Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Spree (2020)

Ámokfutás livestreamben

2020. augusztus 17. - -Britpopper-

Életünket a közösségi média uralja. Reggel amint felkelünk, ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy megnézzük, mik az aktuális hírek, mit osztottak meg ismerőseink, barátaink és kedvenc sztárjaink. Nem telik el úgy nap, hogy ne pörgetnénk a Facebook-ot, az Instát, vagy a YouTube-ot (kisgyerekek ide sorolhatják a TikTok-ot is). Napi átlag 86 percet töltünk csak a Facebook-on, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

spree-movie-poster.jpg

Kurt Kunkle (Joe Keery - Stranger Things, Free Guy) életét nem csupán uralja a közösségi média, hanem teljesen irányítása alá vonta azt. Kurt szülei elváltak, majd a fiú 2009 körül belekezdett videós karrierjébe. Hamar youtuber lett belőle, létrehozta saját csatornáját @KurtsWorld96 néven, de a nézettsége nem igazán szárnyalt az egekben. Irigykedve nézte haverját, aki flexelős és prank videókkal ezerszer nézettebb lett, és ez adott neki egy ötletet: mi lenne, ha azzal szerezne nézettséget, hogy embereket rabol el és gyilkol meg? Az ötlet briliánsnak hangzott Kurt fejében, már csak a megvalósítással kellett bíbelődnie. Mivel egy, az Uberhez megszólalásig hasonló, P2P utazásmegosztó és személyszállító szolgáltatásnál, a Spreenél kapott munkát, adta magát, hogy a kocsijával rabolja el azokat, akik fuvart rendelnek. De ez még önmagában semmi! Kurt arról álmodozik, hogy a legnézettebb streamer lesz a világon, ezért az egész kocsit bekamerázza, hogy élőben tudja közvetíteni ámokfutását.

mv5byjzhymq1mzqtzwy5zs00zdm4lwi1zwetzdbiyzmzyjg5ogzmxkeyxkfqcgdeqwfybm8_v1.jpg

A Spree görbetükör a közösségi média bűvöletében élők felé. Kurt annyira vágyik a figyelemre, a rajongókra, és a közönségre, hogy bármit megtenne mindezek eléréséért. Amikor pedig megadatik neki, és egyre többen kezdik nézni a streamjét, egyenesen az alázatos szolgájává válik a nézőinek és oda megy, ahova mondják neki, valamit azt tesz, amire kérik. A filmben nincs klasszikus kamerakezelés, minden amit látunk, vagy telefonnal, vagy mini-, esetleg biztonsági kamerákkal lett felvéve. Ez sokkal hitelesebbé teszi a látottakat, és mivel tényleg számtalan vlogger éli mindennapjait a kezében telefonnal/kamerával, nem igazán lógnak ki még az olyan jelenetek sem, mikor Kurt a haverja házához megy, és végig magát veszi, alig foglalkozva azzal, hogy mit mond neki a srác. Életszagúbb, realistább megközelítés ez, főleg, hogy közben folyamatosan olvashatjuk a nézők kommentjeit, és bizony a legtöbb elég közel áll ahhoz az erőszakra, halálra és szenvedésre éhes valósághoz, amit mondjuk a 4chan, a Reddit, vagy akár a Bestgore kommentszekcióiban tapasztalhatunk.

spree-movie-review-2020.jpg

Messze nem ütne ez a film akkorát, ha nem lenne a főszereplője Joe Keery. A 28 éves Keery hátborzongatóan jól hozza a nézettségre áhítozó videóst, és a gyilkos pszichopatát. A határok egészen összemosódnak nála, és bár néha megmutatkozik emberi oldala, többnyire magasról tesz mások érzéseire. A közönsége irányítja, és ha ők vérre szomjaznak, akkor megkapják. Ebben van a nézettség, ettől pörögnek a számok, és ez az, ami meghozza Kurt számára a hírnevet. A film vége nagyon beszédes. Miféle örökséget hagyhat hátra egy sorozatgyilkos, aki végig egy kocsiból streamelte gyilkosságainak legtöbbjét? Rajongói oldalakat, subredditeket, esetleg egy követői bázist? A legbrutálisabb sorozatgyilkosoknak is vannak rajongói, miért pont Kurt Kunkle maradna ki? A Spree nem egy brutális film, ugyanakkor az üzenete meglehetősen nagy gyomrost ad. Te mire lennél képes azért, hogy népszerűvé válj? Videósként te magad irányítod az életed, vagy a követőid? Kurt Kunkle fogja ezt az elméletet, felkaszabolja apró darabokra, pépes masszává gyúrja és az arcodba tolja. Egy átlagos srác válik benne igazi démonná a közösségi média égisze alatt (Keery tényleg sziporkázik a szerepben!), és bármennyire is kényelmetlen, mi remekül szórakozhatunk rajta.

659c82fc93eefcb27f8b77288be3449a.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr2916166658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása