Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Kritika: Big Bad Wolves

2014. május 13. - -Britpopper-

big-bad-wolves.jpg

Év: 2013

Rendezők: Aharon Keshales, Navot Papushado

Szereplők: Lior Ashkenazi, Rotem Keinan, Tzahi Grad

Hamarosan hazánkba is eljut majd a Big Bad Wolves, mégpedig ''Csúnya, gonosz bácsik'' címmel. Nem kifejezetten rossz magyar cím, azt kell mondanom. Illik ehhez az izraeli krimi-dráma-thriller alkotáshoz. Kár, hogy a film csak amiatt érkezik hozzánk, mert a híres Quentin Tarantino a tavalyi év legjobbjának kiáltotta ki. Ennek ellenére örülhetünk, mert egy igazán remek alkotással állunk szemben. Aki olvasta a Top 10 lélekgyilkos film összeállításomat, az találkozhatott ott a kanadai 7 Days című filmmel. Az alapkoncepció a Big Bad Wolves esetében is nagyon hasonló. Adva van egy egy tanár, akire ráhúzzák, hogy pedofil, gyerekmolesztáló, máskülönben pedig sorozatgyilkos is. Ugyanis a városban egy olyan sorozatgyilkos garázdálkodik aki kifejezetten fiatal lányok megerőszakolásában, megkínzásában és megölésében leli örömét. Szóval van ez a besározott tanár, és az őt mindenáron vallomásra bírni akaró rendőrfelügyelő akit a következő véres gyilkosságnál konkrétan lefokoznak. Az erdőben talált, székhez kötözött, levágott fejű kislány látványa már önmagában is elég sokkoló (ilyen szempontból a film nem finomkodik), de a helyszínen feltűnik az áldozat édesapja is aki bosszút esküszik. Azért vontam párhuzamot a 7 Days-el mert a koncepció tényleg nagyon sok aspektusában hajaz arra a filmre. Főleg a megkeseredett, bosszút forraló édesapánál figyelhető ez meg. Megvesz egy házat, messze mindentől, jó nagy – és valamennyire hangszigetelt – pincével. Telerakja kínzóeszközökkel, stb. Igen ám, csakhogy a Big Bad Wolves nem ám egyszerű torture porn. Jócskán megcsavarja ezt, és különböző stílusokból merít. Eleve nagyon sokban épít a fekete humorra. A szituációt egyébként már kitalálhattátok: az édesapa és a rendőrfelügyelő együtt kínozzák szerencsétlen tanárt, hogy kihúzzák belőle, hogy hová temette a meggyilkolt lányok fejeit, egyúttal vallomást tegyen bűneiről. Módszereik hűen követik a gyilkos módszereit, ugyanis az édesapa pontosan ugyanazokat a kínzási módszereket akarja használni amelyeket a gyilkos is használt az elrabolt kislányok esetében (de hogy miket, azt nem árulom el…legyen meglepetés!). A vicc az egészben az, hogy ennek a filmnek teljesen szét kellett volna esnie, zseniális módon mégis egyben maradt. A (fekete-)humort belevinni szörnyen merész ötlet volt. Egyszerűen nem lehet nem megmosolyogni az olyan jeleneteket mint mikor az édesapa és a rendőrfelügyelő arról beszélgetnek, hogy ha a gyilkos megerőszakolta az elrabolt lányokat és ők hűen másolják tetteit, akkor nekik is meg kell-e erőszakolni a fotelhez kötözött tanárt. Vagy amikor az édesapa épp egy kalapáccsal készül eltörni a tanár ujjait, és pont az utolsó pillanatban hívja az anyja telefonon. Vagy a tortás jelenet. Bizarr az egész film.

big-bad_-wolvescbp.jpg

Sokakat érdekelhet, hogy vajon tényleg durva-e a Big Bad Wolves? Nos, igen. Tényleg durva. Nem azért mert képes mindent megmutatni (mint tette azt a 7 Days anno), hanem azért mert zseniálisan képes hangulatot teremteni. A brutális gyilkosságokról eleinte csak részinformációink vannak, azonban mikor az édesapa leül a lekötözött tanár elé a pincében és meseként felolvassa, hogy miket tett a gyilkos az áldozataival…egyszerre sokkoló és haragot ébresztő. A film pedig játszik velünk: az utolsó percekig sem lehetünk biztosak abban, hogy a tanár akit a pincében kínoznak, valóban elkövette volna azokat a szörnyű tetteket amikért büntetik. A forgatókönyv tehát zseniális. A legvégére persze minden kiderül (semmit nem akarok ellőni…) de addig egészséges kétkedésben tartja a nézőt. A színészek pedig remekül asszisztálnak mindehhez. A gyámoltalan tanár, az elszánt rendőrfelügyelő és a még elszántabb, egyúttal már-már őrült édesapa is mind remekül alakítanak. Szót kell még ejtenem a rendezésről is, mert profi munka lett az is. Ezzel már rögtön a film elején szembesülhetünk, mikor átkozott baljós és vészjósló zenére, lassított felvételen bújócskáznak gyerekek. Hátborzongató. Szerencsére a film később sem esik szét. Végig izgalmas, érdekfeszítő és elgondolkodtató marad. Ha pedig hozzávesszük, hogy alaptematikája (a gyerekrablások/-molesztálások/-gyilkosságok) a valóságban is igen elterjedtek, az egész film kap egy még jelentősebb mondanivalót. Direkt nem árulom el, hogy mi a film vége. Több szempontból is fontos ugyanis. Inkább olvassatok bele a heti hírekbe és biztos vagyok benne, hogy találtok legalább egy, a témába vágó, megtörtént esetet. A Big Bad Wolves pedig pont ezért fontos film. Felhívja a figyelmet a valóságra, az óvatlan szülőkre, a bárminek és bárkinek kiszolgáltatott gyerekekre és a beteg, kéjvágyó gyilkosokra akik pont úgy lesnek a kislányokra mint a Farkas a Grimm-mesében. Társadalomkritikus és lélekmaró hatása is van. A végén pedig földbe döngöl. Kötelező film tehát. Azt azért nem mondom, hogy a tavalyi év legjobbja de egyértelműen ott van a legjobbak között.

Értékelés: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr546159299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása