Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Moloch (2022)

Elszabadul az ősi átok

2023. február 08. - -Britpopper-

 323687633_492336396319221_1493842683662283071_n.jpg

Nézegetve a tavalyi év végi horrorfilmes összeállításokat, valami videós anyagban belefutottam egy roppant hátborzongatónak tűnő CGI-rémségbe, de sajnos filmcímet nem írtak hozzá, így sokáig fogalmam sem volt, hogy miben szerepelhet. Aztán a napokban valahogy szembejött a Moloch, ami egy sötét és kifejezetten érdekes holland folk-horror, ősi átokkal, pogány rituálékkal, meg némi vérrel - tökéletes esti kikapcsolódás! Betriek (Sallie Harmsen) valami borzalmasat élt át gyerekkorában. Sok-sok évvel később egyedülálló anyaként neveli kislányát, és a szülei is besegítenek a mindennapokban. Egy mocsaras területen élnek Hollandia északi részén, ahol is a közelben kutatók egy csoportja ásatásokat végez. Vezetőjük Jonas (Alexandre Willaume az 1899-ből), aki össze is ismerkedik Betriekkel, ám a barátság egy kissé megroppan, amikor egy este a csoport egyik tagja betör a nő otthonába és majdnem végez az édesanyjával. Betriek és Jonas elkezdenek nyomozni, és kiderül, hogy minden furcsa esemény visszavezethető egy ősi átokhoz és Moloch-hoz (vagy Mólekhez), egy ókori közel-keleti istenséghez.

Bár vannak benne ismerős részek (az egyik jelenet például gyanúsan emlékeztet a The Autopsy of Jane Doe-ra), a Moloch egy kellemes kis folk-horror, kellően rejtélyes sztorival, jól elhelyezett ijesztgetésekkel és éppen annyi vérrel, ami még nem fekszi meg az ember gyomrát. Amit totál feleslegesnek éreztem benne, az a szerelmi szál, mert elég kidolgozatlan lett. Ami viszont külön tetszett, az a film vége. Nagyon szépen keretbe foglalja az egész sztorit. A ködös, nyirkos idő mellé ideális néznivaló lehet, érdemes az égetett angol feliratos verziót leszedni a holland nyelv miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr1618040152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása