Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

You Won't Be Alone (2022)

Bűbájos helyett alakváltó boszorkák

2022. május 09. - -Britpopper-

279039099_5023830987700731_6916375998527301230_n.jpg

A 19. században járunk, egy eldugott kis macedón hegyi faluban. A helyiek rettegik a közelben élő boszorkányt, aki néha lejár hozzájuk, hogy végezzen a gyerekekkel. Maria (Anamaria Marinca) meggyőzi, hogy ne ragadja el a gyermekét, hanem majd felajánlja neki ő maga, ha az betölti a 16. életévét. A boszorkány beleegyezik, Maria pedig elviszi a csecsemőt egy barlangba, ahol kvázi több mint 10 évre elzárja. Mikor letelik az idő, a boszorkány az egyezség alapján megjelenik, és magával viszi a felcseperedett lányt, hogy belőle is boszorkányt csináljon és együtt éljenek az erdőben.

Mikor egy film 4:3-as képaránnyal kezdődik 2022-ben, már előre kezdem érezni, hogy itt most valami nagyon művészi, nagyon elvont dologgal fogok szembekerülni. Hát, a You Won't Be Alone igazából pontosan ilyen. Mikor Nevena (Alice Englert, Carloto Cotta, meg később Noomi Rapace, mivel alakváltó a szentem) először lép ki a szabadba, a "visionary director" Goran Stolevski előszeretettel mutatja be, amint rácsodálkozik a természetre, a fákra, a levelekre, meg lényegében mindenre. Olyan film ez, mikor a szereplő percekig forog egy réten, a kamerás meg matt-részeg módjára kering körülötte és lágy muzsika szól. Nevenából is boszorkány lesz, de ő igyekszik megbarátkozni a természettel, amit "pót-anyja" nem néz jó szemmel. Van a történetnek egy íve, de én hamar elvesztettem a fonalat. Egy egész hatásos CGI-jelenet viszont akad a vége felé, aminél elismerően bólogattam - mondjuk, hogy Noomi Rapace hogyan került ide, az még mindig rejtély. Igazából a folk-horror rajongóinak is csak óvatosan merném ajánlani, mert elég nehezen befogadható művészfilm. Inkább azoknak érheti meg ránézni, akik vadásszák a különlegességeket minden műfajban.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr117822993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása