Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Elindult a The Alienist

Köd van, eső, meg hullák

2018. január 28. - -Britpopper-

tumblr_static_tumblr_static_5mfhiv5t4ykgkgwowko84gsso_640.jpg

A 19. században az orvostudomány még másképp vélekedett az elmebetegségről. A "gyógyításra" alkalmazott módszerek legtöbbször szélsőségesek, morálisan abszolút megkérdőjelezhetőek voltak, egy-egy erre szakosodott intézmény falain belül pedig nem voltak ritkák a halálos kimenetelű beavatkozások. Az elmebeteg emberre elismert orvosok mondták ki a diagnózist: "Többé már nem önmaga!" A borderline személyiségzavaros, skizofrén, avagy szélsőséges esetben valóban teljesen tébolyodott páciens így lett idegen (alien) saját maga számára, az őket tanulmányozó szakembereket pedig alienist-nek, azaz idegen-specialistának nevezték. Caleb Carr regényéből a TNT forgatott sorozatot.

the-alienist-review.jpg

Az első rész pedig egész meggyőzőre sikeredett. Annyit azért érdemes tudni Carr regényéről, hogy a '90-es években igen nagy sikert aratott, a korrajz és a korabeli kriminalisztika ábrázolása remek módon lett keverve benne egy gyomorforgató sorozatgyilkossággal, illetve, hogy főhőse félig magyar származású. Dr. Laszlo Kreizler (a sorozatban Daniel Brühl alakítja) elismert pszichológus, aki a századvégi New Yorkban praktizál. Hamarosan azonban élete legborzalmasabb nyomozásában találja magát, mikor a rendőrség felfedez egy híd tetején lévő holttestet. Ebben még nem lenne semmi érdekes, azonban a halott egy lányruhákba öltöztetett kisfiú, mi több: egy bevándorolt gyerekprostituált. Megkínozták és bestiális módon megcsonkították, üres szemgödrei feketén tátonganak a hideg hóesésben. Kreizler régi barátját, az újságíró-illusztrátor John Moore-t (Luke Evans) kéri fel, hogy segítsen neki az ügyben. Kettejük nyomozása azonban meglehetősen nehézkes módon zajlik, hiszen nem hivatalos szervek, ezért nem férhetnek hozzá a rendőrség által nyilvántartott jegyzőkönyvekhez és dokumentumokhoz. Kreizler a gyermek holttestéről készült illusztrációkat böngészve rájön, hogy néhány évvel korábban már találkozott egy hasonló esettel. Akkor egy testvérpár tűnt el nyomtalanul, majd később egy víztározóban találták meg a holttesteiket. Az esetről szóló akták nagyon fontosak lennének a nyomozás folytatásához, ezért a két férfi Sarah Howardhoz (Dakota Fanning), a new york-i rendőrség egyetlen női alkalmazottjához fordul segítségért, hogy szerezze meg nekik az iratokat.

ar-301199642.jpg

A The Alienist kifejezetten kellemes meglepetés lett. Maga a történet érdekes, leköti az embert. A brutális sorozatgyilkosság valóban megrázó, sokszor eszünkbe juthat a sorozat nézése közben a Pokolból (From Hell) című thriller, ami ugye Hasfelmetsző Jackről szólt. Az atmoszféra itt is hasonló, noha a 19. század utolsó éveiben lévő New York jóval civilizáltabb hely, mint Whitechapel volt. Azt azért hozzá kell tennem, hogy látványügyileg nagyon is rendben van a sorozat, a korrajz hiteles, New York bemutatása jól sikerült, még ha nekünk magyar nézőknek fel is tűnik néhány ismerős helyszín (például a Baross utca), hiszen itt forgattak nálunk. Egyedül a párbeszédekbe tudnék belekötni, mert azok valamiért annyira modorosan hangzanak, mintha egy olyan angol úriember írta volna őket, aki még a dodzsemben is betartja a féktávolságot. Ettől függetlenül a The Alienist első része ideális lehet azoknak, akik szeretik az ilyesfajta nyomozós történeteket, nem riadnak vissza a premier plánban mutogatott, megcsonkított holttestektől és megdobban a gótikus horrorra kiéhezett szívük, mikor látnak egy olyan jelenetet, amiben egy sivár, téli temetőben baljós zenére hantolnak ki két koporsót a hideg földből. Ez itt mind megvan, és én a magam részéről maradok a folytatásra is, mert egy ilyen hangulattal megáldott sorozat pont jól jön ebben a nyirkos, esős időben. Remélem a színvonal sem esik alább.

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr6713609819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása