Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Piercing (2018)

Létezik tökéletes gyilkosság?

2019. február 10. - -Britpopper-

piercing-movie-poster.jpg

Az író-rendező Nicolas Pesce debütáló filmje, a fekete-fehér képi világgal és rettenetesen sötét hangulattal operáló Anyám szeme (The Eyes of My Mother) hozzánk is eljutott szerencsére, azonban épp nehezebben befogadható mivolta miatt nem lett közönségsiker. Pedig a film a maga módján tökéletesen hozta a Hitchcock éra, a '40-es és '50-es évek thriller mozijainak és a modern, művészi, ám sokszor lelkileg borzasztóan megviselő horrorfilmeknek a tökéletes egyvelegét. Mindenképp borítékolható volt, hogy Pesce nem adja alább, és vélhetően a következő filmjével is maradandót alkot majd. A kérdés már csak az: valóban maradandó élményt nyújt a Piercing, avagy labdába sem rúghat az Anyám szeme mellett?

piercing_review_3.jpg

Az alaptörténet nem saját, a készítők Ryū Murakami azonos című regényét dolgozták fel. Murakamiról érdemes tudni, hogy a Meghallgatás (Audition) is az ő műve, melyből pedig Takashi Miike forgatott felkavaró filmet 1999-ben. Szóval a Piercing főszereplője Reed (Christopher Abbott), egy jóképű, sikeres üzletember, akinek szerető felesége és egy aranyos kisbabája van. Látszólag megvalósította az amerikai álmot, azonban Reed nem éri be ennyivel: ölni akar. Többször eltervezte már a tökéletes gyilkosságot, kinézte a hotelt amiben elköveti majd, és rengeteget gyakorolt rá. Áldozatnak egy prostituáltat szeretne, akit S/M játék ürügyével kikötözhet az ágyhoz, majd kloroformmal elkábíthatja és végezhet vele. El is érkezik a nagy nap, Reed elbúcsúzik családjától és "üzleti ügy" címszó alatt elutazik a hotelbe, ahol aztán elvégzi az utolsó simításokat, majd telefonál. Igen ám, de arra nem számít, hogy a kiérkező prostituált, Jackie (Mia Wasikowska) zavarodottabb elméjű, mint ő maga.

hero_piercing-image-2.jpg

A film leginkább a '70-es évek európai horrorfilmjei előtt tiszteleg, megvalósításában pedig számtalan érdekességet felfedezhetünk. A város látképe makettekből áll, ezért pontosan nem tudhatjuk, hol / mikor is játszódik a cselekmény - bár ennek nincs is túl nagy jelentősége. Mind a látvány, mind a zene rendkívül stílusos lett és külön érdemes a ruhákra odafigyelni, hiszen Pesce édesapja divattervező volt, amiből láthatóan igen sok átragadt a fiára. A Piercing néha képes előhúzni a kalapból valami igazán szürreális, tökéletesen elcseszett jelenetet, amire az ember csak pislog. Kapásból ilyen a film elején, mikor Reed kisbabáját tartja a karjában és a nyilván még gügyögni is alig bíró baba megszólal: "Ugye tudod mit kell tenned?" A 81 perces játékidő pedig bőven kínál ehhez hasonló jeleneteket, miközben Reed egyre távolabb kerül az áhított gyilkosság megvalósításától. Christopher Abbott játékában újra megelevenedik Patrick Bateman, Mia Wasikowska pedig eddigi karrierje egyik legerősebb alakítását hozza. Már csak kettejük játéka miatt is abszolút megéri megnézni a filmet. Vannak ugyan elvitathatatlan negatívumok benne, de akit egy kicsit is elkap az elején, azt már a megfelelően véres végjátékig el nem engedi. Klasszikus ugyan nem lesz, de ez jól is van így.

Értékelés: 7/10

 Vigyázz, az előzetes erősen spoileres!

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr8014617684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2020.09.19. 20:03:18

Én olvastam a könyvet és mondhatom, hogy teljesen kiherélteék a történetet. A női főszereplő részéről totál kihagyták a pedofíliát, ami az egyik legfontosabb momentum volt az egész sztoriban. De a férfi részéről is amit bemutattak, az csak egy érthetetlen katyvasz.
A Meghallgatás kevésbé lett elcseszve a könyvhöz képest. Utóbbit a Libri adta ki Casting címen. Érdemes megvenned mindkettőt, nem fogsz csalódni ;)

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2020.09.19. 20:16:06

"Piercing néha képes előhúzni a kalapból valami igazán szürreális, tökéletesen elcseszett jelenetet, amire az ember csak pislog"
Pont a fent említett okokból van ez :) Plusz 10-15 perccel megoldható lett volna, hogy érthető legyen :)
süti beállítások módosítása