Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Rental (2020)

Félresikerült vakáció

2020. július 31. - -Britpopper-

324326_1592560862_5168.jpg

Négy fiatal kibérel egy luxus villát, valahol a város zajától távol. Mindössze néhány napos pihenésük azonban igen hamar vált át szörnyű rémálommá, mikor kiderül, hogy valaki kamerákon keresztül figyeli őket. Dave Franco (a színész James Franco testvére) rendezői bemutatkozása bátran mer ugrándozni a műfajok között. Ez lett a The Rental.

Charlie (Dan Stevens) és Michelle (Alison Brie) ki szeretnék pihenni a munka fáradalmait, ezért kinéznek a neten egy igen drága hétvégét, amit egy igazi luxus házban tölthetnek el. Magukkal viszik Charlie öccsét, Josh-t (Jeremy Allen White), valamit annak barátnőjét, Minát (Sheila Vand). Megérkezéskor két dolog tűnik fel nekik: egyrészt, hogy a főbérlő eléggé rasszista, másrészt, hogy maga a ház, illetve a vele járó kilátás valóban eszméletlen gyönyörű. Miután magukra maradnak, és estére az alkohol, valamint némi drog is előkerül, kiéleződnek a felek közötti kapcsolatok. Charlie és Mina például - akik nem mellesleg kollégák - jól egymásba is gabalyodnak, amiről másnap reggel mindkettő nagyban kussol a többiek előtt - az aznapra tervezett kirándulás kicsit megborulni látszik. De Michelle és Josh az általános másnaposság, és a leplezett szégyenérzet ellenére mégis elmennek túrázni, Mina pedig ahelyett, hogy még néhány kört letolna Charlie-val, elugrik zuhanyozni. Itt talál rá egy mini-kamerára, amit pont a zuhanyrózsa belsejébe rejtett valaki - vélhetően a perverz főbérlő. Mivel előző este épp a zuhanyzóban csalták meg párjaikat, egy darabig dilemmáznak is, hogy elmondják-e a többieknek, hogy mit találtak. Végül úgy döntenek, hogy igen, majd később a bedrogozott Michelle tisztázni akarja a helyzetet, és kihívja a főbérlőt. Innentől szabadulnak el az indulatok.

Tovább

Relic (2020)

Elhomályosodó emlékek

Belegondoltál már, hogy milyen lehet, ha szépen fokozatosan elveszíted az összes emléked? A gyerekkori vidám perceid, az első szerelmed, a szüleid, nagyszüleid arcát? Ha már nem tudod többé, kik ezek az emberek. Sőt, azt sem tudod pontosan, hogy Te ki vagy. Csak létezel a tátongó ürességben, és értetlenül állsz a körülötted zajló események tengerében. Az év meglepetés-horrorja pontosan ezt mutatja be.

relic_ver3_xlg.jpg

Egy idős hölgy (Robyn Nevin) nyom nélkül eltűnik otthonából. Lánya és unokája (Emily Mortimer és Bella Heathcote) azonnal a helyszínre utaznak, de csupán megromlott ételeket, szétdobált holmikat és itt-ott felragasztott jegyzeteket találnak az üres házban. A rendőrséggel együtt átfésülik a környező erdőt, de nem akadnak a hölgy nyomára, aki pár nappal később - micsoda meglepetés! - úgy állít haza, mintha mi sem történt volna. Csakhogy ő többé már nem az, akinek megismerték: félrebeszél és saját rokonait sem ismeri fel. Egyre furcsább dolgokat művel (például egy szívszorító jelenetben elássa a családi fotóalbumot), és testén is fura fekete foltok jelennek meg. Aztán egy éjjel kést ragad, és elszabadul a pokol.

Tovább

My Friend is a Raven (2019 I PC)

"Minden, mi van e bús világon, álomba ködlő furcsa álom"

Lutum (aki pont úgy néz ki, mint egy pestisdoktor) visszatér egykori otthonába, hogy elbeszélgessen régi barátjával, aki történetesen egy holló. Közben megtudhatjuk, hogy odakinn a világ már darabjaira hullott. Az emberiség kihalt egy mindent elsöprő, pusztító járvány következtében, amiről többek között maga az általunk keresett holló is tehet. További sorsunk pedig annak függvényében alakul, hogy mit cselekszünk az ósdi lakásban.

20200617204137_1.jpg

20200617204218_1.jpg

Négy különálló befejezést kapott a My Friend is a Raven, és a sztori teljes megismeréséhez elengedhetetlen mindegyiket előhoznunk. Persze megijedni nem kell, a játék még úgy is potom 35-40 perc alatt végigjátszható, hogy mind a négy befejezést megcsináljuk. Point & click kalandjáték módjára kell tevékenykednünk a lakásban, majd az erkélyre kiállva megjelenik a holló is (igaz, csak akkor, ha a madáreledel a kezünkben van). Innentől fogva automatikusan alakul a diskurzus. Lutum felkérdezi a hollót, hogy mi végre tette ezt a világgal, amaz pedig elmagyarázza a saját álláspontját, és nézeteit az apokalipszisről.

Tovább

Assassin's Creed Odyssey (2018 I PS4)

Árkádia, Árkádia a srác neve

Másfél év és közel 150 óra kellett ahhoz, hogy az Assassin's Creed Odyssey végére érjek. Nem azért, mert ennyire hosszú a játék, csupán a magam tempójában haladva ennyi időt emésztett fel, mire befejeztem Alexios és Kassandra közös kalandját, és hozzáláthattam végre a kiegészítőknek. Éppen ezért jelen cikk nem is egy hagyományos értelemben vett teszt, hanem sokkal inkább egy élménybeszámoló, melyben igyekszem hasznos tippeket is adni mindazoknak, akik megakadtak a játékban mondjuk a pénz-, vagy nyersanyag farmolással és megoldást keresnek.

alexios-and-kassandra-assassins-creed-odyssey-y742.jpg

A spártaiak és athéniak között zajló Peloponnészoszi háború idején járunk, Kr. e. 431-ben (400 évvel az Origins eseményei előtt). I. Leónidasz király leszármazottját alakítjuk, és magunknak kell megválasztanunk, hogy az illető a bátor és erős Alexios, vagy pedig a szintén bátor, de nőiessége miatt inkább az orgyilkos szakmát előnyben részesítő Kassandra lesz-e az általunk irányított "misthios", azaz zsoldos. Persze mindkettejüket szabadon alakíthatjuk, és a kioldható skillekkel könnyedén megválaszthatjuk harci stílusunkat. A sztori során feltűnik a Kozmosz Kultusza, egy titkos csoportosulás, akik a háttérből irányítják a világot és gonosz terveiknek nekünk kell gátat szabnunk. Sajnos rossz útra tévedt testvérünk is a Kultusz tagja, ezért elsődleges célunk, hogy őt visszaállítsuk a mi oldalunkra. Közben persze szépen szövődik a történet fonala: hol a spártaiaknak, hol az athéniaknak segítünk, nem beszélve a kismillió mellékküldetésről és egyéb tennivalókról, amik mind-mind jócskán kitolják a játékidőt.

Tovább