Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Paranormal Activity

2017. június 01. - -Britpopper-

Oren Peli hatalmas bevételt produkáló klasszikusa amely 2007-ben tarolt a mozikban. A film legnagyobb érdeme nem is a történet, inkább a hangulat. Azért ejtsünk pár szót az előbbiről is: a fiatal pár egyszerre csak azon kapja magát, hogy a házukban különös, megmagyarázhatatlan dolgok történnek. És itt most nem arról van szó, hogy valaki visszatette a mosatlan edényeket a szekrénybe, hanem hogy furcsábbnál furcsább események játszódnak le közvetlen környezetükben de még inkább Katie közelében. Micah, a pasija, persze nagyon kíváncsi és mindenképpen meg szeretne örökíteni pár paranormális tevékenységet, ezért szépen bekamerázza a házat és szerez még egy hordozható kézikamerát is, nehogy lemaradjon valami fontos jelenég dokumentálásáról. A maguktól leeső tárgyak és hirtelen becsapódó ajtók eleinte még békés kísértet - van egyáltalán ilyen? - jelenlétét sejtetik a falak között, azonban később kiderül, hogy egy visszatérő démonról van szó aki szegény Katie-t már gyerekkorában sem hagyta békén és hiába költöztek új házba, oda is követte.

paranormal-activity-0101_0.jpg

A fiatalok kirendelnek egy szakembert is, hogy vizsgálja meg a szobákat, esetleg vegye fel a kapcsolatot az elhunyttal de az öreg már akkor maga alá fosik, amikor belép a házba - szóval ez a vonal kudarcba is fullad. Ezután a szerelmeseknek maguknak kell felvenniük a küzdelmet a démonnal amelyet nagyban segítene ha egyáltalán látnák is, nem csak hallanák ahogyan átfut a szobákon, betöri a képeket, vagy bútorokat tologat, esetleg kirángatja valamelyikőjüket az ágyból. Bizony, a rémség itt alaktalan de Hitchcock óta tudjuk, hogy attól félhetünk igazán amit nem látunk. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy aki valóban hisz az ilyen paranormális dolgokban, a szellemekben, a visszajáró kísértetekben, az kétszer annyira fog félni a film alatt mint más. Oren Peli nagyon belenyúlt valamibe, ezt az azóta megjelent több folytatás is bizonyítja és persze azt is hozzá kell tennem, hogy a rendező összehozott egy egészen tisztességes sorozatot (The River) szintén found footage stílusban, amit viszont rajtam kívül úgysem nézett senki - az AXN adta egyébként. A Paranormal Activity igazi klasszikus amit minden horror rajongónak látnia kell. Este, sötétben fogyasztandó.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr1012513211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása