Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Szellemekkel suttogó: Paranormal Activity - The Ghost Dimension kritika

2015. december 21. - -Britpopper-

paranormal_activity_the_ghost_dimension_poster.jpg

Vigyázz, spoileres!

Érdemes megnézni hogy hova jutott a Paranormal Activity franchise. Az 1. rész 2007-ben még egész korrekt volt, kevés pénzből készült és a sokszorosát termelte vissza, egyben vérfrissítést adott az ál-dokumentum (found footage) műfajnak. A 2. rész szinte semmi újat nem hozott, leszámítva a tényt hogy ez a franchise akkor is jól fog tejelni, ha néhány jumpscare-jeleneten kívül semmi értelmes nincs mögötte. A 2011-es 3. rész nekem viszont tetszett. Jó volt a retró 80-as évek képi világ és végre ráfeküdtek a történetre is. Számomra élmény volt hogy többet megtudhattam a családokat előszeretettel zaklató démonról (Tobi) és a két lánytestvérről (Katie és Kristi). A film vége ugyan már erősen zagyvaság lett, azonban feleannyira sem mint az instant Kinect-reklámként felfogható 4. rész, amelyben az "ijesztgetések" inkább voltak viccesek, mintsem félelmetesek. Ezek mellett volt még két spin-off rész, előbb 2010-ben a Tokyo Night (korrekt!) majd 2014-ben a The Marked Ones (borzalmas!). A beharangozott 5. rész a hangzatos The Ghost Dimension alcímet kapta, mellesleg pedig megszellőztették hogy ez lesz a széria befejező darabja és mindent szálat elvarrnak majd. Hogy ebből mennyi valósult meg? Huhh...na jó, kezdem az elején.

ghost.jpg

Nem, ez nem a Poltergeist

A film amúgy egész jól indul. Megismerhetünk egy új családot akik egész véletlenül épp abban a házban élnek, ahol a 3. rész is játszódott (tehát ahol Katie és Kristi éltek korábban). Van apuka, anyuka, egy pinabajszos havercsávó és természetesen az elengedhetetlen kislány, aki simán tud kommunikálni a démonnal. A démon pedig hamarosan tiszteletét is teszi. Azért előtte történnek még érdekes dolgok. Például az apuka a haverjával egy doboz mélyén talál egy régi kamerát (Sinister netán?) és a hozzá tartozó VHS kazikat (V/H/S esetleg?). Ezeket megnézvén nem home made snuff filmek tárulnak szemük elé, hanem a 3. részben is látott felvételek Katie és testvére gyerekkorából. Hamarosan azonban furcsaságok kezdenek történni, és a fater meglépi a szokásos klisét: bekamerázza a házat, ezáltal minden paranormális tevékenységet rögzít. Innentől pedig kezdetüket veszik az izgalmak. Izgalmak...pff. Jó vicc.

para.jpg

Aludj csak, én álmodom

Hú, srácok... Annyi negatívum van ebben a filmben, hogy nem is tudom hol kezdjem. Szóval Tobi felbukkanása a házban előre várható, ám mégis jól kivitelezett. A CGI eleinte remekül működik, és attól eltekintve hogy a démon manifesztálódása egy az egyben nyúlása a Bíborhegy szellemének, egész jól néz ki. Kár, hogy a film vége felé - mikor teljes valójában megmutatkozik Tobi - olyan borzalmasan SZAR lett a CGI hogy az Asylum filmstúdió sírva könyörögne érte. Tettek be egy nagyon gagyi démonűzős jelenetet amely egyrészt pofátlanul nyúlja a Démonok között c. 2013-as James Wan filmet, másrészt a 3. részben látott "lepedő alatti alak aki valójában nincs is ott" momentumot is újra ellövik. Az alcímben oly hangzatos GHOST DIMENSION sem igazán jelenik meg a filmben. Nagyon jó közönségcsalogató alcím, és biztos vagyok benne hogy a Poltergeist remake sem múlt el még nyomtalanul az amcsi kocanézőknek, lenyúlták hát ezt is a készítők. Gondolom a szellemdimenzió hallatán mindenki valamiféle kósza lelkekkel teli Túlvilágot víziónál (innen a Poltergeist áthallás) és a család egyetlen gyermeke fel is fedezi az átjárót az ágya felett, azonban az egyáltalán nem a Túlvilágra vezet. Mondjuk nem ez a legnagyobb baj a filmmel. Hanem...

 

SPOILER

...hanem hogy a szereplők egyszerűen teljesen hülyék és végtelenül életképtelenek. A kamerák rögzítik a házban mászkáló Tobit, újra is nézik a felvételeket és ők maguk is látják a démont, meg hogy valami nagyon nem stimmel. És erre mit tesznek? Semmit! De tényleg. Élik tovább az életüket, mintha nem egy gyilkos démon garázdálkodna a házban. Komolyan, már a hajamat téptem mikor a démon elkezdett törni-zúzni, lökdöste a családtagokat, etc. és rákövetkező nap amazok ugyanúgy lefeküdtek nyugodtan aludni, mi több, hagyták egyedül aludni a gyereket is (holott tudták hogy kapcsolatban áll az eseményekkel és veszélyben van). Ennél már csak az lett volna szánalmasabb ha elkezdték volna bebeszélni neki, hogy Tobi csak egy kitalált alak és valójában nem is létezik, holott előző nap este még nagyban bújócskáztak vele a konyhában.

SPOILER VÉGE

 

Ja, igen... A doboz alján talált régi kamerával látni lehet a szellemeket, érzékeli az ektoplazmát is a szobákban, azonban ezt nem igazán használják ki szereplőink. Mikor anyuka egyedül van otthon és furcsa hangokat hall, felkapja és nekiáll szobáról-szobára haladva utánajárni mi lehet a házban (holott hacsak nincs probléma a memóriájával, akkor tudhatná hogy egy démon). Visszahozzák a 3. részben ellőtt "blooooooody maaaary" mítoszt is, de hogy minek, azt nem tudom. Picit többet megtudunk az ott már bemutatott szektáról (ez a része tetszett a filmnek) azonban összességében nagyon gyenge az egész The Ghost Dimension - ez az alcím pedig rohadt félrevezető. Jót mosolyogtam azon, mikor hívnak egy papot hogy majd az megáldja a házat, bla bla bla. Nem lehet túl jövedelmező szakma ebben a szériában ilyen házhoz kijáró papnak lenni, mert az előző filmekben látott kollégáihoz hasonlóan ez is fejvesztve menekül mikor szembesül azzal, mi van a házban. A CGI-t már említettem, de muszáj kitérnem rá hogy a film utolsó negyedében az ezzel foglalkozó informatikus csapat valószínűleg hígítót szipuzott, mert teljes káoszba fullad az egész. Gondolom akarták minél látványosabbá tenni a befejező részt, de összességében inkább lett ciki mintsem hatásos. Rémesen pocsék film lett a Paranormal Activity befejező darabja, én nem is értem hogy az eredeti készítője (Oren Peli) miképp hagyhatta ezt. A film legvégén még akad egy jókora REC nyúlás, de ez a többi mellett szinte már fel sem tűnik. Higgyétek el, semmit nem veszítetek hogyha kihagyjátok.

Értékelés: 2/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr118187738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

__tom_ 2016.03.18. 00:48:03

Azért Ghost Dimension, mert a kamerán keresztül láthatóvá válik a szellemvilág.
Egyébként egyetértek, kb. az első nap elhúztam volna abból a házból, erre ők... :)

MattBell 2016.07.10. 17:09:09

"Tokio Night (korrekt!)" - WTF? Semmivel nem jobb, mint az összes többi folytatás. Csak hát, mivel japó akkor az már "jobb" sokak szerint. Jó a mexikói(?) változat még rosszabb.

Az első és az "Asylum" változat mellett még ez az új is egész nézhető. Csak hát a szereplők... Ugyanolyan hülyék mint a másik 5-6 részben. Bár a II.rész apukájánál nem hülyébbek ("csak azé' esett le mer' rosszul akasztottuk fel")
süti beállítások módosítása