a kínálatban Hitman játékok is vannak!), vagy egy kínai gyorsétterembe, ahol úgy repkednek a találatot kapó műanyagtálcák, hogy öröm nézni. Ezzel szemben pedig ott vannak az unalomig koptatott gyárépületek, építési területek és raktárak, ahol viszont tényleg semmi említésre méltó nincs a vasbeton szerkezetű fedezékeken kívül. A filmszerű hatást erősíti még, hogy a kép végig zajos, a durvább részeket (például fejlövések) pedig kicenzúrázza, azaz kikockázza a program. A zenére nem igazán emlékszem, a szinkron teljes mértékben korrekt, a mesterséges intelligencia azonban jócskán hagy kívánnivalót maga után. A vasútállomáson például az egyik checkpoint után ha jól helyezkedünk, simán a puskánk csöve elé masírozik az ellenünk felsorakozó hadosztály negyede, de a játék többi fejezetében is találkozni beragadó, vagy indokolatlanul hülyén viselkedő ellenfelekkel. A Dog Days egyértelműen a kooperatív játékélményre épít (online és osztott képernyős módban egyaránt), szóval egy haverral játszva az amúgy gépi irányítású Kane sem rohangál vígan sortűz elé.

maxresdefault_28.jpg

Én is ilyen arcot vágtam a befejezés láttán

A legfájóbb pont talán a játék vége, amely borzasztóan sután lett elvarrva. Kane és Lynch felpattannak a menekülőútként szolgáló repülőre, a kamerás meg ott marad a kifutópályán, leesik a kamera és jön a stáblista. Semmi epilógus, semmi outro, a játék ennyi volt barátom, köszönjük, hogy végigtoltad ezt a nagyjából 5 órás ámokfutást. Ez egyrészt olcsó fejlesztői húzás, másrészt méltatlan a történethez. Csak remélni tudom, hogy Kane és Lynch kalandja folytatódik még a jövőben - a Hitman Absolution-ben viszontláthattuk már őket -, mert ez egy bevállalós, erősen explicit széria, mely akár olyasfajta feltámasztást is érdemelne, mint a Rockstar -féle Max Payne 3. A Kane & Lynch 2: Dog Days leginkább azoknak ajánlható, akik nem rettennek vissza attól, ha a single player kampány egy percnyi megállást sem kínál, és akik a B-filmes körítés felett szemet tudnak hunyni a fékevesztett mészárlás javára.

Értékelés: 78%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr9714383010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása