Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Assassination Nation (2018)

Nincsenek többé titkok

2021. november 18. - -Britpopper-

251120339_4462256947191474_8922492664900226582_n.jpg

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy hogyan ment el mellettem ez a film, de a stáblista után azonnal indítottam volna újra. Lényegében egy olyan polgárpukkasztó filmről beszélünk, ami már az elején kijelenti, hogy a következők lesznek benne: "bullying, blood, abuse, classism, death, drinking, drug use, sexual content, toxic masculinity, the male gaze, homophobia, transphobia, guns, nationalism, racism, kidnapping, murder, attempted murder, swearing, torture, violence, gore, weapons, and fragile male egos." Ezek után amit kapunk, az számomra az utóbbi idők egyik legjobb társadalomkritikus filmje. Mindenkinek vannak titkai, de mi történne akkor, ha egy hacker módszeresen elkezdené ezeket kiszivárogtatni az internetre? Salem városában járunk, ahol négy fiatal lány (Odessa Young, Suki Waterhouse, Hari Nef és Abra) áll a középpontban, mikor a szar-lavina elindul, és előbb csak a polgármesterről kerülnek ki szaftos fotók, majd következik a suli igazgatója, és így tovább. Lassan az egész város összes lakójának mocskos kis rejtegetnivalói felkerülnek a netre, és ez megszégyenüléshez, majd brutális erőszakhoz vezet.

1447.jpg

Az Assassination Nation képes átmenni gore-ba, vagy épp home invasion (!) filmbe. Ez utóbbi egy több perces, vágás nélküli jelenettel nyit, amit parádés. Rév Marcell fényképezte, aki utána az Eufóriában is lehetőséget kapott, és szerintem az itt látottak alapján döntöttek mellette. Tökéletes képekkel operál a film, a zenék ugyanazt a szintet hozzák, mint az Eufóriában (Charli XCX, Labrinth, Sia, de még Ennio Morricone is felcsendül). Jelzem, egy évvel járunk az Eufória sikere előtt. Ez a film olyan témákat boncolgat, amikhez más rendezők nem igazán mernek nyúlni manapság. Pimasz, polgárpukkasztó, helyenként gyomorforgató, de rohadjak meg, nekem ez a film simán lehetne egy Amerikai szépség 2, és biztos, hogy többször nézős lesz. Magyarul is megjelent "Gyilkos nemzedék" néven, Sam Levinson rendező pedig ezután forgatta le a Netflixnek a Malcolm & Marie-t, ami szintén erős lett, de feleannyira sem, mint az Assassination Nation. Csak ajánlani tudom.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr7116754970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.11.20. 09:00:57

Jól megcsinált trash film.

steery 2021.11.20. 13:23:44

Amint megvalósul a kvantumfölény, és az összes ma használt titkosító eljárás könnyedén feltörhetővé válik, vagyis az egész internet védtelenné válik a megfelelő gépekkel és programokkal rendelkező csoportok támadásaival, manipulációival szemben, ez hirtelen globális, hétköznapi valósággá válik. És a digitális világról le kell mondanunk. Az elvonási tünetek és a visszatérés az 50 évvel korábbi állapotokhoz súlyos válságok sorozatát fogja elszabadítani, amik tovább fokozzák majd a permanens világválságot.
süti beállítások módosítása