Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Ködben, csöndben

2017. április 07. - -Britpopper-

52771-silent_hill_e_-17.jpg

Silent Hill. Még 1999-ben adták ki PSX-re. A Konami ezzel írta be magát a videojátékok történelmének nagykönyvébe. A kis szürke konzol egyik legjobb játéka volt amely nagyon hamar vált klasszikussá. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy a játék olyan volt mint egy remek film, vagy könyv. Nem legyőzhetetlen hősöket állított a középpontba hanem teljesen átlagos, hétköznapi embereket. A történetről röviden: Harry Mason a lányával, Cheryl-lel vakációra megy Silent Hill üdülővárosába. Egy épp arra járó rendőrtiszt előzi meg őket, ám hamarosan a motorjával az út szélén találkozunk. Harry már fáradt, és túl későn veszi észre a hirtelen kocsija elé lépő lányt. Az egyetlen amit tehet az, hogy félrerántja a kormányt. Mikor azonban felébred, a lánya már nincs mellette. Mivel hogy Cheryl számára mindennél fontosabb, azonnal kiszáll a kocsijából, hogy megtudja, mi van a lányával. Ám az üdülőváros helyett, egy ködös szellemvárosba érkezett, ahol a lánya után való kutatást nem csak a lakosok teljes hiánya, de furcsa és groteszk teremtmények is akadályozzák. Aki látta az első mozifilmet annak ismerős lehet a sztori, hiszen a film készítői eme első játék történetét adaptálták a vászonra (persze néhol jelentősen megváltoztatva, ám ez nem von le a film értékéből). Ugyan a játék hivatalosan csak PSX-re jött ki, lelkes amatőrök azóta elkészítették a PC-s portot is így tulajdonképpen már bárki megismerkedhet a kezdetekkel akinek van otthon számítógépe, netán laptopja.

986377.jpg

silent-hill-1-4.jpg

Harry kalandjai nekem annak idején teljesen kimaradtak, ez többek között annak is volt köszönhető, hogy PSX-en inkább a Resident Evil szériát nyúztuk és zombikat lőttünk halomra, mintsem elveszett gyerekeket keresgéltünk volna szellemvárosokban. Már itt megjegyezném, hogy a Silent Hill cselekménye és története mindig is elsősorban a lelket célozza meg. Hirtelen ijesztgetései csupán adalékok amelyek a horror hangulathoz kellenek. Az összkép azonban mindig sokkal komplexebb. Személyes tragédiák, ősi átkok és rituálék, vallás, és maga a Pokol eltorzított jelenléte adják azt az egyveleget amely miatt egy Silent Hill játék képes elgondolkodtatni és érzelmeket kiváltani a játékosból. Sokan egy Resident Evil klónt vártak a játéktól, ezért csak bizonyos rétegeknél talált be ám ez már önmagában elegendő volt a Konami számára, hogy nekilássanak a folytatásnak. Az első részt már bárki szabadon letöltheti, Google a barátod. Megéri. Abszolút klasszikus.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr8812374557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása