Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Don't Breathe 2 (2021)

Karaktergyilkosság

2021. szeptember 05. - -Britpopper-

mv5bmdnkmmzkytitzmy4mc00mdc2ltgyogmtzdi5nwy3odbhnji4xkeyxkfqcgdeqxvynjawnjq1ntg_v1.jpg

Az első részt kifejezetten kedveltem, egy nagyon jól felépített home invasion filmnek tartom, amiben maguk a betörők lesznek az áldozatok. Jól játszott a hangokkal, a fényképezéssel, a színészek is jók voltak, és bár a sztorit elvileg lezárták, napvilágott látott egy alternatív befejezés, mely szerint az öreg vak háborús veterán mégis túlélte az eseményeket - ezt viszi tovább a folytatás. A Don't Breathe 2 (magyarul: Vaksötét 2) olyan, mintha az előzményből tényleg csak az öreg vak ember karakterét mentené át (bár őt is jelentősen átírva), és minden mást figyelmen kívül hagy. Tiniket ölt? A pincében fogva tartott egy nőt? Kit izgat, mostantól ő egy pozitív hős, aki bármit megtenne a valahonnan előkerült lányáért. Mert itt bizony nevel egy gyereket (Phoenix, még a neve is beszédes) éppen, mikor feltűnik a színen pár rosszarc, akik éjjel betörnek a házukba. Innentől fogva pedig elkerülhetetlen a mészárlás.

12dont-breathe1-superjumbo.jpg

A Don't Breathe 2 számomra addig volt élvezhető, amíg az események az öreg házában játszódtak. Itt megint fura szögeket ír le a kamera, akad egy hosszabb vágás nélküli jelenet, és ismét klassz nézni, ahogy a szobák közt bújócskáznak a lényegesen veszélyesebb, fegyverekkel felszerelkezett betörőkkel szemben. Aztán bedobnak egy csavart a nevelt kislány kilétét illetően, és onnantól a film mintha átmenne valamelyik unott Fűrész-folytatásba. Egyre több logikátlanság kerül elő (a "kutya hazatalál" rész mindent visz), a végső leszámolás és a finálé pedig egyszerűen méltatlan. Akadnak benne jó pillanatok - főként a már említett, házon belül játszódó részeknél -, de láthatóan nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy egy korábban gonosz, gyilkos karaktert hirtelen pozitív, védelmező apaszerepbe kellett változtatniuk. Folytatásnak ezért szerintem gyenge lett a Don't Breathe 2, viszont egy unalmas estére betárazható, hiszen semmivel sem nyújt kevesebbet, mint mondjuk a Fűrész 4.

Értékelés: 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr3516680086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank99 2021.09.06. 17:15:12

a Fűrészhez azért ne hasonlítsuk...
süti beállítások módosítása