Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

What Josiah Saw (2021)

A farm, ahol halunk

2022. augusztus 11. - -Britpopper-

what-josiah-saw.jpg

Egy isten háta mögötti farmon járunk, valahol Texas egyik poros kisvárosának a szélén. A Graham-család az édesanya, Miriam öngyilkossága után teljesen széthullott. A farmon már csak az apa, Josiah (Robert Patrick) és visszamaradott fia, Thomas (Scott Haze) tengetik mindennapjaikat, jobbára olcsó whisky-be fojtva soha meg nem valósuló álmaikat, hogy egyszer kitörhetnek innen. Thomas meg van győződve arról, hogy az anyja kísérti a helyet, és éjjelente odakinn mászkál. Az apja nem hisz neki, egészen egy borzalmas éjszakáig: amit lát (innen a film címe), az örökre megváltoztatja addigi életüket. Eközben két olajmágnás tűnik fel a közelben, akik meg akarják vásárolni a Graham-farmot fúrási célokra. Leveleik visszacsalogatják a szülői házhoz a két, azóta már lelépett gyereket is, Eli-t (Nick Stahl) és Mary-t (Kelli Garner). A szembenézés a múlttal, az elnyomott, borzalmas traumákkal pedig rettenetes következményekkel jár.

Három fejezetre oszlik a film és mindhárom a Graham-család egy-egy gyermekére koncentrál. Ezek közül nekem Eli fejezete tetszett a leginkább, aki azóta folyamatosan zűrös ügyekbe keveredik, hogy lelépett otthonról. Nick Stahl különösen nagyszerű a szerepben, de legalább ennyire hátborzongató a Thomas-t alakító Scott Haze is. A válaszokat az utolsó néhány perc adja meg, de addig a film inkább nyugtalanító, mintsem félelmetes. Carlos Ritter operatőr remekül teremti meg a nyomasztó hangulatot: kietlen táj, üres szobák, gyenge fények... egy ennyi rettenetes dolgot látott házban nem az emeleti ablakból éjszaka kitekintő kísértet a legfélelmetesebb, hanem a szörnyű teher, amit a gyerekek azóta is magukkal cipelnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr3217902139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása