Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

She Will (2021)

A múlt árnyai

2022. augusztus 06. - -Britpopper-

292963048_5258531650897329_4607984478764850847_n.jpg

Veronica (Alice Krige) egy visszavonult, egykor tündöklő filmsztár, aki most vonattal utazik Skócia egy távoli vidékére, ahol a nyugalmat keresi. Nemrég esett át kettős masztektómián, és a bulvársajtó természetesen rendesen felkapta az ügyet, így nem csoda, ha Veronica menekül a faggatózó riporterek és a nyilvánosság elől. Vele tart ápolónője, Desi (Kota Eberhardt) is. Megérkezésükkor Veronica elborzadva tapasztalja, hogy egy csomó ember gyűlt össze azon a szálláson, ahol ő egyedül szándékozott volna lenni, a csoportot pedig egy Tirador nevű, fellengzős, beképzelt "művész" (Rupert Everett) vezeti, aki feministának vallja magát. Veronica és Desi szerencsére kapnak egy faházat nem messze az erdőben, és a dolgok itt kezdenek beindulni. Nem elég, hogy Desi egy reggel arra ébred, hogy iszap borítja a padlót, de Veronica is egyre furcsább dolgokat él át: álmában az erdőben sétál, évszázadokkal korábban, és szemtanúja lesz boszorkányégetéseknek és más, a nők ellen elkövetett kegyetlenségeknek. Eleinte teljesen kikészül, de aztán rájön, hogy valójában kezdi megtalálni önmagát. Végre átérzi és elfogadja saját traumáját, amelyet régóta eltemetett hírneve és szépsége álarca mögé. 13 évesen lett sztár egy mozifilmben, amelyet Eric Hathbourne (Malcolm McDowell) rendezett, aki most nekiállt a remake munkálatainak. Eric feltűnése a sajtóban, a tévéinterjúk, és egyéb megnyilvánulásai iszonyú sebeket tépnek fel Veronicában, ugyanis annak idején nem épp a megszokott rendező-színésznő viszony volt közöttük. A múltra pedig nagyon szépen reflektál a jelen: a megannyi borzalom, amiket a színésznő lát és átél, mind a gyógyulását segítik. "A tűz nemcsak pusztít, de meg is tisztít".

Charlotte Colbert író-rendező munkáját nagyon szépen egészíti ki az ikonikus Dario Argento, mint producer, valamint Jamie Ramsay csodálatos fényképezése és Clint Mansell hátborzongató dallamai. De a She Will mégsem horrorfilm. Akadnak benne felkavaró képek, viszont a mondanivalója sokkal relevánsabb, Veronica elfojtott traumái együtt rezonálnak az 1722-ben történt borzalmas eseményekkel, a bosszú pedig nem maradhat el. A She Will a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon már elnyerte a legjobb elsőfilmes alkotás díját, de mivel csak mostanság, a stremingre kerüléssel kezdik igazán felkapni, én tovább sikereket jósolok neki. Az biztos, hogy nem átlagos film, leginkább talán egy sötét thrillerhez tudnám hasonlítani, de ha valaki kedveli az ilyen különlegességeket, az bátran tegyen vele egy próbát!

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr7417899367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása