Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

SIMULACRA (PS4) TESZT

Mi történt Annával?

2020. február 09. - -Britpopper-

ss_936d106a6b3dd40450c26eccac121e2388ffebe5_1920x1080.jpg

Odavagyok a formabontó, innovatív videojátékos ötletekért, és engem már azzal a képernyő/tévé elé tudnak szegezni, ha csak egy kicsit is eltérő koncepciót vetnek be egy-egy újonnan érkező cím esetében. Megjegyzem, a filmekkel is pont így vagyok, talán éppen emiatt tetszenek mostanság annyira azok a - jobbára horror - filmek, amikben csak egy laptop/PC képernyőjén zajlanak az események. Igen, pont mint az Unfriended: Dark Web, vagy a Searching (Keresés) esetében. Videojátékos formában eddig ilyesmit még nem igazán láthattunk, azonban a SIMULACRA nemrég megtörte a jeget, és elhozta számunkra pontosan ugyanazt az élményt, amit ezekben a filmekben is tapasztalhattunk.

ss_d95137293b2f98b7bbb3fabc00df7663284cb1cd_1920x1080.jpg

A sztori ott veszi kezdetét, hogy mikor elindítod a játékot, a kezedbe kapsz egy mobiltelefont. Ezt elvileg a lakásod előtt találtad, nem tudod, hogy kié lehet, hogy került pont hozzád, de mivel tisztességes ember hírében állsz (az vagy, ugye?), megpróbálod visszajuttatni gazdájához. Igen ám, de közben nyilván hajt a kíváncsiság is, hogy csak belelesnél, és pont utóbbival kezdődik el az a rémálom, amire akkor még csak nem is számítasz! Azért beszélek közvetled HOZZÁD, mert ebben a játékban bizony TE leszel az, aki nyomozni fog, méghozzá valós időben, végig a már említett telefon felületén és applikációin keresztül. Az például már a feloldáskor kiderül, hogy a készülék egy lányé, később pedig az is kiderül, hogy ezt a lányt Annának hívják és minden valószínűség szerint nyomtalanul eltűnt. Neked kell kideríteni, hogy mi történt vele, elrabolták-e, netán meghalt...mindenre egyedül kell rájönnöd!

letoltes_11.jpg

A játékmenet abból áll, hogy próbálod megfejteni, vajon merre járhatott Anna az utolsó órákban, mikor még adott életjelet magáról. Ehhez pedig segítséget is fogsz kapni, többek között Anna exétől, munkatársaitól, Tinderes szerelmétől, de ahogy a feszültség egyre jobban fokozódik, úgy nehezedik egyre nagyobb nyomás rád, a játékosra is. Az ex kezdetben érthető módon rendkívül feldúlt, nem érti, mit keres nálad Anna mobilja, és mit akarsz vele, ám a Tinderes srác ellenben gyanúsan közvetlen és segítőkész. Nyomozásod során böngészheted a Galériát (akad egy-két merészebb kép is! ☺), Anna személyes és vállalati üzeneteit, emailjeit, de még a Facebook helyi megfelelőjének tekinthető Jabbr-fiókját is, ahol ismerősei osztogatnak meg mindenféle baromságot - poén, hogy ezekre akár reagálhatsz is Like, avagy komment formájában! A SIMULACRA legfontosabb részei bizonyos rejtett, glitchelő üzenetek visszakódolása lesz, amik mind közelebb visznek az igazsághoz. Emellett az is egyedül rajtad áll, hogy kivel milyen hangnemben beszélsz, és hogy a választható válasz-opciók közül melyiket adod meg. Ez persze a befejezést is nagyban befolyásolja, de érdemes szem előtt tartani, hogy bizonyos új beszélgetések csak akkor válnak elérhetővé, ha az adott személlyel megfelelően kommunikálunk. Ezt értsd úgy, hogy nem biztos, hogy jó ötlet az igen hamar az idegesítő szakaszba lépő, folyton bunkó exet elküldeni a pi... melegebb éghajlatra, ha higgadtan, hidegvéredet megőrizve sokkal több információt tudsz kiszedni belőle.

simulacra-screenshot-02-ps4-02dec19-en-us.jpg

Tőled függ, hogy meddig mész el a nyomozás érdekében. Például mikor Anna egyik munkatársának kell írnod, simán kiadhatod magad Annának is, csak aztán ne érjen váratlanul, ha a furcsa válaszaid miatt gyanút fog az illető! Ugyanígy nem tanácsos egy rendőrnyomozó bejövő hívásait sem kinyomnod, végtére is mégiscsak egy lopott telefonról irogatsz ismeretleneknek, nemde? Az igazság pedig egészen a játék utolsó feléig rejtve marad előtted. Gyanakodhatsz gyilkosságra, emberrablásra, dark webre, sőt, akár még szökésre is, de ezeket saját magadnak kell kilogikáznod. Jópofa, hogy mindezt egy mobilon keresztül teheted, aminél ha kedved úgy tartja, akár még Tinderezhetsz is, avagy nézegetheted Anna böngészési előzményeit. A végére egész sokat megtudsz majd ezekből a barátairól, az exéről, de magáról Annáról is. Nagy kár, hogy a készítők a mindent felfedő revelációt eltolták a sci-fi-horror irányába, hiszen ha végig megmaradnak a rejtélyektől hemzsegő thriller talaján, még élvezetesebb lehetett volna a SIMULACRA. Sebaj, azért az élmény így is bőven kárpótol, hiszen nem mindennap játszhat az ember egy kvázi Iphone-szimulátorral, igaz?

Értékelés: 8/10

Steam: https://store.steampowered.com/app/712730/SIMULACRA/

UPDATE:

Időközben kijött a SIMULACRA 2 is, aminek előzetesét ITT találjátok!

Természetesen, ha végigtoltam, róla is lesz majd teszt! ☺

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr9615465834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása