Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Ifjúságom kedvenc filmjei: A múmia visszatér (2001)

Imhotep már megint nem tud halott maradni

2016. június 09. - -Britpopper-

5491.jpg

A múmia egy teljesen korrekt fantasy-kalandfilm volt 1999-ben. Mondjuk nem lett hatalmas siker, de volt annyira kielégítő blockbuster, hogy a készítők nagy vehemenciával megcsinálták a folytatást. Én ezt a részt már nem moziban, hanem a könyvtárból kikölcsönzött VHS-en tekintettem meg. 12-13 éves fejjel persze már nem gyakorolt rám olyan nagy hatást, ám ez nem csak a korom miatt volt így. Az 1. részben remekül működő horror-elemeket szinte teljes mértékben száműzték, és inkább egy nagyon magas fokozaton pörgő akció-kalandfilmet tettek le az asztalra. Szinte egy percre sincs megállás a kétórás játékidő alatt. Nagyobb, hosszabb, látványosabb lett A múmia visszatér, viszont akad benne néhány égbekiáltóan nagy szarvashiba.

1933. Évekkel a mumifikált egyiptomi pappal, Imhoteppel történt szörnyű találkozás után Rick O'Connell és Evelyn boldog házasok, és egy eszes kissrác, a nyolc éves Alex szülei. A fiú apjától örökölte kalandvágyát és humorérzékét, anyjától pedig az ősi kultúrákhoz való vonzódását. Ha pedig a lurkó élénk fantáziáját kell felpiszkálni, mindig kéznél van a nagybácsi, Jonathan. Londoni otthonuktól sok száz mérföldre, a Szahara homokja alatt egy újabb rémálom éledezik. Fanatikusok felfedezik Imhotep sírját a homok alatt és a British Múzeumba szállítják, ahol - minő meglepetés! - újra feltámasztják a megint csak igen rossz bőrben lévő múmiát. Viszont az igazi veszélyt ezúttal a rém gagyi CGI animációval megáldott Skorpiókirály jelenti, kinek hatalmának megszerzése érdekében Imhotep elrabolja Alexet, és megindulnak az ősi piramis felé. Rick, Evy és Jonathan pedig a fiú segítségére - és a világ megmentésére - sietnek.

6a00e5500c8a2a883301a511d3bc34970c.jpg

Mint említettem, a film szinte az elejétől fogva folyamatosan pörög. A Skorpiókirály históriájának bemutatása után igen kellemes élmény volt viszontlátni főhőseinket, amint egy ősi sírkamrában tombraiderkednek. Mondjuk itt felszisszentem, mikor az előző részre való utalásként Alex dominóként ledönti az oszlopsorokat a sírkamrában. Hogy nem dőlt rá az egész felső rész, vagy temette be a homok? Efféle logikátlanságok a későbbiekben is előfordulnak sajnos. Szóval Imhotep természetesen megint feltámad, és a világ elpusztítására tör. Segítsége is akad a sok talpnyaló mellett, ugyanis Anck-Su-Namun reinkarnációja egyengeti útját. És ha már reinkarnáció. Ebben a filmben egy csomó érdekes dolog derül ki a szereplőkről. Például hogy Rick tetoválása  (hol volt ez korábban?) révén valamiféle kiválasztott harcos, Evelyn Nefertiri királynő reinkarnációja, nyolc éves kisfiuk, Alex pedig kulcsfigura egy procedúrában, ami az 5000 éve halott Skorpiókirályt hivatott feltámasztani, kiegészítve Anubisz igen darabos mozgású CGI-seregével.

Nem volt túl jó ötlet, hogy száműzték a horrort és rágyúrtak a látványvilágra. A speciális effektek baromi pocsék megvalósítást kaptak, a The Rock által játszott Skorpiókirály minden idők egyik legrosszabb CGI karaktere, a film végén pedig, mikor az ősi piramis magába szippantja a körülötte lévő dzsungelt, a látvány a 90-es évek eleji játékokban látott FMV videók minőségével vetekszik. MELLESLEG! A piramis és az oázis besüppedésekor a végén megjelenik Izzy karaktere a léghajóval, ami 1-2 napja lezuhant, tönkrement, és a semmi közepén még feltölteni is sikerült sűrített levegővel. Hogyan!? És akkor már vegyük végig ezeket a baromságokat. A Skorpiókirálynak szánt fegyvert előbb Imhotep, majd Rick is elkapja röptében, mindketten halandóként. Érdekes. De ami leginkább kiakasztott, az Alexhez köthető. Konkrétan Alex kis homoképületei, melyeket hátrahagy miután elrabolták. Ezt hogy gondolhatták komolyan? Egy kisebb eső, vagy homokvihar simán eltűntethette volna az egészet. És nem lett volna egyszerűbb mondjuk csak simán odaírni a helység nevét, amerre tartanak? Ezek után az olyan "apróság" már nem is meglepő, mint amikor a film elején Rick és Evy vígan smárolnak a múzeumra hajazó ház galériáján, miközben odalenn Alex a karjára szorult karpereccel épp LSD-trippet diavetitőzik.

mv5bmtm2ntc4ntm0nl5bml5banbnxkftztcwmty3otcznq_v1_sy1000_cr0_0_1478_1000_al.jpg

Mindezek, és a nyilvánvaló filmes nyúlások (sötét, rémisztő dzsungelben a koboldszerű CGI-lények úgy húzzák le a magas növényzetben az embereket mint a velociraptorok az Elveszett világban) ellenére A múmia visszatér egy abszolút nézhető popcorn mozi. Álmos délutánokra egy kis nassolnivalóval épp ideális, persze főként azoknak, akiknek tetszett az 1. rész is. Túl sokat ettől sem szabad várni, sőt, a horror-elemek mellőzésével még a korhatár besorolás is lejjebb kúszott. Bár lehet egyeseknek megrázó lehet mondjuk mikor embereket nyársalnak fel a kis koboldszerű lények, vagy épp mikor beszippantja a főnökük karját egy egyiptomi ajtószerkezet és csak egy csonk válik belőle. Viszont a film kellemes kikapcsolódást nyújthat az erre vágyóknak. Indiana Jones és Tomb Raider fanoknak továbbra is erősen ajánlott - nem úgy mint a 3. rész (a Sárkánycsászár sírja). Ezt szerintem a mai napig nem is láttam végig. Egyszer belenéztem amikor ment a TV-ben, de kb. 10 perc elég is volt belőle. Az 1999-es A múmia számomra klasszikus, és egy eléggé meghatározó film. A jelen bemutatott folytatás még úgy ahogy elmegy, de már nem volt rám olyan nagy hatással mint az első. Nagyon kíváncsi leszek ellenben a rebootra, mely 2017. március 24-én (egyetlen nappal szülinapom után) kerül bemutatásra az amerikai mozikban, a folytatás pedig, már egy új szörnnyel, 2018. március 30-án lenne látható először a közönség számára. Elvileg ezúttal egy női múmiát kapunk, mely ellen Tom Cruise mint katona veszi fel a harcot.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr528789184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása