Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

NE engedd be: The Babadook

"If it's in a word, or it's in a look, you can't get rid of the Babadook"

2014. november 23. - -Britpopper-

Be kell valljam: szörnyen vártam ezt a filmet. Egyrészt mert egyszerre horror és masszív lélektani dráma egyben, másrészt mert nem valami hatalmas nagy hollywood-i stúdió áll mögötte hanem egyetlen ember (Jennifer Kent) aki egy Kickstarter-kampányból (!) szerzett pénzt a film elkészítésére. És hogy milyen lett az eredmény? Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy a The Babadook az év legjobb horrorfilmje lett. Ugyanakkor ha a horror sajátosságait nem vesszük figyelembe, akkor is ott a helye az év legjobb filmjei között.

MISTER+BABADOOK+PHOTO3 másolata.JPG

A történet két kulcsszereplője a megözvegyült Amelia és durván problémás kisfia, Samuel. Az anya 7 évvel ezelőtt elveszítette férjét egy autóbalesetben, mikor is épp a szülészetre igyekeztek. Ez a tragédia nagyon erősen rányomta a bélyegét az életére. Samuel pedig nagyon messze áll a "rendes gyerek" státusztól. Erőszakos, akaratos, szinte mindig csak a baj van vele és igyekszik állanóan rossz fát tenni a tűzre. Nem mellesleg iszonyatosan fél a szobájában megbújó – szerinte igenis létező – mumustól, ezért csak úgy tud elaludni ha az anyja mesét olvas neki. Amelia pedig igyekszik megállni a helyét egyedülálló anyaként ami nem is annyira egyszerű feladat, mint az ember elsőre gondolná. Egy szép estén aztán Sam egy addig ismeretlen könyvet emel le a polcról, melynek címe: "Mr. Babadook". Amelia elkezdi neki felolvasni de hamar kiderül hogy a nyugtalanító, kihajtogathatós mesekönyvben (?) cseppet sem olyan dolgok szerepelnek amik gyerekeknek valók lennének. Amelia meg is szabadul a könyvtől, ám akkor már késő. Mr. Babadook bejutott az otthonukba és ott ólálkodik körülöttük. Ha pedig a véres mese igaznak bizonyul, akkor Amelia és Sam hatalmas veszélyben vannak.

Innentől fogva spoileresen folytatom.

A film legnagyobb erőssége hogy a horror eszköztárát zseniálisan használja fel, de mindez csupán a "máz" amit ráhúztak a filmre. A The Babadook egy lélektani dráma, horror köntösbe ágyazva – így is lehetne jellemezni. Ugyanis a lényeg épp Amelia és Samuel anya-fia kapcsolatán van. Mr. Babadook itt csak egy "alibi". Amelia saját fia iránt érzett elfojtott dühe és indulatai azok amelyek valójában kísértik őket. A film első fele a jól megszokott horror-klisékből építkezik. Furcsa, kopogó hangok. Villódzó lámpák. A rémalak feltűnése néhány másodpercre a legváratlanabb helyeken (mondjuk a szomszéd öregnéni nappalijában). Eleinte Amelia kialvatlanságának tulajdonítjuk a hallucinációkat és különös zajokat. Mikor a nő zombi módjára mászkál a házban mert már napok óta nem aludt, kissé nehezen is hihetnénk el, hogy amiket lát és hall, azok tényleg valóságosak. Aztán eljön Mr. Babadook és a rémálmok megelevenednek.

093122-958ffe9a-d0db-11e3-ab2b-e4c47732fa7b.jpg

A film vége többértelmű. Pontosabban: kvázi mindenki úgy értelmezi, ahogyan akarja. Lehet hogy Mr. Babadook egy démon, egy szellem, egy rémálmokkal táplálkozó iszonytató lény amely a mesekönyvből előbújva a halált hozza el a családokra. Ugyanakkor én továbbra is tartom magam a saját teóriámhoz, mely szerint Mr. Babadook inkább Amelia elfojtott dühe a fia, egyáltalán az anyaság iránt. És itt jön a képbe, hogy a végén szembe kell néznie újfent azzal a tragédiával amely kihatott egész életére. Ugyanis életet adott fiának, azonban örökre elveszítette azt akit a legjobban szeretett. A dühöt és a keseredettséget pedig elnyomta. Elzárta lelkének legsötétebb zugaiba. Mr. Babadook pedig – akinek jelenléte erősen szimbolikus jellegű – a felszínre hozta mindezt benne. De Amelia erős, megvan benne a küzdeni akarás. És ami még fontosabb: a szeretet. A film mondanivalója igazán merész. Maga a témaválasztás (az anyaság nehézségei + egy életre szóló tragédia) is az, de ahogyan a film mindezt prezentálja, az az igazán bátor húzás. Aki már látta, az nyugodtan gondolja csak végig, hogy mi lehetett a végén ama bizonyos kalap alatt. És ha hajlotok az én teóriámra, akkor már tudhatjátok is. Bizony...nem egy túlvilági lény.

1408495006108_wps_19_The_Babadook_Movie_s_Phot.jpg

A The Babadook abszolút megállja a helyét horrorként is. Lassan, komótosan haladva teremti meg a feszültséget. Sötétből előkúszó árnyékok, neszezések, zajok, és mindemellé még a remek aláfestőzene is csak egyre jobban emeli a pulzusszámot a nézőben. Az anyát alakító Essie Davis kurvára erős alakítást hoz, minden szempontból az év egyik legerősebb alakítása az övé. Viszont az a vicc, hogy még a gyereket játszó Noah Wiseman is nagyon korrekt a szerepében. Nem tudom lesz-e magyar szinkron ehhez a filmhez (egyáltalán hogy eljut-e hozzánk ez a film) de az biztos hogy az eredeti angol (ausztrál-angol) hang nagyon jól illik a filmhez. A képi világ rideg, a zene hátborzongató, a színészeket már méltattam, a rendezés pedig – a vágásokkal és beállításokkal egyetemben – meglepően profi. Amitől azonban a The Babadook az év horrojává válik, az a lélektani dráma része és a mondanivalója. Év horrorja? Igen. Év filmje? Majdnem. Bár lehet még megváltozik a véleményem december végéig...

Értékelés: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr816925355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Cortez · http://redstyleschool.blog.hu/ 2014.11.29. 01:07:50

Akár az év horrorja is lehetett volna. A rendezés, képi világ, zene és a hangulat adott volt hozzá. Én nem tudom, hogy a kisgyereknek az volt-e a feladata, hogy minél idegesítőbb legyen, vagy pedig ennyire tehetségtelen színész. De a lényeg az, hogy rohadtul irritáló volt, és ez sokat rontott a film élvezeti értékén. SPOILER: Nekem is leesett, hogy a nő valamilyen szinten gyűlöli a fiát, de azt hittem, hogy a viselkedése végett (ez is elfogadható indok lett volna), és csak a vége felé lett egyértelmű, hogy a tragédia miatt.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2014.12.10. 13:10:01

@Informer2:

Számomra a gyerekszínészek alapból idegesítőek. Ha pedig magyar szinkront is kapnak, akkor még rosszabb a helyzet. :D Szerintem direkt kapta azt a feladatot hogy minél idegesítőbb legyen. Egy angyali gyerekkel nyilván nem lett volna ennyi problémája az édesanyának, nem ment volna ennyire az agyára.

Nekem az év horrorja. Idén nem láttam olyan horrorfilmet ami ennyire jelentős - de még csak kiemelkedő sem - lett volna.

The Cortez · http://redstyleschool.blog.hu/ 2014.12.23. 13:03:25

@-Britpopper-: Igen, a legtöbbjük az. Lehetséges, hogy ez volt a feladata, hogy minél idegesítőbb legyen, de valószínűleg nem esett nehezére a karakter megformálása :D

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2015.01.05. 09:17:39

@Informer2:

Mikor felmászott a mászóka (?) tetejére én onnan kiabált hogy "Mom! Mom!" én az anyja helyében csak annyit mondtam volna neki hogy "Just Do It!" :D

The Cortez · http://redstyleschool.blog.hu/ 2015.01.06. 01:43:43

:D Kb ez volt az első irritáló megnyilvánulása.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2015.01.14. 09:26:20

@Informer2:

Nem csoda hogy az anyja bekattant. :D
süti beállítások módosítása