Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Nitram (2021)

A valóságnál nincs borzalmasabb

2022. április 21. - -Britpopper-

277570873_4961438253940005_6717717604462912521_n.jpg

Tasmania, 1996. Nitram (Caleb Landry-Jones) édesanyjával (Judy Davis) és édesapjával (Anthony LaPaglia) él egy külvárosi kis lakásban. Barátai nincsenek, szellemileg jelentősen visszamaradott (az orvosok skizofréniát is megállapítottak nála), és dühkezelési problémákkal is küzd. Frusztrációját az izolált környezet csak növeli, piromániásként tűzijátékokkal szórakozik naphosszat. Egy nap aztán megismerkedik egy visszahúzódó örökösnővel, Helennel (Essie Davis), akivel nagyon jó barátok lesznek. Mikor kapcsolatuk tragikus véget ér, Nitram megindul lefelé a lejtőn. Magánya és dühe egyre csak felemészti, és lassú süllyedésbe kezd egy olyan rémálomba, ami Ausztrália modern történelmének egyik legszörnyűbb tömegmészárlásához vezetett.

nitram_miff_supplied.jpg

Justin Kurzel rendező a Snowtownnal (2012) hívta fel magára a figyelmet, ami mind a mai napig az egyik legnehezebben végignézhető film számomra. Bár később tett egy kitérőt Hollywood felé (Macbeth - 2015, Assassin's Creed - 2016), az utóbbi években csak a True History of the Kelly Gang kapcsán került elő ismét a neve. A Nitrammal viszont Kurzel hazatalált. És nem csak azért, mert ismét hazai terepen forgathatott, hanem mert ez a film visszakanyarodik a Snowtown nyers, brutális, nyomasztó stílusához. Amit Caleb Landry-Jones itt letol, az valami félelmetes. Sosem lehet tudni, hogy mikor durran el az agya, és megy neki valakinek. A Nitram emellett a fegyverviselésről is szól. 35 ember halála kellett ahhoz, hogy jelentősen átírják az országban az erre vonatkozó törvényeket, és a rákövetkező években összesen 670 000 (!) lőfegyvert vontak be. Ma már sokkal többen birtokolnak otthon fegyvereket, mint 1996-ban. A film arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyire egyszerűen hozzájuk lehetett jutni egy álmos ausztrál kisvárosban, ahol a kutya nem foglalkozott azzal, ha valaki felvásárolta a helyi fegyverkereskedés felét. Erős film lett a Nitram, Kurzel talán legjobbja a Snowtown mellett. Az ausztrál AACTA-díjátadón tarolt, Cannesben tavaly Caleb Landry-Jones elvitte a legjobb színésznek járó díjat. Nem egyszerű néznivaló.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr8617808971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása