Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A sebész (2014-2015)

Csontig hatol

2021. július 19. - -Britpopper-

173945098_3876067279143780_883355040832139718_n.jpg

Nemrég újranéztem a The Knick-et (A sebész) és azon túl, hogy még mindig imádom (tökéletes korrajz, díszletek, karaterek és egy sziporkázó Clive Owen!), továbbra is iszonyúan sajnálom, hogy a második évad után elkaszálták a sorozatot. Aki nem ismerné: a sorozat főszereplője a kokainfüggő Dr. John Thackery sebészorvos (Clive Owen), aki egy neves New York-i kórházban (Knickerbrocker Hospital) dolgozik az 1900-as évek elején. A férfit mentora, Christiansen doktor váratlan öngyilkossága után vezető sebésszé léptetik elő. Azt szeretné, ha pártfogoltja, Everett Gallinger lenne a helyettese, a kórház fő támogatójának lánya azonban ragaszkodik hozzá, hogy a nemrég érkezett, fekete bőrű Algernon Edwardsot (André Holland) vegye maga mellé, aki Londonban és Párizsban szerzett tapasztalatot. A faji kirekesztettség és az ehhez kapcsolódó megkülönböztető bánásmód az első perctől jelen van, amint Algie beteszi a lábát a Knick-be, de nem adja fel: kiáll magáért és az elveiért.

the-knick-season-2-clive-owen-dr-john-thackery.jpg

Steven Soderbergh (Traffic, Fertőzés, Logan Lucky) tökéletesen mutatja be a századeleji New York mocskos világát, ahol mindenki küzd valamivel. Algernon a beilleszkedéssel és a rasszizmussal, Thackery a függőségével, az intézmény igazgatója az adósságaival, de akad még jónéhány érdekes emberi sors a kórház falain belül és kívül egyaránt. A készítők mindenben igyekeztek a realitás talaján maradni, ezért a műtétek gyomorforgatóan hitelesek lettek - tényleg kell a lelki erő némelyik végignézéséhez. A zenét Cliff Martinez (Drive, Too Old To Die Young) szerezte, így a rá jellemző - és a kortól amúgy teljesen elütő - elektronikus ambient dallamok csendülnek fel. Eredetileg hat teljes évadot szántak a sorozatnak, és sajnos eléggé érződik is rajta, hogy félbe lett vágva. Jópár szál elvarratlan maradt (főleg az Everett - Algernon konfliktusnál sajnáltam ezt nagyon), de tavaly jött a hír, hogy készül egy új évad Barry Jenkins és André Holland vezetésével. Szóba került az is, hogy a settinget immár a II. világháború idejére tennék, ami mindenképp érdekes húzás lenne, de én sajnálnám, ha ezeket a korábban megismert és megkedvelt szereplőket elhagynánk. Nálam a The Knick az egyik legerősebb sorozat, amit valaha láttam. Clive Owen akkorát játszik benne, hogy azt komolyan tanítani kellene (Golden Globe-ra is jelölték érte!), de a kvázi mellékszereplők is parádésak. Két évad, 2x10 rész. Aki még nem látta, az mindenképp pótolja valamikor!

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr2316599460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása