Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Árnyak az erdőből: The Witch előzetes

2016. január 14. - -Britpopper-

Idén már tiszteletét teszi végre az a horrorfilm, melyet nem kevesebb mint fél éve tűkön ülve várok. Ez pedig nem más mint a The Witch, melyet tavaly a Sundance fesztiválon hatalmas lelkesedéssel rajongtak körbe. Tavaly nálam az It Follows és a The Visit vitte a prímet horrorok terén, a Crimson Peak pedig ugyan nem volt rossz látványban, de sablonos története miatt kissé háttérbe szorult (ettől még nem rossz film, csak voltak nála jobbak - és nem épp a mozikban). Az érdekesség a The Witch esetében egyébként az, hogy habár horrorról van szó, nem lesz benne egyetlen ijesztő jelenet sem. Ehelyett inkább a végletekig fokozott nyomasztásra és az emberi lélek legsötétebb bugyrainak bemutatására szorítkozik.

thewitch_online_teaser_01_web_large.jpg

Boszorkányos horrorból nem sok készült még eddig. Mármint olyanok, melyek említésre is méltóak lennének. A legemlékezetesebb talán mindenkinek a The Blair Witch Project lehet. Ezt a filmet én is imádtam fiatalabb koromban (persze még most is szívesen nézem újra). Először ha jól emlékszem könyvtárból sikerült kihoznom VHS-en. Még annak ellenére is magával ragadott a film, hogy a magyar szinkron iszonyúan idegesítő lett (főleg a főszereplő csaj, Heather hangja) és nyilvánvalóvá tette hogy ez csak egy film - de akkor is féltem tőle. Szerintem ebben nagyon nagy szerepet játszott a found footage (ál-dokumentum) stílus, amit akkoriban én még egyáltalán nem ismertem. Ja, és persze a film vége is odavágott. De nagyon rendesen. Nem mellesleg kijött 3 db PC-s videojáték is a témában, melyek a blair-i boszorkány előzménytörténetét taglalták. Ezekkel nagyon sokat játszottam, még Ezt Vedd Meg kiadásban jutottam hozzájuk, kemény 1990 forintért darabját. Ezekről a játékokról amúgy írtam ITT, lessétek meg. Szeretném még megemlíteni az 1977-es Suspiria (Sóhajok) c. Dario Argento filmet, mely szintén témába vág. De ott van még az 1922-es Häxan: Witchcraft Through the Ages is. Sorozatok tekintetében pedig az American Horror Story 3. évada (Coven) foglalkozott mélyebben a boszorkányok életével. A botrányosan rossz Salem c. sorozatot inkább meg sem említem. Ezek mellé sorakozik fel a The Witch, mely inkább lesz misztikus dráma, mintsem horror.

large_the-witch.jpg

Az 1600-as években járunk New England-ben. Egy földművelő család megszokott élete hamar szörnyű rémálommá válik, amikor újszülött gyermeküknek nyoma vész. A szülők - William és Katherine - nem tudják kire gyanakodjanak: egymásra, a szigorúan keresztény értékrend szerint nevelt gyerekeikre avagy egy olyan megfoghatatlan, természetfeletti rémségre, amely érezhetően jelen van a birtok körüli erdőben. Az már az előzetesekből is kitűnik, hogy a misztikum és a félelem igen nagy szerepet fog kapni a történetben. Nem is értem, hogy más miért nem nyúlt eleddig ehhez a 17. század elejei "keresztény családot megkísért a Gonosz" tematikához, hiszed adja magát. Nem kell hozzá hatalmas költségvetés sem. Az elsőfilmes Robert Eggers (aki elvitte tavaly a rendezői díjat is a filmért) nagyon nagyot dobhat ezzel az egésszel. Ha csak azt nézem, hogy tavaly előtt a The Babadook, tavaly pedig az It Follows is mind-mind az indie színtérről kerültek ki és mekkorát szóltak, bőven borítékolható hogy 2016-ban a The Witch tölti be ezt a szerepkört. Az amerikai premier dátuma február 19, hozzánk valószínűleg úgysem jut majd el a film - maximum kisebb mozikba. De nem is ez a lényeg, hanem hogy ha minden jól megy, már az év elején megismerkedhetünk 2016 legjobb horrorjával.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr178270768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása