Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

American Horror Story: Freak Show kritika

2015. január 29. - -Britpopper-

Na végre eljött az idő hogy bármiféle rossz szájíz nélkül írhatok az éppen aktuális American Horror Story évadról (amely ezúttal a 4. a sorban). Félreértés ne essék, imádtam én a az első két évadot is (írtam is róluk ITT) azonban a 3. évad (a Coven) kifejezetten gyengére sikeredett és bevallom, féltem hogy mit tesz majd le nekünk az asztalra Ryan Murphy és Brad Falchuk a Freak Show képében. Hála az égnek nemhogy csalódást nem okoztak, hanem sikerült nekik egy olyan erős évaddal megajándékozniuk minket amely felér az általam eddig etalonként számon tartott elmegyógyintézetes 2. évad (Asylum) színvonalához. Tavaly úgy ültem neki az első résznek hogy "itt még bármi lehet". És tényleg, ha megemlékezünk a Coven első néhány részéről akkor megállapíthatjuk hogy az az évad nem ott romlott el. Sőt, a Coven évadnyitánya kifejezetten erős volt. Ezt a szintet pedig a Freak Show is simán hozta, azonban fontosabb kiemelnem hogy eme kreatív energia és masszív drámai töltet nem fulladt ki a 13 részes évad felénél. Sikerült végig fenntartani a nívós színvonalat, miközben az American Horror Story pompásan kanyarodott vissza gyökereihez.
3-disturbing-new-posters-for-american-horror-story-freak-show6.jpgBeharangoztam már ITT de azért a sztori nagyvonalakban: 1952-ben járunk Jupiter városában, amely egy tipikus álmos, poros amerikai koszfészek Florida partjainál. Itt találjuk az egyik utolsó megmaradt rém-cirkuszt melynek tagjai különféle "torzszülöttek", ilyen vagy olyan fogyatékossággal élő különcök, egyben a cirkusz állandó tagjai. Egy olyan kis társaságé melynek élén a Németországból megszökött Elsa Mars (a zseniális Jessica Lange) áll, ki saját gyermekeiként tekint a társulatra melynek létszáma az évad során egyre csak gyarapodik. Ott van például a kétfejű ikerpár Bette és Dot Tattler (Sarah Paulson), az "ollókezű" helyi vagány srác Jimmy Darling (Evan Peters), a hárommellű Desiree Dupree (Angela Bassett), a szakállas nő Ethel Darling (Kathy Bates) és persze a cirkusz többi tagja is mint mondjuk Paul (Mat Fraser), Ma Petite (Jyoti Amge) vagy épp Amazon Eve (Erika Ervin). A végnapjait élő cirkusz próbál a felszínen maradni a mozi és TV térhódításának fénykorában azonban fennmaradásukat belső ellentétek és viszályok is akadályozzák. Főként hogy feltűnik a környéken egy bohócnak öltözött sorozatgyilkos, Twisty (John Carroll Lynch), és a helyi úri ficsúr, Dandy (Finn Wittrock) sem képes gyilkolás nélkül megülni a seggén, szerető édesanyja (Frances Conroy) legnagyobb bánatára. Ehhez gyorsan tegyük még hozzá hogy a nagyvárosból két szélhámos (Denis O' Hare és Emma Roberts) is érkezik hogy elvegyülve a társaság tagjai között ármánykodjanak. Főbb céljuk hogy minél több "torzszülöttet" öljenek meg és holttestjeiket egy különleges múzeumnak elszállítván busás jutalom üthesse markukat. Azt hiszem az már tényleg csak a hab ezen a véres tortán hogy Halloween alkalmából még a régi angol nemes "szörnyszülött" (két feje volt, egyik a tarkóján) Edward Mordrake (Wes Bentley) is visszatér a Pokol mélyéről hogy magával vigyen valakit. Parádés, nemigaz?


american-horror-story-freak-show-character-poster-evan-peters.jpgNos, szerintem maga a sztori iszonyat jó lett. Általában a készítők mindig belenyúlnak valami olyan témába amelyben hemzseg a potenciál, bőven ki lehet meríteni. És ez általában abszolút be is jön nekik. A Murder House (1. évad ugyebár) a visszatekintésekkel a múltba messze többet adott mint azok nélkül. A már oly sokszor méltatott Asylum az elmegyógyintézetes tematikát aknázta ki, csavarta meg többször (néha egészen abszurd módokon) és tette mindezt csipetnyi humorral fűszerezve amitől mindmáig a leges-legjobb évadnak számít. A Coven a boszorkány- és vudu-mítoszhoz próbált hozzányúlni, azonban sajnos csúnyán elhasalt. Nem volt eleve elvetélt ötlet a boszorkányosdit modern hipszter környezetbe ágyazni, kár hogy a forgatókönyvírók nem álltak a helyzet magaslatán mert egyrészt átkozott (érted: "átkozott") unalmassá vált a Coven 4-5 rész után, másrészt orbitális nagy lyukak tátongtak a sztoriban - és mindez újfent a forgatókönyvírók hibája. Szerencsére a Freak Show esetében működött a képlet. A különböző történeti szálak szépen kapcsolódtak egymáshoz, így a végén már az olyan apróbb negatívumokat is meg tudtam bocsátani mint például a teljesen jellegtelen és felesleges Barbara karaktere aki az egész évad során egyáltalán nem volt semmilyen komolyabb szerepe de még csak indokoltnak sem éreztem a szerepeltetését. Ettől függetlenül a többi karakter kifejezetten erős és emlékezetes volt. Végre Evan Peters is olyan szerepet kapott amiben megmutathatta hogy igenis színész ő, nem csak egy "ha oda rakom akkor ott van" -szerű zombi (lásd: Coven). A "szakállas" Kathy Bates szájába olyan szöveget adtak hogy mindig elmosolyodtam rajta. És Jessica Lange pedig... Nos, neki ugyebár ez volt az utolsó évada az American Horror Story keretein belül. Azt kell mondjam kitett magáért. De komolyan. Már eddig is folyton nagyon erős alakításokkal vett le minket a lábunkról de a Freak Show-ban a maximumot nyújtotta. A háború alatt exploitation filmekben szereplő, majd szökése után a cirkuszt vezető, de folyton a rivaldafénybe vágyó Elsa karaktere Jessica Lange jutalomjátéka volt.
o-american-horror-story-freak-show-episode-4-facebook.jpgA képi világ színes (meleg színekkel), nagyon jól átadta mind a cirkuszok világát, mind az '50-es évek stílusát. A zenét külön ki kell emelnem hiszen fergeteges lett. Emlékeztek még az Asylum fülbemászó Dominique avagy The Name Game dalaira? Nos, ugyanazt a színvonalat ezúttal is megadták nekünk. Az évad telis-tele volt klassz dalokkal. Az én kedvencem a Lange előadásában bemutatott Gods & Monsters volt amely mellesleg a legnagyobb kedvencem Lana Del Rey-től. De említhetném akár még az Evan Peters által nagyszerűen előadott Nirvana átiratot is, mely a Come As You Are lett. Hála az égnek ezúttal a Halloween-re tett duplaepizód is kifejezetten erős lett, köszönhetően a valóságban is létezett Mordrake ijesztő alakjának. A színészek pedig remekeltek. Az ikreket alakító Sarah Paulson szörnyen nehéz munkát kapott hiszen két gyökeresen eltérő személyiséget kellett megformálnia egyszerre. Igen, egyszerre, hiszen Bette és Dot egy testen osztozik ezért ha csak az egyik van középpontban, akkor is ott van mellette a testvére. A színésznőnek így minden egyes vele (velük) kapcsolatos jelenetet kétszer kellett eljátszania. Pozitív csalódás volt számomra Neil Patrick Harris aki a bábjátékos Chester-t alakította. A pasast én az Így jártam anyátokkal óta valamiért egészen unszimpatikusnak tartottam (bár ott nagy nőcsábász volt, a valóságban meleg), aztán a Holtodiglan (Gone Girl) után végül csak megbarátkoztam vele, itt pedig hatalmasat alakított az elmebeteg bűvész szerepében aki a bábjával beszélget. Nem akarok mindenkit egyenként kiemelni (pedig megtehetném), a lényeg az, hogy erős alakításokkal tarkított évad lett a Freak Show, egyedül csak azt bántam hogy néhány régebbi színész nem tért vissza. Bár Lily Rabe visszatért mint Mary Eunice nővér (hogy kerekké váljon az Asylum alatt kiteljesedő Pepper szívszorító története) de én örültem volna neki hogyha mondjuk Taissa Farmiga vagy Dylan McDermott is visszakerül. Sebaj, a színészek így is nagyszerűek voltak. Ahogyan az egész évad az lett. Megvolt rá az esély hogy ez is egy kihagyott ziccer lesz, azonban hála az égnek a készítők ezúttal tényleg kitettek magukért. Aki eddig is szerette az American Horror Story-t (minden bájával együtt), az bátran álljon neki a 4. évadnak is hiszen tényleg nem okoz majd csalódást. Kíváncsian várom hogy mit tartogat majd nekünk az 5. évad, amiről eleddig semmilyen infót nem tudni. De ha tartják ezt a színvonalat, nem lehet okunk panaszra idén Ősszel sem.

Szerintem a 4. évad: 10/9

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr87116939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kíra Boldog 2015.01.30. 20:39:47

Jó kis Horror Story ;) Csak így tovább :)

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2015.02.01. 19:42:52

@Kíra Boldog:

Köszi :) De te meg ne hanyagold a blogodat túl sokáig! :D
süti beállítások módosítása