Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Passenger (2023)

A stáblistáig nincs kiszállás

2023. augusztus 13. - -Britpopper-

Randy (Johnny Berchtold) élete már akkor megroppant, mikor még csak második osztályba járt. A tanárnőjével történt tragédia szabályosan sokkolta őt, az esemény pedig kihatott a jövőjére is. Most egy gyorsétteremben dolgozik, ahol napi szinten el kell viselnie a megaláztatást és hogy vicc tárgyává teszik a kollégái. Egyetlen ember van odabenn, aki sajnálatot érez Randy iránt: Benson (Kyle Gallner), aki soha nem szól semmit, de egy nap nála is elszakad a cérna. Szép nyugodtan kisétál, rágyújt egy cigire, kivesz egy vadászpuskát a kocsija csomagtartójából, majd módszeresen agyonlő mindenkit az étteremben – kivéve Randyt. Szánja a fiút és úgy érzi, meg tudja mutatni neki a helyes utat. Lényegében túszul ejti, kényszerítve arra, hogy vele tartson, akárhová is vezet az útja. Amint Benson minél jobban megismeri a lelkileg teljesen széttört Randyt, úgy dönt, hogy a srácnak végleg le kell számolnia a múltjával. Egy lány azért dobta, mert elpusztult a macskája? Akkor ideje felkeresni ezt a lányt és kérdőre vonni! Randy vele tart, hiszen nincs más választása. Az ember nem sokat gondolkodik, miközben csak úgy tud telefonon beszélni az anyjával, hogy egy pisztolyt nyomnak a bordáihoz. Benson viszont láthatóan egy időzített bomba. Néha teljesen elveszíti a kontrollt, kiszámíthatatlan a viselkedése és bármikor, bárkit kivégezhet – beleértve Randyt is.

passenger_xlg.jpg

A The Passenger a Blumhouse jóvoltából születhetett meg (Jason Blum a film egyik producere) és a Soft & Quiet után ismét egy olyan thrillert kapunk a stúdiótól, ami nem spórol az erőszakkal és a lelki terrorral. Benson egyértelműen egy pszichopata, Kyle Gallner pedig elképesztően jól hozza ezt a karaktert. Egyszerre kimért, félelmetes és tényleg kiszámíthatatlan egy-egy reakciója. Berchtold és lényegében az összes többi szereplő csak asszisztál mellette – Gallner lazán ellopja a showt. Carter Smith (Swallowed) rendezése szép lassan, egy road-movie képében vezet bele a tébolyba. Lyn Moncrief operatőri munkája gyönyörűen mutatja be a végtelen pusztaságokat, a városszéli utakat, ahol a madár se jár, és az ezeken oázisként álló, rozsdás benzinkutakat és gyorséttermeket. A The Passenger nyugodtan játszódhatna a világ végén is, hiszen itt nem az út számít, hanem a cél, ahová végül megérkezünk. A lila neonfényben úszó finálé rendkívül erős, de összességében az egész film nagyon rendben van és nálam titokban fel is kúszott az idei év Top 10-es listájára.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr2318192229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása