Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

No One Lives Under the Lighthouse (2020)

Amikor kialszik a fény

2021. január 27. - -Britpopper-

Egyedüli világítótorony-őrként egy kísérteties, kietlen szigeten, ahol egyszerre kerít hatalmába a magány és a rettegés? Ebben a kis indie-horrorban olyasmivel találhatjuk szemben magunkat, amit józan paraszti ésszel még felfogni sem lehet.

no-one-lives-under-the-lighthouse.jpg

Azt szeretem a leginkább a Steamben, hogy sokkal nagyobb teret ad a kezdő indie-fejlesztők számára, így sokkal több olyasféle tartalom található meg rajta, amik legtöbbször csak néhány megabyte helyet foglalnak, általában elég rövidek, de cserébe nagyon intenzív élménnyel ajándékoznak meg (nem, nem a kifejezetten pornó-, és hentai-játékokra gondolok!). A tavalyi No One Lives Under the Lighthouse többször szembejött már velem, de a rettenetesen baráti ára (nincs 4 Euro) ellenére mégis valahogy állandóan elmentem mellette - egészen mostanáig. A játékot egy borongós januári napon zsákoltam be, és mivel csak a steames értékeléseket olvasgattam róla, nem igazán tudtam, hogy pontosan mire számítsak.

00_lighthouse-1024x572.jpg

Nem messze járunk az Egyesült Államok partjaitól. Egy kis sziget felé tartunk csónakkal, ahol az új őrként (az előző nyomtalanul eltűnt) fő feladatunk a helyi világítótorony felügyelete lesz. Felettesünk közli velünk, hogy alig két hét múlva hoz majd egy kollégát is a szigetre mellénk, de addig egyedül kell boldogulnunk. Szállásunk takaros, kis konyhával, két ággyal, de még könyvespolccal is berendezett. Teendőnk csupán annyi, hogy nap mint nap jelzőfényt gyújtsunk a toronyban, majd egy kart megtekerve beindítsuk az azt forgató szerkezetet, és már mehetünk is vissza aludni. Könnyűnek hangzik? Hát, persze, hogy nem lesz teljesen az!

20200709160942_1.jpg

Rögtön az első nap furcsaságokba botlunk. Például valamilyen különös oknál fogva ébredés után fekete trutyi borítja a szállásunk padlóját, és ez a rejtélyes massza láthatóan a toronyban is jelen van, sőt, terjed is! A zárt ajtók mögül dörömbölést hallunk, a sirályok mintha emberi nyelven szólnának hozzánk, eléggé furcsa hangokat hoz a szél, és a címmel ellentétben egyre biztosabb, hogy valaki mégis lakik még rajtunk kívül a szigeten - mégpedig odalenn. Minden egyes nap be kell indítanunk a jelzőfényt, azonban legtöbbször ezt akadályozza valami (valaki?). Olajat kell töltenünk a kannába, nehezéknek való zsákokat kell hoznunk a sufniból, stb. Egy vihar alkalmával még a házikónk teteje is beszakad, szóval azt is célszerű minél előbb rendbe tenni. Figyelmesek lehetünk egy hatalmas ládára is szobánkban, ami négy pecséttel van lezárva. Ezeket a pecséteket is megtalálhatjuk elszórva a szigeten (naponként egyet-egyet), sőt, a háromféle befejezés egyike is eme láda tartalmához kötődik.

1587608408_no-one-lives-under-the-lighthouse.jpg

A retró (PS1-es időket idéző) pixel-grafikával megáldott játék látványvilága egészen egyedi (ezzel együtt rendkívül gépigény-barát), talán részben a Return of the Obra Dinn-re hajaz, de ínyenceknek mindenképp tetszetős lehet. Újabb remek példa arra, hogy nem feltétlenül kell fullos grafika, meg ray-tracing technológia ahhoz, hogy valami élvezetes és hangulatos legyen. A No One Lives Under the Lighthouse egy későbbi szakaszában ráadásul a méltán klasszikus Amnesia: The Dark Descent "Zerzura" (avagy: The Dark World) másvilágát is megidézi, miközben Lovecraft előtt tiszteleg. Ó, igen, a jó öreg Howard munkássága többször is eszünkbe juthat a végigjátszás során, ahogy Robert Eggers nagyszerű 2019-es horrorfilmje, A világítótorony is. A hangokat és a zenét külön dícséret illeti, valóban hátborzongatóra sikeredett mindkettő, pedig mindössze hárman felelősek a fejlesztésért.

A No One Lives Under the Lighthouse befejezéstől függően 1-2 óra alatt letudható. Rokonságban sokkal közelebb áll az élményt átadni kívánó sétálószimulátorokhoz, mintsem a klasszikus menekülős-bujkálós horrorjátékokhoz, így azok is bátran tehetnek vele egy próbát, akiket a víz lever a Slender -féle alkotásoktól. A történetvezetés egészen parádés, és szép, méretes csavarokkal operál. A hangulat abszolút átjön: magányosan tengetni mindennapjainkat az elhagyatott (?) szigeten eleve elég nyomasztó érzést kelt, de erre sokszor még rá is tesz a játék néhány lapáttal, mondjuk egy kiadós vihar, vagy köd személyében. Bizony, többször végigfutott a hátamon a hideg, miközben az aktuális napi feladatot láttam el éppen. 4 Euro (kb. 1500 Ft) baszki két chips meg egy Pepsi ára, ennyit lazán megér egy ilyen remek rejtett gyöngyszem. Csak aztán oltsatok villanyt, ha nekikezdtek!

PRO:

- egyedi pixel-grafika

- remek sztori

- .nagyszerű hangok + zene

KONTRA:

- lehetett volna hosszabb

- több interakció hiánya

659c82fc93eefcb27f8b77288be3449a.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr6116404970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása