Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Blu-ray ajánló: AZ (IT / 2017)

2018. február 03. - -Britpopper-

img_20180109_122055.jpg

Andy Muschietti tavalyi horrorfilmje több szempontból is kivételes alkotás. Egyszerre coming of age kalandfilm (lásd még: Állj mellém!) és ijesztő horror. Biztos vagyok benne, hogy akit kicsit is érdekelt, az már látta és meg is van a véleménye a filmről. Érdekes, hogy nagyon sokan valamiért végigröhögték, viccesnek találták az ijesztőnek szánt jeleneteket, holott Muschietti zseniálisan keltette életre a gyerekek félelmeit. Ott van például a festményből kilépő, szétroncsolódott arcú nő, aki nagyon hasonlít a rendező korábbi, Mama c. filmjének kísértetére, de kellően hatásos jelenet volt még mondjuk a vízzel elárasztott pincés, avagy a könyvtári fogócskázás a fejnélküli alakkal is. Ezek mind-mind nagyon hangulatosak, nem arra játszanak, hogy a néző maga alá csináljon tőlük, de kellemesen hátborzongatóak ahhoz, hogy szorosabban markoljuk a karfát közben. Okos film az AZ, tele van rejtett utalásokkal és elsőre észrevehetetlen easter eggekkel, személyes karakterdrámákkal, ütős poénokkal, de a felszín alatt komolyabb problémákkal is foglalkozik, legyen az családi erőszak, avagy az iskolai zaklatások viszontagságai.

losers_club.jpg

Épp a kihagyott jeleneteket nézik

A Blu-ray változat igazán szép, ízléses borítóval lett ellátva. Viszont amennyire tetszetős külsőleg, olyannyira puritán belsőleg. A menü konkrétan egy rossz vicc, nem is értem, hogy ezt hogy adhatták így ki. Egy informatikát csak kezdő szinten ismerő, ízlésficamos hatodikos diák szebb menüt tudott volna készíteni hozzá. A magyar és az angol 5.1 (DD) hang szépen szól, a 2.40:1 képarány pedig igen korrekt. Az extrák között ezeket találjuk: 

  • Pennywise él! : Fedezd fel, hogy készült fel Bill Skarsgård arra, hogy eljátssza azt az ősi lényt, amely csak úgy hívja magát: Pennywise, a Táncos Bohóc.
  • A Vesztesek Klubja: Ismerkedj meg közelebbről az AZ tinédzser sztárjaival, akik között szoros kötelék alakult ki a forgatás során.
  • A félelem szerzője: Stephen King felfedi bestsellerének gyökereit, a gyerekkori félelmek természetét, és azt, hogy hozta létre leghíresebb szörnyetegét, Pennywise-t.
  • Kimaradt jelenetek: Tizenegy kimaradt és bővített jelenet a filmből.

Igazából engem az utolsó szegmens érdekelt leginkább, de a többit is érdemes megnézni, mert tényleg hátborzongató, hogy Bill Skarsgård mennyire zseniálisan keltette életre a figurát. És akkor jöjjön a lényeg, a kimaradt jelenetek. Aki arra várt, hogy majd kap egy 1600-as években játszódó jelenetet, amiben Pennywise csecsemőket eszik, az ne is keresse, mert nincs az extrák között (a kiszivárgott kép alapján a 2. részhez forgatták csak le). Akad viszont pár jelenet, amikről érdemes szót ejteni. Van köztük poénos:

Nem csak kimaradt jeleneteket kapunk, hanem bővítetteket is, ez leginkább a már említett vízzel elárasztott pincés jelenetben mutatkozik meg, hogy mennyire jól lehetett volna még húzni a feszültséget, ha marad a bővített változat. Aztán meg ott van a finálé, amit még mindig nem tudok hova tenni, hogy miért nem az extrák között szereplő befejezést hagyták meg. Muschietti kíváló rendező, szó se róla, de ez a film többet érdemelt volna lezárásképp, mintsem, hogy csupán spontán módon elvágják Bill és Beverly búcsújánál. Alább megtekinthetitek az alternatív befejezést, persze mondanom se kell, spoileres tartalom:

Nem vitás, hogy az AZ 2017 egyik legjobb horrorfilmje volt, szoros versenyben a Gerald's Game és az 1922 filmekkel (mindkettő Netflix), amelynek Blu-ray változatát már csak a kihagyott vagy bővített jelenetek miatt is megéri beszerezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr5013629414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása