Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Nyárvégi videojáték-ajánló

Avagy öt rejtett gyöngyszem az uborkaszezonra

2020. szeptember 10. - -Britpopper-

"Itt van az ősz, itt van újra" - írta Petőfi, és való igaz, beköszöntött a zordabb időjárás és ezzel együtt a nyárvégi uborkaszezon, legalábbis ami a videojátékokat illeti. Túl sok személyes irományt nem igazán láthattatok tőlem mostanság, aminek két nagyon egyszerű oka van: egyrészt rengeteget dolgozom, másrészt éppen költözés előtt állok. Bizony, koronavírus ide vagy oda, én sajnos bármiféle megállás, vagy home office nélkül tolom egész évben, aminek megvannak az előnyei, de a hátrányai is. Szeptemberben még korai lenne kijelentenem, hogy mely játékok lettek nálam az abszolút favoritok ebben az évben - ne felejtsük el, hogy érkezik még a Cyberpunk 2077, a Watch Dogs Legion és az Assassin's Creed Valhalla is! -, viszont azt fontos megjegyeznem, hogy a sokszor hatalmas hype által övezett címek (pl. The Last of Us Part II) mellett már eddig is befutott jópár kisebb, vagy kevésbé ismert - sokszor indie - alkotás, amikre érdemes lehet időt áldozni. Ezekből mazsoláztam néhányat:

5022afeab1374792086215aed20f6ada.gif

5. Maid of Sker (PC/XONE/PS4)

nagyon-beteg-horrorjatekot-kapunk-maid-of-sker-cimmel-meg-a-nyaron_1.jpg

Ha horrorjáték, akkor nálam a mai napig az Amnesia: The Dark Descent az etalon, melynek hírnevét nagyon ügyesen öregbítették tovább az olyan remek címek, mint például az Outlast 1-2, vagy az Alien Isolation. Komplett műfaj épült azon horrorjátékokra, ahol az ellenfelek ellen nincs semmiféle fegyvered, és lopakodással, illetve meneküléssel kell kijutnod a halál torkából. A Maid of Sker is pont ebben a ligában indult, és bár nem kapott túl nagy figyelmet, semmiképp sem szabad szó nélkül elmenni mellette. Már csak azért sem, mert a jópofa sztorit (kedvesünk után nyomozunk egy kísérteties házban, ahol természetesen nem vagyunk egyedül) igényes magyar fordítással tárja elénk a játék. A hangok igazán fontosak benne, nehezebb fokozaton még a lépteink zajára, vagy a fellökhető tárgyakra is oda kell figyelnünk, mert ha a vak, ám kifinomult hallásukkal közlekedő ellenfelek észrevesznek bennünket, akkor rögvest mellettünk teremnek és hamar kiosztanak pár ízes stricimaflást.

Teljes teszt: Maid of Sker

4. Samurai Jack: Battle Through Time (PC/XONE/PS4/NS)

samurai-jack-battle-through-time-switch-hero.jpg

Szamuráj Jack gyerekkorom egyik kedvenc meseszereplője volt. Az általa fémjelzett animációs sorozatban kezdtem érezni először azt, hogy ez a rajzfilm már nem egészen a gyerekeknek készült, hanem itt valami sokkal többről van szó. Egyszerre szólt barátságról, bosszúról, igazságról és hősiességről. Jack az a fajta protagonista, aki a legszorultabb helyzetekben sem adja fel, és bármi is történjen körülötte, ő megy tovább, amíg célját el nem éri. A Battle Through Time ugyan nem az első feldolgozása a híres rajzfilmnek, azonban meglepően nagyszerűre sikeredett. TPS akció-kaszabolda, mely hűen adja vissza a sorozat látványvilágát, és a szinkronhangok is egytől-egyig a régiek. Nagyon gördülékeny a harcrendszer, nagyszerű a "flow", emiatt pedig igazi élmény szétcsapni benne a vicces ellenfeleket. Rengeteg fegyvert tehetünk magunkévá, és itt végre a skill-fa sem csak dísznek van: a kioldható képességek mind fontos részét képezik fejlődésünknek. Ha szeretted a rajzfilmet (akár a régit, akár az újat), mindenképp érdemes végigjátszanod ezt az alternatív történetszálat is!

Teljes teszt: Samurai Jack: Battle Through Time

3. Westmark Manor (PC)

westmark-manor.jpg

Maradjunk még egy kicsit a horrornál! Ha a Maid of Sker nem csinálta ki eddig az idegeinket, akkor a Westmark Manor már biztosan sikerrel veszi ezt az akadályt. Ódon kúria, éjszakai sötétség, és tomboló vihar odakinn! Nincs is ideálisabb egy kis borzongásra! A címadó Westmark Manorba lépve azonnal láthatjuk, hogy a készítőket bizony sokban megihlette az első Alone in the Dark, még 1992-ből. Itt is izometrikus kameranézetet kapunk, megfűszerezve annyi nehezítéssel, hogy fényforrás csak nagyon ritkán kerül utunkba. Van ugyan egy utántölthető pilácsunk, de ezzel nem árt óvatosan bánni, hiszen ha kifogy, és ránk borul a sötétség, akkor hősünk nagyon könnyen elveszítheti az eszét. Ó, és azt említettem már, hogy a házat kísértetek járják? Sajnálatos módon nem épp a vendégmarasztaló fajtából valóak, ezért számíthatunk néhány jól elhelyezett jumpscare-ijesztgetésre is, csak hogy érezzük a törődést. A köztes időben pedig kulcsokat vadászunk, ajtókat nyitogatunk ki, és igyekszünk megőrzini hidegvérünket - ez utóbbi persze nem fog összejönni.

Teljes teszt: Westmark Manor

2. Röki (PC/NS)

roki-review-1024x576.png

Annak ellenére, hogy ismét pokoli meleg nyarunk volt, én imádom a hűvös északon játszódó játékokat ebben az időszakban is. A Röki pedig meseszép skandináv tájakat hozott el nekünk, nyakon öntve az északi-mitológiát csatasorba állító, szomorkás történetével. Játékmenet szempontjából erősen a LIMBO és az INSIDE nyomdokain haladunk, csak épp sokkal több puzzle-feladvánnyal megspékelve. A tárgyhasználat rendkívül fontos, viszont szerencsére a fejtörők egyáltalán nem vészesen nehezek. Az egyik hátránya a teszre kiküldött játékoknak az, hogy mivel megjelenés előtt jönnek, egyszerűen semmiféle segítséget nem lelhet fel hozzájuk az ember, ha megakadna. Nos, a Röki esetében mindig, minden esetben megtaláltam a helyes megoldást némi agymunka után. Ezért korosztálytól függetlenül ajánlhatom mindenkinek a fantasy világba átkerülő testvérpár keserédes történetét, mely a gyönyörű látványvilágával és fülbemászó dallamaival hivatott a képernyő elé szegezni.

Teljes teszt: Röki

1. Tell Me Why (PC/XONE)

tell-me-why.jpg

Tessék, a Dontnod a Life is Strange után megint megcsinálta! Bár sem a Vampyr, sem a Life is Strange 2 nem ütött akkorát, mint 2015-ben Max és Chloe kalandja, úgy látszik, a francia fejlesztőcsapat kezd visszatalálni a helyes útra. Ehhez pedig semmi mást nem kellett csinálniuk, mint visszavenni kicsit a tempóból. A Tell Me Why három epizódja mindössze egy-egy hetes csúszással érkezett meg, ami miatt az élmény még intenzívebb lett. A logikai fejtörők zseniálisak (az egész Book of Goblins könyv egy csoda!) és igazán merész húzás volt a készítőktől, hogy az egyik irányítható karakter transznemű lett. A Tell Me Why egy testvérpár története, akik tíz évvel anyjuk halála után térnek vissza a családi fészekbe, ahol azonban rá kell jönniük, hogy sokkal több titok lappang a múltjukban, mint azt elsőre hitték. Dráma, thriller, némi horror, egy csipetnyi természetfeletti és megannyi nyomozgatás szinesítik a palettát az év egyik legtökéletesebb kalandjátékában.

Teljes teszt: Tell Me Why
800gmuz63kl51.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr1616192698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.09.11. 12:25:39

Hát, a user score alapján sajnos a Dontnod nem csinálta meg újra. a LiS magas értékelésű, ez meg nem.

A linkelt PC guru kritikát se vágom. A Beyond the Storm mit emelt és hova? Csak becsületből toltam végig. Végtelenül unalmas volt az egész. Az időutazás és misztikum nélkül semmit nem ért az egész. A 2. részt inkább meg sem vettem.

Azt, hogy az első részről mit gondolok az avataorm gondolom elárulja...

midnight coder 2020.09.11. 13:32:32

Egyik sem az, amire pénzt, és főleg időt áldoznék.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2020.09.15. 11:28:06

@molnibalage:

Az várható volt, hogy lepontozzák, a transznemű (egyik) főszereplő jelenlétét nem sokaknak veszi be a gyomra. De a The Last of Us Part II ugyanebben a cipőben járt, már az első héten földbe tiporták user score szinten. Szerencsére a Tell Me Why steames értékelései relevánsabbak.

A Before the Storm nekem azért tetszett annyira, mert már pontosan lehetett tudni, hogy hová fog kifutni a sztori, és ez adott neki egy még nagyobb érzelmi löketet. Persze, az időmanipuláció sokat dobott volna rajta, de engem valahogy jobban lekötött a drámai oldala, mint a misztikum. A Life is Strange 2 sajnos csak karcolja az első rész szintjét. Vannak jobb pillanatai (újfent van benne szuperképesség) de az érzelmi oldala feleannyira sem működik jól. Azért egy leárazás után talán érdemes tenned vele egy próbát.
süti beállítások módosítása