Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Eternal Daughter (2022)

Anya csak egy van

2022. december 15. - -Britpopper-

317612786_5656505024433321_3976323619658410306_n.jpg

Nagyon szeretem a klasszikus kísértetfilmeket. Sajnos ezekből manapság már nem készül valami sok, utoljára a 2012-es A fekete ruhás nő tudott teljesen magával ragadni, főként az ijesztő ház és a nyomasztó hangulat miatt. A The Eternal Daughter-ben Julie (Tilda Swinton) idős édesanyjával (szintén Tilda Swinton) egy nagy vidéki birtokra utazik. Julie filmrendező és az anyjáról, Rosalindról szeretne készíteni egy új filmet. Az idős asszonyt gyerekkorában erre a birtokra küldték a háború borzalmai elől, Julie pedig megpróbálja előhozni az emlékeit, amelyek nem mindig örömteliek. Viszont maga az épület nagyon furcsa. Állandóan köd lepi el, éjszaka lépések kopognak az emeleten, az ablakok pedig szüntelenül nyikorognak a szélben - és mintha az egyik ablak mögött halovány, emberi alak kezdene kirajzolódni.

the-eternal-daughter-1.jpg

A 62 éves Joanna Hogg filmjei mindig is rendkívül személyesek voltak. A The Souvenir és a The Souvenir Part II című filmekben egy lakás berendezéséhez például a saját bútorait használta, hogy ő maga és szereplői is jobban elmerüljenek abban a múltban, amelyet meg akart örökíteni. Hogg filmjeiben minden apróságnak jelentősége van, az utolsó fahéjas süteménynek is, ami visszarepít az időben. Jelen esetben az egész épület szuvenírként funkcionál. Előhozza a múlt vidám és keserű emlékeit, Tilda Swinton pedig kettős szerepben tündököl. Bejön ez mostanában az A24-nek, hiszen az X-ben is dupla Mia Goth-ot kaptunk. Érdekesség, hogy a rendező szinte sosem mutatja Julie-t és Rosalind-ot egyszerre. Oda-vissza történik a váltás a beszélgetéseik alatt, és csak akkor jelennek meg együtt, amikor a film eléri a csúcspontját. A felszínen ez egy régimódi kísértetsztori (a zöldesen izzó ablakok miatt a Szédülés is megidéződik, de a film plakátja is árulkodó), ami főként a beszélgetésekre van kiélezve. Tilda Swinton nagyszerű a kettős szerepben, és már csak miatta megéri megnézni a filmet. De ez nem egy horror, hanem egy nagyon erős anya-lánya dráma, egy rendkívül hátborzongató helyszínen (a walesi Soughton Hallban forgatták). Érdemes megnézni.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr1417999576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása