Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Megk*rta a szellem: Lovely Molly kritika

2016. augusztus 15. - -Britpopper-

100.jpg

SPOILERES!

Mikor az elmúlt hetekben a The Blair Witch Project kapcsán gyűjtögettem információkat különféle weboldalakról, belefutottam a Lovely Molly c. 2011-es horrorba, melyet Eduardo Sánchez rendezett - ő ugyebár a kivesézett found footage alkotás egyik rendezője. Nem igazán hozott lázba, de megmaradt bennem, hogy egyszer talán neki kéne ülni. Aztán a napokban kaptam egy listát kifejezetten durva, lélekgyilkos filmekről, és ott virított rajta a Lovely Molly. Nosza, gondoltam, akkor annyira rossz mégsem lehet. Tudom...túl naiv vagyok. Lássuk a sztorit. A történet a frissen házasodott Molly Reynolds-ról szól, aki párjával együtt beköltözik Molly családjának korábbi házába, amely mára már egy meglehetősen elhagyatott ingatlan, de hőseink úgy döntenek itt kezdik el hátralévő életüket. Igen ám, de Molly-t a beköltözés után gyerekkori rémálmai, emlékképei kezdik nyomasztani, aminek következtében az újdonsült asszonyka egyre inkább lesüllyed és már-már nem tudja megkülönböztetni a valóságot a képzelettől, mely végül véres tragédiába torkollik.

lovely-molly-di-02.jpg

Nos, ennek a filmnek az eleje egyszerűen borzalmas - sajnos erre nincs szebb szó. Már majdnem azon voltam, hogy kikapcsolom a picsába. A színészek szörnyűek, és annyira nincs meg köztük a kémia, hogy az már fáj. Molly hamar elkezd különféle dolgokat látni és hallani. Igazából az csak szép lassan derül ki előttünk, hogy kiről is van szó, ám az már az elején is lejön, hogy közeli hozzátartozó lehetett aki most gonosz entitás módjára terrorizálja a nőt. És nem csak terrorizálja, konkrétan meg is erőszakolja. Halál komolyan. Megerőszakolja Molly-t egy szellem. Én az első ilyen jelenetnél mondtam, hogy "najó, takarodj..." de aztán mégis végigment a film, és a végére már úgy voltam vele, hogy hatalmas hiba lett volna lekapcsolni.

Mert a Lovely Molly nem egy rossz film. De nagyon lassan indul be. Molly idővel teljesen begolyózik, felajánlkozik a helyi lelkésznek, és titokban a szomszéd családot kamerázza. Simán azt lehetne hinni, hogy ez a film egy újabb zs-kategóriás szar. Aztán Molly férje egy este lemegy a nappaliba ahol Molly az asztalnál bagózik és az apjával beszélget - aki már rég halott. Bemutatja férjének, aki persze nem látja a szellemet - ahogy mi nézők sem - és onnantól fogva irányt vált a film. A Lovely Molly ott vesz egy gyönyörű fordulatot, és átcsap kíméletlen drámába. Kiderül, hogy a szellem Molly rég elhunyt apja, aki gyerekkorukban rendszeresen megerőszakolta a lányt - úgy tűnik még holtában sem tud leállni. Szerencsére a pozitív végkifejlet teljes mértékben mellőzve lett. Molly elcsábítja, majd megöli a helyi lelkészt. Aztán kis idő elteltével a saját férjét is - méghozzá egy fejbe állított csavarhúzóval. Véres és kegyetlen, de muszáj volt szemléltetni, hogy Molly mivé deformálódott a visszaköltözés miatt. És aztán megkapjuk a film leghatásosabb jelenetét: az anyaszült meztelen Molly kilép a hátsó ajtón át az éjszakába, ahol a sűrű feketeségből egyszer csak előtűnik egy félig ember, félig állat démon sziluettje. Ugyan nincs megmagyarázva (pedig milyen jó lett volna!), de ez a démon Orobas, a Pokol hercege. A hideg kirázott a megjelenésétől.

lovely-molly-demon.jpg

Zseniális jelenet. Már csak ezért is megérte megnéznem ezt a filmet. Pedig az elején még tényleg azt hittem, hogy egy gyenge, logikátlan baromság lesz. Aztán a végére olyan szépen összeállt minden, hogy öröm volt nézni. A film legvégét persze direkt nem lövöm le, ugyanis akinek felkeltette az érdeklődést, az nyugodtan tegyen vele egy próbát. Ha az első fél órát - 40 percet kibírjátok, onnantól meghálálja a figyelmet. Nem egy hú de nagy szám ez a film, de nem kaphatunk havonta egy-egy James Wan horrort, na. Egyszernézős, (h)ideglelős estére betervezett alkotásnak bőven elmegy.

Értékelés: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr710411840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.15. 17:32:35

Na, ha én is túlélem az elejét akkor életem egyik kedvenc filmje lesz! Szerintem nagyon is jó, hogy az erőszakot átélt nőt nem úgy ábrázolják, hogy túltette magát rajta, harcol a múlt ellen, etc. hanem mint aki ettől igenis begolyózik. Mert igazság szerint, sok áldozatot egy hajszál választ el ettől. Sőt, tudod szerintem ha minden nemi erőszak áldozatnak lehetőséget adnánk, hogy büntetlenül azt tehet a bántalmazóval amit akar.... nem lenne olyan mint Molly?
süti beállítások módosítása