Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Psycho

2017. május 08. - -Britpopper-

psycho-house.jpg

A jó öreg (és egyébként angol) Alfred Hitchcock örökös klasszikusa amely megélt már jópár folytatást és egy olyan kibaszott rossz remake-változatot is, hogy ember legyen a talpán az aki azt a szörnyűséget akárcsak egyszer is végig tudja nézni. Még mindig az eredeti, 1960-as változat az igazi, az abszolút mestermű. Még pár éve épp adták a tévében is, gondoltam meglesem. Én borzasztóan élveztem a filmet! Oké, hogy régi, meg hogy fekete-fehér, nade ezt ki nem szarja le? Hiszen a film maga olyan remek, hogy a néző szinte meg is feledkezik arról, hogy több mint 50 éve készült. Hitchcock egyébként is egy zseniális rendező volt. Nagyon tetszett még tőle a Madarak, a Kötél és a Hátsó ablak is amelyet már színesben forgatott de mindenkinek ajánlom a Téboly című remekművet is. A Psycho a kiváló rendezés és színészi játék mellett ötletes történettel is operál (figyelem, spoiler-veszély!): a szőke titkárnő, Marion Crane meglép főnöke 40 ezer dollárjával. A városon kívül új autót vásárol, s noha ideges viselkedése feltűnik egy rendőrnek, mégis tovább engedi. Éjszakára betér egy mellékút mellett álló magányos motelbe. A szelíd, ám furcsa tulajdonosfiúval, Norman Bates-szel megvacsoráznak. Utána Marion zuhanyozni megy, ám a fürdőszobában rátámad egy idős hölgynek tűnő személy és több késszúrással megöli (ez akkora klasszikus jelenet, hogy kiveri a ház oldalát). Közben Marion főnöke megbíz egy magánnyomozót, Milton Arbogastot, az eltűnt lány (és persze a pénz) felkutatásával. Arbogast eljut a Bates motelbe, de őt is elteszik láb alól. Marion húga, Lila és az eltűnt lány barátja, Sam Loomis a nyomokat követve ugyancsak eljutnak a motelbe. Rájönnek, hogy a tettes valójában Norman, egy tudathasadásos, mániákus, elmebeteg gyilkos, aki halott anyja ruhájába öltözik és előszeretettel gyilkolja a vendégeket.

yt0fexw3jgbe4.gif

Tudom, hogy lelőttem minden poént de aki horror-rajongó lévén ezt a filmet eddig még nem látta, avagy nem ismeri a sztorit az egyrészt sürgősen szégyellje el magát, másrészt pedig tessék azonnal beszerezni valahonnét! Filmtörténeti klasszikusról van ugyanis szó, a modern pszicho-horror filmek ük-ük-üknagynénijéről. Felesleges is róla tovább áradozni hiszen előbb-utóbb úgyis találkozik vele nemcsak minden horror-rajongó, de minden filmkedvelő is. Az 1998-as remake-változatot kerüljétek messzire, a mostanság utolsó, ötödik évadával kifújt Bates Motel viszont kiegészítésként remek adalék lehet az érdeklődők számára.

Ahogy a II., III., és még a IV. film is.

Legjobb jelenet: Mikor Bates anyuka megfordul a székben

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr8512434151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.05.08. 20:41:43

Ez egy remekmű. Két színésszel simán hidegrázás.
Hitchcock zseni volt, nekem a Manderley ház asszonya vagy a Madarak is nagyon ott van.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2017.05.11. 09:11:25

@Intimitás Gourmet: Nekem pedig a Kötél - és persze a Madarak - a másik nagy kedvenc tőle, remek film. A Kötél szerintem bravúrosan mesteri.
süti beállítások módosítása