Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Unfriended: Dark Web (2018)

A világháló sötétebbik oldalán

2018. október 08. - -Britpopper-

onesheet.jpg

A 2015-ös Unfriended nem volt egy rossz film, nekem kifejezetten tetszett. Mondjuk túl sok mindenre már nem emlékszem belőle, de mintha abban a természetfeletti által lettek volna terrorizálva a gépeik előtt videochatelő tinik, az viszont tény, hogy a klisés sztorit nagyon feldobta a film megvalósítása. Elég durva, hogy az alig 1 millió dollárból készített film közel 64 milliót hozott, szóval borítékolható volt a folytatás, ami most októberre be is futott.

Az Unfriended: Dark Web az internet sötét bugyraiba kalauzol el. Az egész onnan indul, hogy a film kvázi főszereplője, Matias ellop egy laptopot egy internetkávézóból, és miután sikeresen kitalálja a jelszót és belép, hirtelen egyre több ismeretlen kezd el neki írogatni Facebookon, akik valamilyen kapcsolatban álltak az eltulajdonított laptop tulajdonosával. Közben Matias próbál kibékülni süketnéma barátnőjével, és egy csoportos videóbeszélgetésben is részt vesz pár haverjával, akik az előző film ismeretében, mind potenciális áldozatokká válnak előbb-utóbb. A dolog onnantól kezd érdekes fordulatot venni, hogy mivel a laptop állandóan lefagy, Matias egyik ismerőse küld neki egy programot, amivel fel lehet fedni, hogy mi foglalja a helyet a HDD-n. A srác rá is bukkan egy rejtett mappára, amiben különféle videofájlok vannak, amik vagy CCTV, vagy webcam felvételeket tartalmaznak, illetve egy The River nevű, DOS alapú program, ami egyfajta belépést biztosít bizonyos elzárt körökhöz és nagyon beteg emberekhez. Matias mindezt megosztja a beszélgetésben a haverjaival, innentől kezdve pedig potenciális zsákmánnyá válnak mindannyian.

rsz_unfriended_2.jpg

A film megvalósítása továbbra is pazar. Nekünk, akik napi szinten használjuk az internetet és azokat a szoftvereket, alkalmazásokat, internetes oldalakat, amik a filmben is helyet kaptak, szerintem sokkal jobban segíti a beleélést. Plusz itt végre elhagyták a természetfelettit, a Dark Web valóban a dark webről szól, a beteg alakokról, akik súlyos bitcoin összegeket küldenek, hogy másokat szenvedni és meghalni láthassanak, és az elkövetőkről, akik mindezeket kíméletlenül végre is hajtják. Akad a filmben egy jelenet, amikor a csevegésbe bekapcsolódó hacker képernyőfelvételen keresztül mutatja meg, hogy miként szerezte meg az egyik áldozat lakcímét, és bizony az egészben az a legfélelmetesebb, hogy mindez a valóságban is pont ugyanígy le tudna zajlani: pár kattintás, egy kémprogram, ami visszafejti a jelszót, és kvázi 5 perc alatt megvan a pontos cím. Azért üt jóval nagyobbat a Dark Web, mert sokkal realistább a megközelítés, a történet játszódhatna akármelyik nap a valóságban is, hiszen mind tisztában vagyunk az internet sötét oldalával, a dark web mocskos tartalmával, a red roomok élőben közvetített gyilkosságaival, és jól tudjuk azt is, hogy ezekre van is kereslet a nagyvilágban. Temérdek ember küld bitcoin összegeket, csak hogy láthasson másokat élőben szenvedni, az illegális fegyver-, drog-, és pornó bizniszekről már nem is beszélve. A dark web tényleg egy baromi sötét, lelkileg meggyötrő hely, az Unfriended ezen része pedig ha nem is meri teljes realitásában átadni, legalább megmutatja, hogy igen, ilyesmi is létezik, ez nem kitaláció.

unfriended_game_night_124977_0.jpeg

Szóval a megvalósítás már önmagában klassz, a szereplők nem annyira vészesen idegesítőek - kivéve AJ, mert ő nagyon -, akad persze pár jumpscare, de inkább az izgalmas történet dominál, amit ezúttal nagyon jól írtak meg. A feszültség fokozatosan növekszik, és ahogy egyre mélyebbre süllyedünk a dark web mocskába, úgy kezd egyre inkább eluralkodni a pánik a szereplőkön is, akik versenyt futnak az idővel, hogy Matias barátnőjét, egy eltűnt lányt, és még saját magukat is megmentsék valahogyan, ettől a látszólag hatalmas, mindenhová elérő szervezettől. Kicsit hasonló amúgy ez a háttérben álló közösség, mint a The Den esetében, csak itt érthető okokból a durvaság-faktort nem merték annyira kitolni, és a film vége is - bár igen nagy gyomros - sokkal kevésbé megrázó, mint a 2013-as The Den abszolút pofánverős befejezése. Ettől függetlenül az Unfriended: Dark Web egy teljesen korrekt, sötét, helyenként igen elborult thriller lett, ami jól mutatja meg, hogy miféle szörnyűségek várhatnak mindazokra, akik mondjuk a LiveLeak-et, a 4chan-t, vagy a Bestgore-t elhagyva kicsit jobban beleállássák magukat a dark web vérrel és fájdalommal kikövezett rejtelmeibe.

Értékelés: 75%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr6714288455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása