Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Kritika: The Knick (1. évad)

2015. március 26. - -Britpopper-

Az a gond a mai sorozatok felhozatalával hogy a jól bejáratott, és agyon ajnározott címek sokszor hajlamosak elvonni a figyelmet a teljesen friss, kifejezetten erős produkciókról. Ilyesmi áll elő jelenleg is, hiszen a The Knick - előre mondom - kiváló sorozat, ám a nagy The Walking Dead és Trónok harca mániában sokan hajlamosak voltak elsiklani mellette. No, nem baj, pótolni bármikor lehet hiszen a mindössze 10 epizódos 1. évadot épp a napokban kezdte el vetíteni magyar szinkronnal az HBO.

the-knick-16x9-1.jpg

A The Knick egy kórház mindennapjairól szól, a 20. század elején. De nyugalom, ez a sorozat köszönőviszonyban sincs a Vészhelyzet avagy a Dr. House stílusával, sokkal inkább egy olyan karakterdráma amely végig képes fenntartani az érdeklődést és nem fullad unalomba. A Clive Owen által zseniálisan megformált Dr. John Thackery pedig egy nagyon érdekes karakter. Megszállottan kutat egyre újabb módszerek és felfedezések után az orvostudomány területén, mellette pedig kokainfüggő. Rögtön az első részben láthatjuk amint mentora - az akkori főorvos - öngyilkosságot követ el egy sikertelen műtét után (az öreget egyébként az a színész játszotta aki a Hallmark csatorna Sherlock Holmes tévéváltozatában maga Holmes volt), emígy pedig Thackery kerül a helyére. Csakhamar megérkezik Európából Dr. Algernon Edwards akinek viszont színesbőrűként nincs egyszerű dolga a Knick-ben (ez amúgy a kórház rövidített neve, a teljes a Knickerbocker). Azért akkoriban élénken élt még a rasszizmus, és ezt a készítők elő is hozzák a sorozatban, nem rejtik véka alá. Merész.

the-knick-the-busy-flea-clive-owen.jpg

Néha csak meg-meg említve (pl. mikor a beteg nem hagyja Edwards-nak hogy hozzá érjen mert néger), néha viszont előtérbe hozva (pl. mikor a feketék elleni lázongások miatt a csőcselék megtámadja a kórházat, ez egy teljes epizódot kapott). Dr. Edwards nézőpontjából is végigkísérhetjük az akkori társadalmat, a már említett rasszizmust, a kezdetleges orvostudományt és a mindennapi életet. Aztán ott van még Elkins nővér, kinek ártatlansága epizódról-epizódra tűnik tova, a nemesi családból származó Dr. Bertie Chickering (aki szerelmes Elkins nővérbe), ám a legjobb az egészben hogy a The Knick tényleg baromi jó mellékszereplőkkel operál (értitek: operál...) hiszen mindegyik nagyon érdekes karakter. Ott van pl. az orvos akinek élete teljesen tönkremegy mikor kisbabájuk életét veszti, felesége pedig beleőrül az egészbe. A kórház pufók, szemüveges vezetője pedig 10.000 dollárral tartozik a helyi "maffiának", mellesleg pedig szerelmes az egyik utcalányba. Ez is szül bonyodalmakat, ahogy az abortuszokat végző apáca és az ír betegszállító kapcsolata is, de természetesen a főszereplő Dr. John Thackery.

knick.jpg

Steven Soderbergh rendező (Fertőzés, Mellékhatások) jól döntött mikor Clive Owen-re bízta a főszerepet, mert Owen szinte lubickol a drogfüggő, megszállott sebész szerepében. Az évad második felében még az elvonási tünetekkel is meg kell küzdenie, az pedig igazi pokoljárás, melyet mi is nyomon követhetünk. Eddig is tudtam hogy Clive Owen remek színész de itt tényleg a maximumot nyújtja. Viszont a többieknek sem kell szégyenkezniük, mindenki hozza az elvárt szintet, sőt! Különösen igaz ez Dr. Edwards-ra aki néha majdnem ellopja a show-t, annyira erős jelenetei vannak. Az 1900-as évek eleji hangulatot egyébként nagyon jól eltalálták, a díszletek, a ruhák, az orvosi eszközök és felszerelések mind-mind korhűek. A fényképezés stílusos (sárgás-vöröses, a műtéteknél viszont steril és éles), a zene pedig elsőre szokatlan lehet hiszen Cliff Martinez szerezte aki többek között a Drive! és a Far Cry 4 zenéiért is felelős. Minimal-ambient hangzás, elsőre tényleg furcsa egy ilyen korban játszódó sorozatnál de legalább még különlegesebbé teszi. Szó volt már a díszletekről, de azért külön ki kell emelnem a műtéteket amelyek annyira de annyira élethűek lettek hogy a nézőnek néha egyenesen felfordul a gyomra mikor egy operációt lát. A készítők nem voltak szívbajosak, a néző arcába tolnak mindent premier plánban, ezek a műtétek pedig annyira valóságosnak hatnak hogy tényleg gyomor kell hozzájuk. Ott volt pl. az a nő akinek hiányzott az orra... Hát ott, mikor levette a kötést, én csak annyit tudtam kinyögni hogy "húbazdmeg!". A viszonylag alacsony büdzsé ellenére tehát a miliő amit a sorozatban létrehoztak, abszolút korhű és igényesen kinéző, stílusos.

knick1.png

Szerencsére a 2. évad már be lett rendelve. Én kifejezetten várom, hiszen egy nem mindennapi sorozatról van szó. Tudom hogy nem mindenkinek nyerné el a tetszését, mert mondjuk a The Walking Dead elkötelezett hívei lehet rá se néznének, de aki szereti a régi időkben játszódó, korhű karakterdrámákat, az mindenképp tegyen egy próbát a The Knickkel mert tele van érdekességekkel (pl. láthatjuk az első röntgengépet, avagy a vérelszívó vákuumos szivattyú feltalálását) és remek karakterekkel akik közül kiemelkedik Dr. John Thackery, a kokainfüggő, arrogáns és öntelt fősebész, aki az évad második felére szinte teljesen kikel önmagából. Az évad befejezése egyébként beszédes, jócskán előrevetíti hogy mit várhatunk a folytatásban. Én bízom benne hogy sikerült meghoznom a kedveteket ahhoz hogy vessetek egy pillantást a sorozatra. Én is így voltam vele, aztán annyira magával rántott hogy 2 hét alatt végig is néztem. Egy valóban igényes és nagyszerű sorozatról van tehát szó, abszolút érdemes bepróbálkozni vele, akár magyar szinkronnal is. Megéri.

Értékelés: 10/7

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr707302454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása