Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Foals – Holy Fire

Megpihenni a tenger szélén

2013. február 15. - -Britpopper-

-FOALS-HOLY_FIRE-DIGITALPACKSHOT_800.jpgKiadás éve: 2013

Kiadó: Transgressive

Műfaj: Indie rock/Math rock

Ezt hallgasd meg: Late Night

 

Rég volt már albumajánló, úgyhogy pont itt az ideje egy újnak. Az oxford-i Foals igazi sikertörténetnek örvendhet ugyanis amíg a bemutatkozó Antidotes vígan ellavírozott az akkoriban igencsak felkapott nu rave és dance punk stílusok között (természetesen könnyen befogadható indie mázzal bevonva) addig a második eresztés, a Total Life Forever már egy sokkal profibb, sokkal érettebb zenekar benyomását keltette. A kettőt össze lehet ugyan hasonlítani de senki ne lepődjön meg, ha a második eresztést hallgatva elgondolkodik majd rajta, hogy vajon tényleg egyazon bandát hallgatja-e. A srácok igen hamar elhagyták a táncparkettet és elkezdtek végre komolykodni. A kiforrott folytatást most a Holy Fire névre keresztelt album viszi tovább. Meglehetősen vártam már (többek közt azért is mert az örökös kedvenc In This Light And On This Evening albumon is producerkedő Flood dirigálta a lemezkészítést), kíváncsi voltam, hogy tudják-e tartani a szintet. Az előzetesen kiadott kislemezek és interjúk alapján igen vegyes képet festettek fel a fiúk, ám most itt a teljes album nekünk, essünk hát neki rögvest!

201112121143_foalsld161210.jpgA Prelude (melyet a kissé túlsztárolt MUSE simán elirigyelhetne) félig instrumentális albumnyitány, elvétve torzított énekkel. Tökéletesen megalapozza a hangulatot és nagyon jól jellemzi a lemez további részét. A kissé zúzósabb futamok eleddig nem igazán képeztek elsőbbséget a Foals munkásságában, azonban az első kislemezként kiadott Inhaler ebben is előrelépést mutat hiszen egy igazi húzós rock-dal az egész. Yannis Philippakis frontember mindig is híres volt arról, hogy rengeteg módon képes énekelni azonban ebben a számban szinte már üvölt. Az utána következő My Number kedves, vidám hangzásával és az ezt ellensúlyozó szomorkás dalszövegével egy tökéletes, a debüt albumra leginkább emlékeztető dallá formálódik. Biztos vagyok benne, hogy koncerteken is remekül működik. A Bad Habit már visszavesz az örömködésből, és ez pedig inkább a második lemez kínálatát fogja majd eszünkbe juttatni. Kesergős dalokban a Foals amúgy is élen jár, de ne amolyan "érfelvágósan picsogós" darabokra tessék gondolni hanem igenis elgondolkodtató, az emberi kapcsolatokat a végletekig szétcincáló és elemezgető számokra. Az Everytime is leginkább ezt a vonalat képviseli. Nem túl kiemelkedő, de nagyon messze áll egy töltelékdaltól. Utána viszont jön a Late Night amely szerény véleményem szerint az album legjobb, egyben legszebb darabja. Mit szép, egyszerűen gyönyörű! Hallani kell. Yannis elcsukló hangon kezdi benne az éneklést, és maga a zene is lassan épül. Fokozódik, egyre gyorsul. Mind a zene, mind Yannis éneke. Miközben a szövegre figyelünk, már ki is bontakozik és egy elszállós, a végére iszonyatosan szép és a srácokra oly jellemző gitártémával záró gyöngyszemmé válik. Az Out of the Woods is szépséges, levezető szerzemény. Különösen érdemes továbbra is koncentrálni a dalszövegekre. A Milk & Black Spiders újfent szomorkás, lassú szerzemény. Azonban a legzúzósabb rész még csak eztán jön. A Providence nem túl hosszú, azonban beleremegnek a falak. Vicces, hogy szintén nagyon lassan és csöndesen kezdődik. A végére azonban egy elszállós, iszonyatosan nagy zúzda kerekedik ki belőle. Igen, a fiúk ilyet is tudnak. A Stepson már visszavesz a tempóból, az albumot (és eme misztikus utazást) záró Moon pedig tökéletes befejezés.

Azt hiszem a Foals elérte amit akart. Feljebb léptek, még feljebb. Nemsokára stadionokat megtöltő zenekarrá fognak válni és ezt bőven meg is érdemlik. Az idei év első nagy durranása a Holy Fire amelyet nem csak rajongóknak, hanem minden zenekedvelőnek melegen ajánlok. Ideje lenne berendelnem külföldről.

Értékelés: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr545081547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SivatagiRóka 2013.02.18. 16:32:48

Na őket is csak a Skins-féle Secret Party epizódból ismerem, de ott jók voltak!

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2013.02.19. 11:21:23

@SivatagiRóka:

Az még nagyon a korai években volt, poén, hogy az ott hallott/látott dal (Hummer) fel sem került a 2008-as első lemezre. De egyébként nekem is nagyon tetszett, ott még jó kis pattogós, táncolható indie-t nyomtak. Aztán szépen lassan elkezdtek egyre inkább megkomolyodni. Már a debüt albumon is akad néhány olyan dal amelyek egyáltalán nem illenek bele az akkoriban nagyon felkapott, elektronikával átitatott dance punk/nu rave stílusba. A második, és főleg eme harmadik lemezen pedig teljességgel más képet festenek már fel magukról. Tényleg olyan érzése van a hallgatónak, mintha nem is ugyanazt a bandát hallaná.

SivatagiRóka 2013.02.19. 13:04:50

@-Britpopper-:
Aha. Hát, akkor nem biztos hogy kedvencek közé kerülnek, de benn maradnak a kosárban. Mióta szélesítem a látóköröm, nem ők az első zenekar, akiről sosem hallottam ezelőtt, és azóta azt kérdezgetem, HOGY LEHET EZ?!

Bár, ha azt nézzük, hogy errefelé jó ideje egy normális lemezbolt, de még csak egy valamirevaló butik sincs...

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2013.02.21. 09:27:13

@SivatagiRóka:

Sokáig én is úgy voltam vele hogy minek vegyek meg egy albumot fizikai formátumban, amikor le is lehet tölteni. Aztán arra jutottam, hogy oké, sok mindent le lehet tölteni de van olyan lemez aminek egyszerűen meg kell lennie, mert annyira a szívemhez nőtt. Ám ekkor falakba ütköztem mert itthon bizony igen kevés valamirevaló lemezbolt akad, egy Media Markt-ban pedig csak néznek bambán az emberre hogy mit is akar, mert nemhogy ők nem ismerik az előadót, még a rendszer sem dob ki rá találatot. Úgyhogy maradt az, hogy elkezdtem járni a várost és lista alapján felkutatni pár lemezboltot. Nagyon megörültem hogy sok helyen még igenis nagy biznisze van a bakelitnek és a használt lemezeknek is. Igazából csak csemegézni kell, rászánni egy délutánt és az ember biztosan talál valami kincset mondjuk egy doboz alján, vagy egy hátsó polcon.

Nekem ez a lista segített:

recorder.blog.hu/2012/12/18/budapest_records

SivatagiRóka 2013.03.06. 19:47:33

@-Britpopper-:

Egy kicsit nehezen jutok én el a nevezett fővárosba. Tekintve, hogy korán kellene indulnom, és biztosan későn érnék haza egy ilyen túra után. Igaz ugyan, hogy van egy hangulata az ilyen magányos kószálásoknak, pláne egy nagyvárosban, de erre valahogy előre erőt kellene gyűjtenem.

De ha elém jössz a pályaudvarra, majd kalauzolsz.:D

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2013.03.07. 08:19:56

@SivatagiRóka:

Szívesen! :)

Alternatíva még az online rendelés is (bár az elég húzós...), avagy csemegézni egy Media Markt-ban például. Múltkor pont egy MM-ban bukkantam rá egy, még olcsóbb lemezboltokban is 3-4000 forint környékén tendáló Franz Ferdinand albumra potom 600 forintért. Kicsit olyan érzésem volt, mint mikor a leárazott DVD-ket egy nagy halomba dobálják és lehet turkálni. Fogalmuk sincs arról, hogy mit áraznak le.

SivatagiRóka 2013.03.08. 10:30:48

@-Britpopper-:

Na! Az zsír!:D
Mondd, hogy mikor mehetek, és megyek.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2013.04.12. 09:45:22

@SivatagiRóka:

Rendben! Szerintem ha már végleg itt a jóidő, összehozhatjuk! :)
süti beállítások módosítása