Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Hang nélkül 2 (2020)

Néha jobb csendben maradni

2021. július 07. - -Britpopper-

Az első részt még moziban láttam anno, és azon kevés vetítések közé tartozott, ahol tényleg senki meg sem pisszent az egész film alatt, így maximálisan átjött a nyomasztó hangulat, ahol egyetlen hangosabb zajnak is halálos kimenetele lehet - viszont a maga a film így sem tetszett. Az ötlet remek, a kivitelezés pazar, azonban rengeteg logikátlanság került bele, amelyek közül pont az apa teljesen felesleges és érthetetlen önfeláldozása volt a mélypont, ami engem roppant mód zavart kifelé jövet.

770.jpg

A Part II szerencsére némileg javít a helyzeten, de ez sem tökéletes. Az előzetesen már ellőtt 1. nappal (Day 1) nyitunk, ami abszolút jól alapozza meg a hangulatot. Komolyan, a film első 15 perce pazar, és remekül van megvalósítva! Aztán ugrunk a "jelenbe", és tovább követhetjük a megmaradt Abbot-család portyázását a vadonban, mikor elhagyni kényszerülnek egykori otthonukat. Belefutnak (szó szerint) egy régi ismerősbe, Emmet-be (Cillian Murphy), aki a saját démonjaival küzd családja elvesztése óta, és nem szívesen segít senkinek, aki még két lábon közlekedik. Végül Regan (Millicent Simmonds) meggyőzi, hogy a hallókészülékével elpusztíthatják a szörnyeket, így a csapat szétválik. Emmet és Regan elindulnak egy sziget felé, míg az anya (Emily Blunt), Marcus (Noah Jupe) és a kisbaba egy búvóhelyen maradnak.

786.jpg

A feszültséget egész jól építi a film. A lepusztult városrészek, az enyészet martalékává váló roncsok, bennük a rothadó hullákkal, vagy az elállatiasodott emberek egy csoportja tökéletes poszt-apokaliptikus atmoszférát teremtenek (hello, Last of Us!), és ezek a jelenetek jók is. Viszont John Krasinski rendező már megint belecsúszott néhány ordas nagy logikátlanságba, amik jócskán rontanak az összképen. Innentől kénytelen vagyok spoileresen folytatni. Eleve az, hogy Emmet egy mesterlövészpuskával védi a búvóhelyét, totál érthetetlen. Egy ilyen fegyvert ha elsütsz, azt mérföldekről meghallják még az emberek is, nemhogy ezek a lények. A meteort az elején hogy nem észlelte semmiféle NASA, vagy Védelmi Minisztérium előre? A mezítláb mászkálás nyilván halkabb, viszont ha belelépsz valamibe (mondjuk egy medvecsapdába), akkor sokkal jobban fáj is. Ha ezek a lények vakok és csak hang alapján tájékozódnak, akkor hogy észlelik az útjukba eső tereptárgyakat, amiket kikerülnek, felugrálnak rájuk? Marcus távcsővel kikémlelős magánakciója - miközben otthagyja teljesen egyedül testvérét - számomra érthetelten, az pedig, hogy egy rohadt garázsajtót nem lehet teljesen becsukni, miközben kinn ólálkodik egy szörny, már vicc-kategória. Spoiler vége.

610.jpg

Mindezektől függetlenül nem mondom, hogy nem tetszett a film, legalábbis sokkal jobban élveztem, mint az első részt. Cillian Murphy például szokásához hűen zseniális volt benne, ahogy a valóságban is süketnéma Millicent Simmonds is remekül játszott. Kár, hogy a befejezés már összecsapott és olyan, mintha szimplán el lenne vágva a Part III előtt. Jópofa, hogy a világ végre kinyílt és több helyszín is bekerült, úgyhogy kíváncsian várom, hogy ezek után merre halad tovább a történet, illetve az Abbot-család 2-3 év múlva.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr7016610296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása