Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A szekrényből támad: The Closet (2020)

2021. január 20. - -Britpopper-

Ebben a dél-koreai horrorfilmben egy - kapaszkodj meg! - régi szekrény szolgáltatja az igazi borzalmakat, amivel az egyedülálló édesapának hamar szembesülnie kell.

the_closet-273692338-large.jpg

Kedvelem az ázsiai horrorfilmeket. Sokakkal ellentétben nekem nem a Kör (vagy annak eredetije, a Ringu) az abszolút favorit, hanem a 2002-es A szem (The Eye), amiben helyet kaptak olyan hátborzongató jelenetek, amiktől még mind a mai napig feláll a hátamon a szőr (liftes rész megvan?). Dél-Korea már jóideje élen jár a súlyos mondandóval bíró, néha elég nehezen befogadható thrillerekkel, de szerencsére a horror zsánerbe is biztos kézzel nyúltak bele. A The Closet tavaly kvázi radar alatt érkezett. Senki sem foglalkozott vele különösebben, én magam is csak néhány év végi listán találkoztam vele, mint 2020 egyik legjobb ázsiai horrorfilmje - ez azért elég jó ajánlólevél. Nade ebből vajon mennyi igaz?

copy-of-thecloset_300dpi_08_web.jpg

Felesége tragikus halála után Sang-won és kislánya, Yi-na új otthonba költöznek, ami közelebb esik a férfi munkahelyéhez. A ház gyönyörű és kellőképp felszerelt, más a két kezét összetenné érte, de akad benne egyetlen hely, ami megannyi rémséget őriz: a gyerekszobában lévő jókora, ósdi szekrény. Az évek alatt több gyerek is rejtélyes módon tűnt el a házból, és mindegyikük különös kapcsolatban állt az említett bútorral. Yi-na is hamar megtapasztalja ezt, mikor egy alkalommal a szekrény ajtajai kitárulnak, és egy ijesztő szellem-kislány jelenik meg a szobában. Mivel később Yi-na maga is eltűnik, az apának egyedül kell rájönnie, hogy mi állhat a háttérben. Szerencsére ebben segítségére lesz egy különös médium, Kyung-hoon, aki elmagyarázza neki, hogy a háttérben gonosz erők munkálkodnak, és az egész sorozatos eltűnés dolognak köze lehet egyetlen áldozathoz a múltból.

closet_still.jpg

A The Closet a tipikus ázsiai horrorfilmes receptet követi, azaz itt is van egy központi gonosz szellem, aki valamiféle elszenvedett múltbéli tragédia miatt vált ördögivé és bosszúszomjassá, aminek aztán ártatlan emberek itták meg a levét. A háttértörténet papírvékony, de legalább kiderül egy s más, valamint a két férfi nyomozása jobban elmélyíti a sztorit, ami tényleg állhatott volna csupán annyiból is, hogy már megint egy fehérre meszelt arcú, hosszú fejete hajú szellem-gyerek ijesztgeti a népeket. Jumpscare persze kötelező módon itt is van, illetve a film vége sajnos indokolatlanul elnyújtott és szájbarágós, de összességében még így is egy kellemes csalódásnak éltem meg, ami után kétszer is meggondoltam, hogy az éjszaka közepén el merjek-e menni mosdóba menet a szobám közepén álló szekrény előtt.

659c82fc93eefcb27f8b77288be3449a.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr5716396576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása