Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

2014 Filmje + Horrorfilmje

2015. január 03. - -Britpopper-

Filmek tekintetében 2014 különösen erős évnek mondható. Én ezt tudtam már akkor, mikor bejött a mozikba a Majmok bolygója: Forradalom és szerencsére később is igen erős filmek érkeztek. Mielőtt győztest hirdetnék, szeretnék felsorolni néhányat amelyek rám nagy hatással voltak. Az említett majmok vs. emberek csetepatén kívül kifejezetten tetszett még a Holnap határa sci-fi amely nálam messze jobb sci-fi lett mint a sokat ajnározott Csillagok között. Sőt, utóbbi nálam kifejezetten leszerepelt a giccses végével (pedig ha azt elhagyják, egy remek film lehetett volna). Sci-fi volt még a Galaxis őrzői is amely számomra az egyetlen épkézláb Marvel film mely nem fulladt teljes érdektelenségbe és a leges-legvégéig remekül szórakoztam rajta. Talán azért mert telepakolták remek poénokkal, talán azért mert brutálisan jó a forgatóköny...nem tudom, mindenesetre nem is lényges. Üdítően jó film volt, nem bántam meg hogy beültem rá IMAX-ben. Iszonyatosan tetszett még a Grand Budapest Hotel is amely majdnem a győztes befutó lett nálam, hiszen ennyire tökéletes filmet már régen láttam. A legapróbb részleteiben is sugárzik belőle a profizmus, nem mellesleg olyan míves szereplőgárdát sikerült összehozni benne (és van aki nagy név ám csak pár másodpercre tűnik fel) hogy öröm volt nézni. Aztán 2014 volt az az év is mikor egyik kedvenc rendezőm, Lars von Trier elhozta a két részesre bontott mesterművét. Ez volt a Nimfomániás amelynek bővített rendezői változata még jobban tetszett és bizonyította hogy Von Trier korunk egyik legmerészebb, legprovokatívabb rendezője. A film nyers, olyan módon ábrázolja a szexet mint előtte még semmilyen film, ám mindemellett végig érdekes és leköti a nézőt. Szerencsére nem lett elvont (mint mondjuk az Antikrisztus vagy a Melankólia), abszolút "földhözragadt" stílusban prezentál, előszeretettel használja a szimbolikát, a metaforákat és emellett még arra is jut ideje hogy visszakacsintgasson a rendező előző filmjeire (lásd: a zeneválasztás az egyedül otthon maradt kisfiú jeleneténél). Prűd nézők viszont messzire kerüljék! Sokan megfeledkeznek róla de nálam nagyot szólt a Jake Gyllenhaal rémisztően átszellemült főszereplésével készült Éjjeli féreg is amely a mai médiáról és társadalomról fest nem épp pozitív képet. Aztán ott van még a tavalyi, de csak idén bemutatott Snowpiercer amely mindenképpen egy nagyon erős alkotás és illene mindenkinek ismernie. Ahogyan a Rajtaütés 2. részét is, hiszen az év nemcsak legjobb autós üldözését de legjobb verekedéseit is ettől a filmtől kaptuk. A Lego kaland rohadt vicces lett, nem csak a gyerekek de azon felnőttek is értékelni tudják akik előszeretettel legóztak annak idején a szoba közepén és építettek űrhajót, kísértetkastélyt vagy kalózhajót. Majdnem at 1. helyen végzett nálam Brad Pitt 2. világháborús tankos drámája, a Harag is. Kiváló film, szó se róla. Sőt, előkelő helye van minden idők legjobb háborús filmjei között. Aztán ott voltak még azok a filmek is amik nem jutottak el hozzánk.

large.jpg

Ilyen volt például a Locke amely egy egyszemélyes karakterdráma Tom Hardy főszereplésével aki a film egésze alatt a BMW-je volánja mögött ül és telefonon beszélget emberekkel. Unalmasnak hangzik de higgyétek el: nem az. Hardy-t én a Bronson óta nagyon bírom de ebben a filmben a "visszafogottabb" alakításával még többet ér el. A Blue Ruin sem volt rossz. Ez egy nem annyira tipikus bosszúfilm. Pasasnak kiirtják a családját, erre összeomlik és hajléktalan lesz (pontosabban egy kocsi lesz az otthona) majd mikor kiengedik a sittről szülei gyilkosát, elhatározza hogy bosszút áll. Aki kedveli a bosszúfilmeket az mindenképp tekintse meg, ám készüljön fel hogy nem egészen azt fogja kapni amit várt. A főszereplő pasas ugyanis alkalmatlan a bosszúra. Hajtja a bosszúvágy de nem egy tipikus túlélő. Rendre elbénázza a helyzeteket, megfutamodik, berezel, stb. És mivel amúgy fegyveresek ellen készül bosszút állni, a halál végig Damoklész kardjaként lebeg felette. Sok film akad még amelyekről hosszasan írhatnék ám már így is jóval hosszabb lett a bevezető mint amilyennek terveztem. Sajnos jópár olyan film akadt 2014-ben amelyek nálam is kimaradtak pedig érdekeltek. Ilyen mondjuk a remek magyar VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, a szintén magyar Utóélet, vagy – a változatosság kedvéért – szintén magyar Szabadesés. De ilyen a svéd Lavina is amit Budapesten összesen két mozi adott de amikor mi akartunk elmenni rá, akkor épp teltház volt. Ezeket majd pótolom és írok róluk a megfelelő időben. Most azonban már lássuk végre hogy mely film lett nálam 2014 legjobbja.

A Folytatás után kiderül.

A legjobb film 2014-ben:

Holtodiglan (Gone Girl)

Nos, igen. Talán nem annyira meglepő a végeredmény. Azért imádtam ennyire David Fincher idei filmjét mert klasszikus krimiként indít. Szinte alig sejtet valamit. Van egy jómódú, gazdag pasi (Ben Affleck) akinek feleségének egy szép napon nyoma vész. A nyomozás megindul és ahogy haladnak előre a dolgok, úgy lesz szegény pasi egyre gyanúsabb és gyanúsabb. Mikor pedig már mi nézők is hajlanánk arra hogy igazat adjunk a nyomozóknak, akkor bejön egy akkora csavar a filmben hogy attól leesik az ember álla. Na és onnantól fogva az egész Holtodiglan átmegy egy, a házasság szentségét pellengérre állító és nagyon kemény társadalomkritikával operáló thrillerbe. Én a film felénél hirtelen azt sem tudtam eldönteni hogy akkor most mi van, megkaptuk a pofáncsapásként működő nagy csavart és akkor hamarosan vége a filmnek? Hát, a nagy francokat! Épphogy a már említett nagy csavartól kezd igazán beindulni a film, átlép néhány határt és a végére olyan masszív, olyan provokatív filmélménnyé avanzsál hogy nem csak azért biccentünk elismerően mert Fincher megint az orrunknál fogva vezetett minket végig, hanem azért is mert ez a film van annyira merész hogy nyíltan élve boncolja a házasság minden aspektusát. Ehhez pedig remekül asszisztál a két főszereplő, Ben Affleck és – a megkockáztatom: Oscar-díj esélyes – Rosamund Pike akié az egyik legerősebb színészi alakítás 2014-ben. Remekül felépített, izgalmas, profin kivitelezett, a rendezőre oly jellemző stílusú beállításokkal és színvilággal fényképezett párkapcsolati dráma ez a film, eleinte klasszikus krimi majd sötét thriller köntösbe ágyazva. Egyszer mindenkinek látnia kell, bár ez nem tipikusan egy olyan film amelyet a párunkkal összegabalyodva a kanapén, egy bögre forró tea társaságában kívánnánk végignézni.

És most térjünk át a horrorfilmes témára.

Idén is érkeztek horrorfilmek szép számmal ám amiket itthon a mozikban vetítettek, azok még a vicc-kategóriába sem mentek volna el. Ott volt például az Annabelle. Hát, kérdem én: mi a jó frászkarika az a film!? Csak egy újabb rókabőr egy eredetileg sikeres filmről (Démonok között). Nekem az Oculus sem tetszett. Oké, az alapötlet nem volt éppenséggel rossz de basszus, az egész film annyira "semmilyen" volt hogy a felénél már majdnem kikacsoltam. Ami még valamirevaló horror volt 2014-ben az nem más mint Alexandra Aja (Magasfeszültség, Sziklák szeme remake, Maniac) legújabb filmje, a Daniel Radcliffe főszereplésével készült Horns. Na, ez a film teljesen rendben volt, nem is értem a fanyalgókat. Radcliffe jó benne (végre kezdi teljesen a háta mögött hagyni Harry Potter szerepét), a történet érdekes, a szimbolika működik, a gore pedig arányosan van elosztva. Ja, és nem mellesleg a film vicces is. Épp a napokban néztem meg, kellemes meglepetésként ért. Ám 2014 legjobb horrorja egy olyan film lett nálam amelyet egyrészt már elspoilereztem korábban, másrészt nem is ízig-vérig horror.

Ez pediglen nem más mint a The Babadook.

Ez az a film amit sokan nem értenek. Sokan "klasszikus" horrort várnak tőle...tévesen. Talán azt hiszik hogy Mr. Babadook egyfajta démon, egy ijesztő mumus a szekrényből aki előszeretettel ijesztget embereket az éjszaka közepén. Hogy kinyitja a gyanútlan szereplő a szekrényt és egyszer csak ott van ő (hopp, jumpscare!). Hát, nem. A Babadook alakja egy metafora, a film maga pedig inkább egy nagyon masszív dráma, csak épp horror köntösbe bújtatva. Ahogy a Holtodiglan szembe mert menni a házasság szentségével, úgy a The Babadook szembe mer menni a gyerekvállalás és az anyaság mibenlétével. Nem tör pálcát az egész felett, viszont nagyon mély értelmezést ad neki. Olyat, amilyet nem is várnánk egy Kickstarter-kampányból született filmtől. Ebből is látszik hogy az igazi tehetségeknek nem kell dollármilliós támogatottság vagy neves színészek garmadája. Elég egy jó történet, megfelelő kivitelezés és masszív mondanivaló. Az eredmény pedig egy olyan pszichológiai hullámvasút, egy olyan instant mestermű mint a The Babadook. Mivel ITT már írtam róla korábban, most nem kezdem el újra elemezgetni a filmet. Legyen elég annyi hogy jóval több mint egy átlagos horror. Realista, félelmetes, durva, a kanapéba szögezősen emberi és olyan mondanivalója van hogy aki látta és megértette a filmet az pontosan tudja hogy miért volt már nagyon régóta szüksége a horror műfajnak egy olyan filmre mint a The Babadook.

Fiúk-lányok, köszöntem a figyelmet! Most már letudtam minden egyes év végi összesítést amely 2014-hez kapcsolódott, ideje áttérni a 2015-ös évre. Remélem már Ti is mind kijózanodtatok és épp a hétvége nyugalmát élvezitek. Az a helyzet hogy 2015 is átkozott erős év lesz filmek szempontjából, már most is fel tudnék sorolni nektek néhányat amik 100% hogy ott lesznek idén decemberben is az év végi listákon (példának okáért: Unbroken, American Sniper, Mission Impossible 5, Mad Max: Fury Road, stb.) de hozzánk csak idén jut el mondjuk a Birdman vagy a Kódjátszma is. Horrorból is klassz kis választéknak nézünk elébe, mindjárt februárban jön a Fekete ruhás nő 2. része de lesz még Insidious 3 is és persze új Paranormal Activity, dehát utóbbi már a nagyanyám valagát sem érdekli. Lesznek tehát remek filmek (és én már most borítékolom hogy az American Sniper jópár díjat be fog zsebelni) idén is, és nem mind a hazai mozikban lesz keresendő.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr47032713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása