Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Retrospektív: Hegylakó (Highlander)

Fejek fognak hullani

2016. február 21. - -Britpopper-

Helyenként spoilereket tartalmaz!

"Heeeeeeere we areeee / Born to be kings / We're the princes of the universeeeeee..." Ha ezek a sorok neked is mondanak valamit, akkor valószínűleg Te is nézted annak idején a Hegylakót (filmet vagy sorozatot egyaránt) avagy csak szimplán nagy Queen rajongó vagy. De ha Te is nézted fiatalabb korodban a Hegylakó c. sorozatot, amely 1992-től egészen 1998-ig futott, akkor olvasd tovább ezt a cikket mert tetszeni fog. A sorozatban a főhős neve Duncan MacLeod, akinek születési éve 1592, a születési helye pedig a Skót-felföld. Még jelenleg is él. Az élete küzdelmes, amely már 500 éve tart. Sok idő elteltével többször volt szerelmes, és érdekelte mások szabadsága. Ellenkezett a csábítással, és védelmezte az olyan embereket, akik ezt kiérdemelték. Rajta kívül még több hasonló ember él a Földön, akik jók is, meg rosszak is egyúttal. Több évszázad elteltével már számtalan halhatatlan társával párbajozott. A vesztes elveszíti életét (és fejét), a győztes pedig ellenfele erejét elnyeri. Dióhéjban ennyi a Hegylakó sztorija, mely természetesen a nagy sikerű mozifilmből nőtt ki. Az első film Christopher Lamberttel és Sean Conneryvel hatalmas siker volt, még nekem is bejött gyerekkoromban - pedig kifejezetten véres filmről van szó. Hiszen a halhatatlanok akár több ezer éve élnek közöttünk és ha találkoznak egy másikkal, akkor kardjaikkal megküzdenek. A végén a győztes pedig lecsapja ellenfele fejét, ezzel elszívja halhatatlanságának erejét. Engem kiakasztott mikor az első filmben Christopher Lambert (Connor MacLeod) a mélygarázsban megküzdött egy másik halhatatlannal, majd a küzdelem végén hopp, lecsapta a fejét hirtelen gyorsasággal. És ott még mutatták is. Később a sorozatban ezek a műveletek már erősen cenzúrázottan kerültek bemutatásra, de a filmben nem spóroltak a vérrel és brutalitással. Itt jegyezném meg hogy a filmet az a rendező csinálta aki később a Resident Evil filmek 3. részét (tudjátok, a sivatagos Las Vegasban játszódót). Az öreg Sean Connery is baromi jót tett az első Hegylakó filmnek, melynek legjobb jelenetei a múltban  - és a gyönyörű Skót-felföldön - játszódóak voltak.

highlander-75160-2.jpg

A Hegylakó 2 volt az a film számomra amelyet sosem tudtam végignézni mert VHS-re vettem volna fel a TV-ből és valami buzi meccs miatt csúszott a film, én meg mivel időzítővel állítottam be a felvételt lefekvés előtt, másnap szitkozódtam rendesen hogy a vége lemaradt (mert előbb állt le a felvétel, ugye). Egyébként ez a rész is Christopher Lamberttel és Sean Conneryvel készült, csak immár a jövőben. Volt benne egy rész mikor beszorulnak egy szobába és fentről lassan megindul lefelé egy hatalmas ventilátor. Na, ott járt le nálam a felvétel. Évekig nem tudtam meg, kijutnak-e a szobából. Végül Tomi barátom elárulta a film végét, de valamiért nem éreztem szükségét annak hogy meg is nézzem. A Hegylakó 3-mat is a TV-ből vettem fel réges-régen. Egy fokkal már jobb volt, az őskorból (?) kiolvasztott gonosz halhatatlan jó ötlet volt de az egész filmből csak annyi maradt meg hogy ez a már említett barbár elmegy kurvázni és azt mondja neki a prosti: "ha nincs gumi, nincs dugi". Poén volt. A 4. részben már összemosták a filmet a sorozattal, de erről majd később. Szóval a TV-sorozat. Ha jól emlékszem, az RTL Klub adta, valamikor a késő délutáni műsorsávban. Nem volt egy rossz sorozat egyébként. A főszerepet ebben Duncan MacLeod (Adrian Paul) a MacLeod klánból fennmaradt leszármazott kapta, aki Párizsban élt egy lakóhajón és minden egyes részben megküzdött egy-egy életére törő gonosz halhatatlannal. Emlékszem hogy az 1. évad 1. része úgy kezdődött hogy maga Connor MacLeod, azaz Christopher Lambert is tiszteletét tette - ő kereste fel testvérét, Duncant. A sorozatban jelentősen kibővítették a Hegylakó-univerzumot, megismerkedhettünk a Figyelők nevezetű titkos társasággal - és vezetőjükkel, a mozgássérült Joe-val - akiknek feladata a halhatatlanok nyomon követése volt. És feltűnt Methos is, az 5000 éves (!) halhatatlan akit én a mentolos cukorka után folyton csak Mentosnak hívtam, az egyszerűség kedvéért.

20130219-hegylako-highlander-tv3.jpg

Duncan élete cseppet sem volt felhőtlen, tényleg minden részben akadt valaki aki az életére tört és szó szerint a fejét akarta. No, persze akadtak barátai is. A Figyelők vezetője Joe Dawson, a sokat látott Methos, pár korábbi barátnője vagy épp Ritchie (Stan Kirsch) aki hű padavanja lett Duncannek és lázadó crossmotoros suhancból szépen lassan mesteri kardforgatóvá érett. A sorozatnak akadt egy nagyon sötét korszaka, mikor Duncan "megkattant" és a tulajdon barátai ellen fordult. Ez volt az egész szériában az etalon, nagyon izgalmasra kreálták meg. Amúgy az egész sorozat rendben volt. Délutáni elfoglaltságnak pont remek volt, a leckeírás után. Pedig néha akadtak hatalmas logikai bukfencek, a kardozós küzdelmek persze tök látványosak voltak de azért vicces hogy MacLeod pörgőrúgásból, guggolásból, fekve, vagy a levegőből támadva is mindig sebészi pontossággal le tudta csapni az ellenfele fejét és sosem vágott mellé. Az is érdekes hogy simán sétálgatott és utazott a városban a ballonkabátja alá rejtett pengeéles karddal - csoda hogy nem állt a lábába mikor leült valahová. Az "erőelszívás" úgy működött ugye hogy kisebb vihar kerekedett a halott ellenfél körül és a győztes fél "magába szívta" annak erejét. A városban lakóknak sosem tűntek fel ezek az időjárásbeli anomáliák? No, mindegy. Nem kukacoskodok mert én is nagyon szerettem ezt a sorozatot annak idején, kötelező TV-műsorom volt délutánonként (a hétvégi Elveszett ereklyék fosztogatói mellett természetesen). A legjobb rész pedig az a dupla-epizód volt amikor Duncan visszatért a Skót-felföldre, a szülőhazájába. Ennek már az eleje is tök brutális volt, kibelezett véres tetemek mindenhol...igazi csemege volt horrorrajongó lelkemnek. Nem emlékszem már hogy miként ért véget a Hegylakó sorozat de az biztos hogy McLoad pár barátja odaveszett (Ritchie például az ő keze - vagy inkább kardja - által). A 4. mozifilmben összehozták újra a két testvért, Connort és Duncant - előbbit végleg kivonva a forgalomból. Láttam a filmet de semmire sem emlékszem belőle csak erre az egyetlen részletre. 2007-ben készült egy 5. rész is. Mindent elárul róla hogy egy nyári napon délután 15:00-kor (!) néztem bele az HBO-n és épp valami kikötőben aprították egymást gépfegyverekkel - na, nekem annyi bőven elég is volt.

highlander-iv-duncan-and-connor.jpg

Fura hogy a sorozat és a folytatás filmek (nameg az animációs sorozat) révén mennyi és mennyi új gonosz halhatatlan került elő, holott már az 1986-os első mozifilmben is az utolsó még élő, fennmaradt halhatatlan likvidálásáért folyt a harc. De hagyjuk ezt most. A szereplők szempontjából a Hegylakó sorozat nem volt épp nagy szám, de a kötelezőt jól hozta. Adrian Paul - a szegény ember Antonio Banderasa -  a közepesnél gyengébb színész de legalább a női nézőknek kellemes látványt nyújtott, és gyorsan hozzátenném, hogy Gesztesi Károly profi magyar szinkronja rengeteget tett hozzá a karakteréhez. Egy magyarul még jobban élvezhető sorozatról van szó, akkoriban még ügyeltek a minőségre a hazai szinkronstúdiók. Semmi nagy szám nincsen benne, nem lesz kult-sorozat mint a Breaking Bad vagy a The Sopranos de azoknak akik kedvelték az első Hegylakó mozifilmet Christopher Lamberttel és Sean Conneryvel, szerezhet kellemes perceket a Duncan MacLeod életét bemutató sorozat.

Ámde a cikknek még nincs vége!

KIEGÉSZÍTÉS!

Ugye említettem már hogy SoltBrain kolléga is nagy Hegylakó fan volt egykoron (ha nem említettem volna, akkor most említem). Jókat szoktunk nosztalgiázni a régi filmeken a kedvenc kocsmánkban. Megkértem rittyentsen már ide egy kis szösszenetet Ő is, íme:

"Én anno nagyon szerettem a Hegylakó filmeket. Ez részben abból adódik, hogy számomra az olyan akció filmek érdekesek, amikben van egy kis sci-fi vagy egy kis fantasy elem, úgy, mint a Penge, az Underworld, a Dredd bíró vagy éppen a Hegylakó. A négy Hegylakó filmből nekem speciel az első és a harmadik tetszett a legjobban. A második rész tipikusan olyan, hogy 10 évesen még nagyon imádtam, csak amikor újranéztem érett fejjel (köbö huszonéves kort értem alatta) akkor már láttam az ezernyi hibáját… vegyük pl. Sean Conneryt. Az első részben tett egy ígéretet, hogy amikor a hegylakónak szüksége lesz rá, akkor csak hívnia kell őt és jön. Nos, a barátunk ezt a feladatot olyan komolyan vette, hogy már azt is leszarja, hogy az előző rész végén megölték, jön vissza, mint ha mi sem történt volna (ő aztán képébe nevet a halálnak!). De itt is csak azért tért vissza, hogy a propeller feldarabolja a második rész végén, hogy ez által egérutat nyerjen a főszereplőnek és a csajának. A harmadik epizód az mindig is nagy kedvencem volt, többek között az tetszett benne, hogy a főszereplő egy mongol harcos volt (gyerekként volt egy Dzsingisz kán és a mongol birodalom iránt érdeklődő elég hosszú korszakom). Külön poén, amikor felmegy a mongol csávó a kurvához aki később azt mondja, hogy „kicsit perverz vagy, de jó volt” . A negyedik rész már elkezdi szembeköpni a korábbiakat. A kettőben, ami a jövőben játszódik, ott van ugye Connor MacLeod (természetesen Christopher Lambert játssza őt). A negyedik rész a jelenben játszódik, aminek a végén meghal Cristopher Lambert. Akkor hogy a ROHADT ÉLETBEN kerül oda a korábban leforgatott 2. részbe, ami a jövőben játszódik, ha a 4. részben, ahol a jelenben vannak, ott meghal ? Mindezen hibák ellenére én szerettem a Hegylakót, gyerekkoromtól kezdve a szívembe zártam, bár a sorozatból csak pár részt láttam. A sorozatról már Britpopper kolléga tud nyilatkozni, ő a szagérző e tekintetben."

Írta: SoltBrain

Nos, azt hiszem ezzel a kis kiegészítéssel ki is maxoltuk a Hegylakó témát. Sorra került az összes film és még a sorozat is. Az animációs film és videojáték kitérőket most nem vettük figyelembe, mert egyrészt akkor már tényleg nagyon hosszúra nyúlt volna eme cikk, másrészt azokat mi sem ismerjük. Talán jobb is. Mindenesetre megköszönjük megtisztelő figyelmeteket!

Legközelebb egy újabb régi sorozattal jövünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr208397732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása