Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Mártírok

2017. május 31. - -Britpopper-

martyrs.jpg

Nem mostanában láttam ezt a filmet sem de mégis megérdemli az előkelő figyelmet ugyanis nem csak szerintem a francia horror egyik legjelesebb, legtöbbet említett alkotásáról van szó. Jócskán több ez a film is mint horror. Pascal Laugier nagyon megragadott valamit és ez remekül működik a Mártírok során. A rendező ezzel az alkotásával csak még elismertebb és híresebb lett, soron következő filmjét (The Tall Man) is ajánlom mindenkinek bár az már amerikai közegben (egy álmos kisvárosban) játszódik. A Mártírok iszonyatosan brutális. Nem is csoda, hogy X-rated besorolást kapott, ezért ha jól emlékszem itthon be sem mutatták. Alapból úgy kezdődik, hogy egy meggyötört, összevert, több sebből vérző lány (Lucie) sántítva szalad kifelé valami gyárépületből. Megszökött. A rendőrség helyszínelése megrázó tényeket tár fel, láncok, emberi ürülék és mocsok a gyárépület helyiségeiben. Enyhe Motel utánérzés, ám itt mégis sokkal emberközelibbek a látottak.

martyrs-05.png

Lucie árvaházba kerül ahol csak a vele egykorú Anna előtt képes megnyílni. A két lány elválaszthatatlan barátnővé válik. Anna mindenben a lány segítségére van és egyedül csak ő tud még arról a démonról amely Lucie nyomában van amióta elhozták arról a rettenetes helyről ahol több sorstársával együtt raboskodott (azt azonban nem sikerült megtudni, hogy miért rabolták el). Ugrunk tizenöt évet előre az időben. Full átlagos család éppen lakmározni készül. Beszélgetnek mindenféle átlagos dologról: suli, meló, egyebek. Egyszer csak megjelenik a színen a bosszúszomjas Lucie egy csőre töltött vadászpuskával és szabályosan kiírtja a családot. Igen...kiírtja. Pont amikor az ember már kezdené megkedvelni őket. Ennyire váratlan és meglepő fordulatot én eddig nagyon kevésszer láttam filmben de a Mártírok szemrebbenés nélkül áthág minden írott és íratlan szabályt, tulajdonképpen szabályosan gyomron rúgja a nézőt aki talán számított rá, hogy kemény és brutális lesz a film, de arra biztosan nem, hogy ennyire. Anna is feltűnik később és próbálja nyugtatni a még mindig önön visszatérő démonával küzdő Lucie-t akinek meggyőződése, hogy egykori fogva tartóját és annak családját lőtte agyon. Egyébként ez a démon fel-fel tűnik a filmben többször is, olyan mint valami elbaszott Gollam csak inkább egy többszörösen eltemetett és minduntalan a sírból kimászott, szanaszét sebzett, végtagjait ide-oda csavargatni képes meztelen nőre hajaz, aki mellett nem szívesen ébrednél az ágyadban.

tumblr_lstbo0desg1r2sfego5_500.gif

A történet a film második felében már nem egyedül az áldozat (áldozat egyáltalán?) házában játszódik de többet nem szeretnék elárulni mert akkor jó ha felfedezitek magatoknak. Mindenesetre akit az elején sokkolt Lucie "belépője" az készüljön fel mert a film második fele igencsak próbára teszi az ember idegzetét és gyomrát is. Szépen, óvatosan bekúszik a vallás és az élet utáni élet keresésének témája is de addigra már túl leszünk egy olyan iszonyatos jeleneten (aki látta már: igen, arra a spéci gépre meg a nyúzásra gondolok), hogy kíváncsian várjuk a véres végkifejletet. A Mártírok vége igencsak elgondolkodtató. Ugyan nem sokkol de olyan tézisek és elképzelések garmadáját ömleszti a nézőre, hogy egész biztos vagyok benne, hogy még sokáig ott fog motoszkálni a fejekben ez az alkotás. Véres, nagyon véres ez a film is de emellett rendkívül kegyetlen és brutális is. Tulajdonképpen a torture porn műfaj koronázatlan királya, mely szerencsére nem esett bele az öncélúság csapdájába (hallod ezt, August Underground, te geci?) és amíg a Fűrész beemelte ezt a stílust a mainstream kötegbe, addig a Mártírok bemutatta hogy miként lehet mindezt művészi szintre emelni. A francia újhullámos horror eddig talán legfényesebben ragyogó csillaga, de tényleg csak és kizárólag erős idegzetűeknek ajánlom.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr5612437633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása