Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Követni fog: It Follows kritika

2015. május 21. - -Britpopper-

Mikor év elején megírtam a Top10 horrorfilm amiket várok idén nevezetű listám, az It Follows is felkerült rá. Rögtön a figyelmem középpontjába került mikor olvastam hogy mennyire imádták Cannes-ban és hogy mennyi pozitív, elismerő kritikát kapott. Itt jegyezném meg hogy Rotten Tomatos-on jelenleg 96% áll amit elsőre el se hittem. Tényleg ennyire jó lenne ez a film? Nos, igen. Tényleg ennyire jó. Ami tavaly a The Babadook avagy a Starry Eyes volt, az idén - eddig - az It Follows. Túlzás nélkül.

2.jpg

A film főszereplője Jay, egy teljesen átlagos 19 éves lány. Barátaival együtt éli az átlag amerikaiak szürke, monoton életét. Van egy Hugh nevű barátja is akivel már jóideje randiznak és lassan eljön az idő hogy lefeküdjenek egymással. Miután megtörténik aminek meg kell történnie, Hugh elkábítja és megkötözi a lányt, majd egy elhagyatott épületbe cipeli az éjszaka kellős közepén. Ott aztán elmondja neki hogy durva nemi betegség helyett valami olyasmit adott át a lánynak, ami sokkal de sokkal rosszabb: egy démont, amely robot módjára követi majd Jay-t amerre csak jár, mégpedig azon cél által vezérelve hogy megölhesse őt. A démon képes felvenni bármilyen ember alakját, igazából kiszúrni tényleg csak onnan lehet hogy megállíthatatlanul közelít áldozta felé és hogy mások nem látják. Egyetlen módja van eme "átoktól" való megszabadulásnak, mégpedig ha Jay lefekszik valaki mással, ezzel továbbadja ezt a szörnyűséges fertőzést.

1.jpg

Fontos leszögezni hogy az It Follows nem teljesen horror, sokkal inkább horror-dráma (pont mint a The Babadook volt), egy olyan indie filmalkotás amelyre még sok-sok év múlva is kellemes emlékek közepette fogunk visszaemlékezni.Mert David Robert Mitchell rendező nagyon jó arányérzékkel alkotta meg ezt a filmet. Nem nyúl a mostanság előszeretettel túladagolt jumpscare ijesztgetésekhez, inkább a folytonos feszültségben tartásra alapoz. Jay miután bizonyosságot nyer arról hogy az "átok" valóban kíséri őt mindenhová, paranoiássá válik. Vele együtt pedig mi, nézők sem lehetünk biztosak benne hogy a démon hol, milyen formában bukkan fel legközelebb. Iszonyú hatásos például azon jelenet, mikor Jay a barátaival közös házban retteg és egy szobába bemenekülve kopogtatnak az ajtón. Eleinte csak az egyik barátnője áll odakinn és kérdőn néz a többiekre, de aztán hirtelen megjelenik mögötte egy...alak. Igazából nem tudjuk ki az. Mert éppenséggel lehet az előbbi csaj pasija is, vagy akárki. De éppen így lehet a démon is. Nem időz rajta sokat a kamera, csak előlép a sötétből és megindul Jay felé, aki persze rögvest menekülőre fogja. Nos, épp az ilyen és ehhez hasonló jelenetek miatt emelkedik ki a film az átlagból. A démon eredetét teljes homály fedi. Ez megint egy jó pont, mert az ismeretlentől való félelmünk még mindig sokkal hatásosabb mintha elkezdenék a szánkba rágni hogy a démon egy 500 éve brutálisan meggyilkolt falusi nő szelleme volt aki visszatért bosszút állni és satöbbi, satöbbi. Jay és barátai ugyan elkezdenek nyomozni, de nem a démon, hanem a démont "átadó" Hugh kilétét illetően (aki valójában nem is Hugh). Ezzel ki is merül a háttértörténeti szál. De ez így van jól.

3.jpg

A fényképezés gyönyörű, néha egészen álomszerű. A zene pedig remek választás volt, hiszen menő popslágerek helyett synthwave ambient számokat kapunk. Ezek az indie filmekben mostanság egyébként is eléggé divatosak lettek, emlékezzünk csak például a Drive!, a Starry Eyes, avagy a The Guest filmekre de mázli hogy a köztudatba is egyre inkább kezdik beleinni magukat, videojátékok és zenekarok révén. Ebből a filmből sem lóg ki ez a fajta zenei aláfestés, sőt, nagyon sokat hozzá is ad a látottakhoz. A színészi játékra nem lehet panasz, az effektek pedig kifejezetten pofásak. Mitchell előszeretettel reflektál a manapság divatos, jumpscare-központú horrorfilmekre. Ugyanakkor a gonosz, démoni erő az It Follows esetében csupán egy remek módon megalkotott metafóra a tinik túlzott szexuális étvágyáról és annak veszélyeiről, következményeiről. És ez az a téma, ami miatt az It Follows az idei év egyik legfontosabb filmje lett. A The Babadook tavaly az anyaság és a gyereknevelés nehézségeit járta körbe - szintén horror köntösbe bújtatva - az It Follows pedig elhozta most nekünk a fiatalkori szexualitás és a félelmek által kialakult fóbiák bemutatását, egy iszonyúan erős filmalkotás képében. A Fekete ruhás nő 2 hatalmas nagy csalódása után tehát itt van végre egy minden ízében korrekt és egyedülálló horror, amely számomra már most legalább akkora klasszikus mint tavaly a The Babadook volt. A Crimson Peak-nek fel kell kötnie a gatyát.

Értékelés: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr947471954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.05.21. 17:08:44

Kiváncsi leszek a filmre, de érdekes hogy a legtöbb ismeretlen rossz dologra a Démon kifejezést használják. Vagy a kisértet de az nem túl gyakori mert idővel kiderül, hogy tényleg az. :D Démon ma már lehet bármi. Amit mi hallucinálunk, ami meg akar ölni de mi nem tudjuk átlagos módon megölni, bármi. Várom a filmet, remélem tényleg nem a sablonos, klisés ijesztegetéssel akar majd szinvonalas film lenni. - Illetve személyes zavaró tényező, hogy egyre jobban irritálnak a szőke nő főszereplők, de ez egy csekély dolog. :D
Talán érdemes lesz erre elhívni a hugom, nem úgy mint a "Távozz tőlem sátán"-ra. Ott 100x megbántam hogy kifizettem a film árát! -.-'

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2015.05.22. 10:40:17

@Cathreen M.:

Nem, ez a film tényleg megéri a rá fordított időt és energiát. A "Távozz tőlem sátán" című förmedvényt pedig inkább hagyjuk, attól a filmtől én is sokkal de sokkal többet vártam. :) Az It Follows esetében csak azt tudom remélni hogy a magyar szinkront nem cseszik el túlságosan.

sidek 2015.06.17. 11:01:54

Ez a film tényleg pont olyan jó, amilyennek Te és mindenki írja. Imádtam, és remélem kijön itthon Blu-ray-en! Bár örüljünk, ha egyáltalán DVD-n megjelenik...

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2015.06.22. 11:01:17

@sidek:

A The Collector című filmre 2009 óta várok hogy kijöjjön itthon DVD-n de azóta sincs erről semmi hír. :D És azt is nagyon sajnálom hogy az Insidious első része sem jutott el hozzánk, ellenben a 2. rész már volt a mozikban (nem tudom abból ki mennyit értett, lévén hogy az előzmények ismerete nélkül csak parázni lehetett rajta) és most jön a 3. rész is.

sidek 2015.06.22. 19:48:15

Nekem a Collector még nem volt olyan nagyszám (csak kellemes), de a Collection már nagyon tetszett. Én is sajnálom, hogy nem jöttek ki nálunk.
Az Insi 1 még egészen bejött nekem, de a 2. szerintem borzasztó unalmas nulla volt. A 3. viszont jónak ígérkezik a trailer alapján (bár az semmit se jelent, mert a trailer mindig kiragadja a legjobb részeket). Az előzmények mindig hálásabbak, mert azok az korábbi részek ismerete nélkül is működnek mindenkinek. De az Insi 2-t valóban oltári nagy baromság volt moziba küldeni úgy, hogy az 1 nem volt. :)

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2015.06.23. 09:55:23

@sidek:

Hát a The Collection nekem már túl akciódúsra sikeredett, de nem volt rossz. Örülnék még néhány résznek ebből a brandből, mert egy-két részt ki lehetne még hozni belőle. Az Insidious 3 pedig ugye előzményfilmként jön, így nincs annyira kötve az előző két film eseményeihez. És ez szerintem jót tesz majd neki. Én a Paranormal Activity 3-mat is azért kedvelem mert képesek voltak visszamenni egészen a 80-as évekig benne. Viszont ott baszták el hogy a 4. részben már nem visszafelé haladtak az időben (mert a sztori szerint akkor minimum egy '60-as években játszódó epizód kellett volna következzen) hanem jöttek ezzel a "szomszéd házban is megjelenik a démon" baromsággal.

sidek 2015.06.23. 13:55:06

Én a Paranormalba sose mertem belevágni, mert a szellemes dolgoktól nagyon félek éjszaka mindig. :) Az It Follows határeset, mert kísértet szerű a lény, de mégse az - mindenesetre ez is okozott pár rémálmot nálam. :D

Jerryco 2015.06.25. 22:28:57

Egyedül nézni kifejezetten zsigeri volt a film atmoszférája. Számomra. Azt vettem észre, hogy amikor a szereplők szabadban voltak, állandóan a hátteret stírölöm. :)

jerrycomovie.blogspot.hu/2015/06/valami-kovet-it-follows-2014.html

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2015.06.29. 13:35:44

@Jerryco:

Igen, én is ezt csináltam. :D Mert ugye sosem lehetett tudni hogy a háttérben lévők közül ki a démon. A film legvége is épp ezért lett annyira emlékezetes.

Jerryco 2015.06.30. 00:09:20

@-Britpopper-: Igen! Ahhoz képest, elvileg mennyire hidegen hagynak már a horrorfilmek a klisék miatt, kérem, itt azt vettem észre, hogy "húzom fel magam" a filmen és parázok, hogy mikor jelenik meg a "démon2 vagy mi. Ezért érzem úgy, hogy a film megéri a pénzét.
ami ritka manapság a műfajnál.
süti beállítások módosítása