Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A kezdetek kezdetén: Insidious: Chapter 3 kritika

2015. június 29. - -Britpopper-

Előzményfilmet készíteni nem épp könnyű. Maximálisan tisztában kell lenni a teljes történettel, sőt, annak minden egyes apró részletével. Meg kell felelni az előzmény(ek) által felállított elvárásoknak. Ezek mellett pedig kreálni kell egy épkézláb történetet, mely alapul kell szolgáljon a korábbi - és jócskán felkapott - film(ek) sztorijához. A legelső Insidious 2010-ben igazán frissnek és egyedinek hatott. James Wan rendező (Fűrész, Démonok között, Halálos iramban 7) remek arányérzékkel teremtette meg a nyomasztó, feszültségteljes atmoszférát, mely mellőzte a vérbő CGI-orgiát és inkább a klasszikus ijesztgetésekre ment rá. Szerintem az Insidious mind a mai napig egy remek kísértethorror, mely sokat tett hozzá hogy manapság már minden hónapban a mozikban landoljon egy-egy jumpscare-ijesztgetésekre kiélezett - jobbára elég gyenge - horrorfilm. 2013-ban jött ki az Insidious 2. része (kritikám ITT) amely nekem iszonyúan tetszett, épphogy csak egy hajszál választotta el attól hogy a Démonok között helyett ezt válasszam meg 2013 legjobb horrorjának (és mindkettőt Wan rendezte, mily érdekes). A megkezdett - és igencsak jól megírt - történetet nagyon jól folytatták tovább, behoztak új mellékszálakat, az ijesztgetésektől pedig majd' kiugrottam az ágyból otthon (általában horrort este, ágyban, Sony-fejhallgatóval nézek). Aztán tavaly kiderült hogy lesz 3. rész, méghozzá egy előzményfilm.

7bf5570063c81929.jpg

Kíváncsi voltam hogy mit hoz ki Leigh Whannell (akinek ez az első rendezése) a filmből, ráadásul James Wan nélkül (aki mint tudvalevő, befejezte a horrorfilmek készítését). Ők ketten már a Fűrész idején is nagyon összhangban voltak egymással, az Insidious filmek pedig szerintem a csúcspontjai kettejük munkásságának (ráadásul Whannell mindhárom részben szerepel is, mint hobbi-szellemvadász). Aztán most itt a Chapter 3, melyben már nem a Lambert-család viszontagságait követhetjük nyomon, hanem egy tinilány, Quinn megpróbáltatásait a szellemvilággal szemben. Szegény csaj éli a tinik teljesen átlagos hétköznapi életét, egészen addig amíg egy este el nem ba...csapja egy autó a városban. Quinn mindkét lába eltörik, kénytelen fekvőbetegként lábadozni otthon. Édesapja és testvére segítik őt mindenben, ám arra még ők sem számítanak hogy Quinn-t hamarosan gonosz szellemek kezdik el zaklatni. Mindennek a kiváltó oka pedig ott leledzik hogy Quinn előzőleg megpróbálta felvenni a kapcsolatot halott édesanyjával, csakhogy - mint azt az előző részekből megismert médium, Elise tudatja vele - ha egy halottat megszólít, akkor azt a többi is hallja. Mondjuk itt jegyezném meg hogy eléggé bagoly mondja... szaga van Elise mondókájának, hiszen papol ott erről a szellemvilág veszélyei dologról, közben meg otthon ő is a nemrég elhunyt férjével próbál kommunikálni. De erről ennyit. Quinn a Further ("Távol") rabjává válik és a család két hobbi-szellemvadász és Elise segítségét kéri hogy hozzák vissza onnan a lányt, mielőtt még túl késő lenne.

687883034_3860845051001_insidious-chapter-3-trailer.jpg

A sztori egyébként kifejezetten jóra sikeredett és ügyesen kapcsolja össze a jelen film eseményeit a 2010-es első résszel. Whannell szorgalmas diáknak bizonyult Wan mellett, hiszen minden olyan elemet átmentett ebbe a filmbe, melyek az előző két részt annyira elismertté tették. Ritkán él a hirtelen a semmiből előugró rémségekkel, inkább hosszan elnyújtja az ilyen ijesztgetős jeleneteket és amikor már idegeink pattanásig feszülnek, akkor dob be valami groteszk kísértetet. Itt megjegyezném hogy a légzőkészülékkel csoszogó, avagy a szem és száj nélküli, az Átok filmek Kayakojára emlékeztető (egyébként Quinn "túloldalon lévő" megtestesülése) kreatúrák még a Silent Hill játékokat/filmeket is megidézték. Ráadásul Whannell egy új szintre emeli a jumpscare-ijesztgetéseket, hisz a jól megszokott "hosszú ideig csak húzzák az idegeinket aztán egyszercsak a semmiből előugrik a rémalak" formula mellett néha a paráztató felvezetés ellenére nem történik semmi ijesztő, egyszerűen halad tovább a történet és kész. Ez azért remek rendezői megoldás mert képes végig bizonytalanságban tartani a nézőt, sosem lehetünk biztosak abban hogy a sötét folyosó végén motoszkáló alak valóban egy szellem-e, avagy csak árnyak tánca. A képi világ egyébként kifejezetten szép lett. A Távol látványvilága talán puritánnak hathat, de pont ezért annyira kiemelkedő. A "túloldal", a halottak világa az Insidious filmekben lett a legjobban ábrázolva - legalábbis szerintem. Sötét, rideg, baljós...végeláthatatlan feketeség, melyben csak egy piláccsal tájékozódhatnak azok akik képesek átlépni abba a világba.

insidious3thumb-1426707112443_1280w.jpg

A színészek hozzák a kötelezőt, noha az előző részek Patrick Wilson + Rose Byrne párosát meg sem közelítik. A főszereplő tinicsaj sem rossz, de kötve hiszem hogy majd eme film után sorra kapná a felkéréseket különféle (horror-)filmekre. Ennek ellenére az Insidious: Chapter 3 egy tisztességesen összerakott horror lett, mely alázattal kezeli helyén az előző filmeket és egyáltalán nem sül fel. Leigh Whannell bizonyított immáron rendezőként is, nyugodtan bízni lehet most már az benne is hogyha a jövőben egy-egy új horror kapcsán meglátjátok a nevét (nekem olybá tűnik hogy ő veszi át Wan-tól a stafétát, mármint ami a horrorfilmeket illeti) aztán pedig hogy Chapter 4 lesz-e majd valamikor, azt meglátjuk. Éppenséggel lehetne (noha szinte kizártnak tartom hogy a 3. rész eseményei után és az 1. rész eseményei előtt játszódhatna, hisz igen kicsi időintervallum telik el a kettő között), kérdés hogy Whannell belemenne-e a folytatásba? Ez majd nyilván a 3. rész bevétele után derül ki. Én egy 4. részt azért még el tudnék viselni, egyfajta lezárást (ha már a Paranormal Activity-t is befejezik idén Ősszel), mely pontot tenne a történet végére. Nos...majd meglátjuk.

Értékelés: 10/7

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr817581928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.30. 10:18:28

Láthatóan nagyon szereted a filmet, mellé kiemelve James Wan rendező úrat. Bár tény, szomorú hallani, hogy nem akar több horror filmet rendezni, elismerem, van érzéke hozzá. És ahhoz képest, hogy a kisértet horror-nak is megvannak a maga iratlan szabélyai, mint kisértet nélkül nem kisértet horror egy film, így egy idő után unalmassá válhat a téma. Mivel sok mindent nem lehet kihozni, esetleg az okokat, a történetet lehet másként felvezetni de bizonyos ijesztések maradnak a klasszikus szinten és értelemben. Az Insidious tény, hogy egy teljesen új lehetőséget tárt elénk. Alapból nem egy egyszerű kisértet horror s bár számomra hihetetlen amit mondani akar az első rész óta, annyira mégsem az, hisz sokan hisznek abban, amit a film mutat vagyis magyarázatként szolgál arra, miért kövfetnek embereket a túlvilágról. Én még nem láttam de mindenképp megnézem, mert ez a 3 film alap mű, aki most kezdi a horror filmezést azoknak is, és akik benne vannak a horror film nézésben, egyaránt ajánlanám, hogy nézzék meg! Olyan, mint a Freddy, Fűrész vagy más nagyszerű mű, egyszerűen látni kell! ^^

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2015.07.02. 11:00:06

@Cathreen M.:

Wan egy egészen új oldaláról közelítette meg a horrort, mégpedig úgy hogy összemosta a modern kor Paranormal Activity -féle ijesztgetéseit a régi korok feszült hangulatteremtésével. És mindez az Insidious 1-2 (és főként a Démonok között) esetében mutatkozott meg igazán hogy mennyire jól is működik. Sokan próbálták és próbálják mind a mai napig utánozni, de ehhez tehetség kell. Pusztán ijesztgetésekre nem lehet építeni egy filmet, kell mellé megfelelő történet, jól megírt forgatókönyv és hiteles színészi alakítások is. Wan összes filmjében megvan mindez. Hogy elpártolt a horrortól inkább azt mutatja hogy nem akarja hogy beskatulyázzák. Ennek ellenére szerintem fog ő még horrort rendezni a közeljövőben.

fehérfarkas 2017.07.11. 18:56:51

A tesómnak az 1. és a 3. rész tetszett, a 2. rész szerinte a kihagyott lehetőségek tárháza volt. Jó ötletek voltak benne, sztori szempontjából is jó volt, csak éppen a hangulatot nem tudta a rendező áthozni. Az 1. és a 3. részben levő lúdbörzik a hát hangulat hiányzott neki belőle. Mintha túl sokat akart volna felkarolni a film, és túlságosan a látványra tette volna a hangsúlyt a hangulat helyett.
Nekem mondjuk tetszett a 2. rész is. De az tény, hogy az 1. és a 3. messze jobban sikerültek mint a 2.
Egy kísértetes paráztatós horrorfilmnél a hangulat a lényeg. Nem a kísértetek mutogatása. Hanem amikor nem mutat még semmit a film, de már parázol, hogy mi lesz a következő pillanatban, és nehogy valamelyik szereplőnek baja essék. Egy sötét folyosót meg lehet úgy rendezni, hogy az ember simán érzelmek nélkül nézi, meg úgy is, hogy lúdbőrzik és borsózik a háta a félelemtől. Ebből a szempontból a 2. rész inkább látványos és akciódús volt (főleg a harmadik harmad), míg az 1. és 3. rész a paráztatásra ment.
süti beállítások módosítása