Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

28 nappal később

2017. május 16. - -Britpopper-

28_days_later_by_thaddeous.jpg

Szeretem a zombis filmeket. Most sokan beleköthetnének, hogy Danny Boyle klasszikusában nem is igazi zombik vannak, hanem fertőzöttek, de ácsi, szerintem teljesen mindegy, a funkciójuk végül is ugyanaz, nem? A 28 nappal később Boyle egyik legjobb filmje. A horror köntöst tulajdonképpen csak álcaként használja, a masszív társadalomkritika amely alatta leledzik, sokkal többet nyom a latba. Jim (Cillian Murphy) felébred a kómából, de senkit sem talál a kórteremben. Üres a folyosó, az egész épület, üres és néma az egész város. Jim semmit sem ért, rémülten bóklászik a kihalt metropoliszban. Végül rátalál egy emberpár: túlélő, mindentől rettegő menekülők. És nemsokára találkoznak azokkal is, akik elől menekülni kell. Egykor emberek voltak, ám a gyilkos vírusnak köszönhetően már csak fékevesztett őrültek, akik pusztítani akarnak. Puszta kézzel, körmökkel, fogakkal.

Jim 28 napig feküdt a london-i kórházban, de ez elég volt ahhoz, hogy Anglia szinte teljesen elnéptelenedjen és az élők helyett fertőzöttek vegyék át az uralmat. A srác a fejébe veszi, hogy megkeresi a szüleit, ám az út lesújtó végeredménnyel zárul: halottak mind. Később találkoznak egy apával és a lányával akik egy lakótelepi lakásban barikádozták el magukat és együttesen elhatározzák, hogy egy elég meggyőzőnek tűnő katonai rádiójel alapján Manchester felé veszik az irányt, hátha meglelik a hőn áhított menekülttábort ahol majd megmentik őket a derék, felfegyverzett, okos katonák. Oké, szóval mint említettem: ez a film sokkal inkább társadalomkritika csak horror mázzal leöntve. És ez jobbára a film második felében tűnik fel igazán. Ám emellett méltó tisztelgés a klasszikus zombifilmek előtt is. A fertőzöttek ugyanis tényleg nagyon hasonlóak a zombikhoz. Ha meglátnak, elönti a megfeketedett vér az agyukat és csak azon vannak, hogy kihúzzák az ember zsigereit a gyomrából. A zombik új generációi ők. Cammogás helyett szélsebesen rohannak.

landscape-1456933779-movies-28-days-later-still-01.jpg

A düh-kór hajtja őket, nem az ízes agy utáni vágy, vagy az éhség. Egyszerűen csak pusztítani akarnak. És Boyle pont ezzel az apró adalékkal reformálta meg a zombis filmeket. Emberközelibbé hozta a szörnyetegeket. A düh ugyanis mindenkiben ott munkál csak - mivel civilizált lények vagyunk - el tudjuk nyomni. Ám mi történik akkor ha egy vírus hatására mégsem lennénk képesek elnyomni és elburjánzana bennünk, megfeketítené lelkünket, vérszomjas állattá deformálna? A 28 nappal később pont erre ad választ. Megtekintése után persze azért megfogalmazódik a nézőben, hogy "bazdmeg, nem is állunk mi olyan messze ettől..." és való igaz, a film elején a kísérleti majmoknak vetített erőszakos videók remekül példázzák, hogy laboratóriumi düh-kór vírus nélkül is viselkedhet úgy az ember ahogyan a filmbéli fertőzöttek. Kicsit tovább boncolgatja ezt a témát a folytatás (28 héttel később) is de az már messze nem ér fel az előd szintjéhez. Nem rossz folytatás (és akadnak benne igen erőteljes jelenetek, mint például a mesterlövészes a káoszban), de különösebb szívfájdalom nélkül kihagyható azok számára akiknek nem keltette fel az érdeklődését. Egy darabig úgy állt a dolog, hogy Boyle elkészíti a 3. részt is 28 hónappal később névvel de ez sajnos bedőlt. Kár érte, én kíváncsi lettem volna rá, mit lehet még kihozni ebből a témából. Talán egyszer, valaki megcsinálja majd ezt a részt.

Legjobb jelenet: Mikor Jim visszatér a bázisra

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr4112436443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.05.17. 11:21:08

Nagyon jó film, az egyik kedvencem. Jól bemutatja, milyen gyorsan össze tud roppanni a társadalom és jönnek elő az önös érdekek.

dívamacska 2017.05.17. 15:18:54

Nekem is nagy kedvencem. A legjobb jelenet, amikor az erdőben menekülve elesik, és ahogy a hátára fordul, meglát az égen egy repülőt. Abszolút priceless.

Fortress 2017.05.18. 08:56:08

Azt mondják a jó film 3 ismérce:

1. Újra meg akarod nézni
2. Elgondolkodol rajta utána is
3. Többszöri megnézésnél is élvezetes

Mindhárom igaz erre a filmre! Erő 8,5 pont.

kilgortrout 2017.05.18. 10:01:37

Számomra az volt a legelgondolkodtatóbb probléma, amikor-SPOILER!-eljutnak a katonai bázisra, és ott a derék bakák einstandolják a nőket, mondván ugye az emberiség túlélése a cél.
...és tényleg, mi olyankor a helyes, a követendő, amikor esetleg tényleg az a maroknyi ember az utolsó a világon? Ragaszkodjunk a civilizált világban működő párválasztási normákhoz, vagy felülírhatja ezt az ősi törvény (az erősebb kutya bszk....), mert a faj fennmaradása esetleg ezt kívánja?
süti beállítások módosítása