Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Széttörve (2016)

2017. január 23. - -Britpopper-

M. Night Shyamalan az a rendező aki a legnagyobbat zuhant Hollywood-ban. Remek, már-már kultuszfilmekkel (Hatodik érzék, Sebezhetetlen) kezdte pályafutását, majd jó ideig tartotta is a magas szintet (Jelek, Falu, Lány a vízben) hogy aztán egy csapásra, mindent leromboljon maga körül az olyan badarságokkal mint az Esemény, az Utolsó léghajlító vagy a Föld után. A 2010-es Ördög már sejtetett valamit abból hogy Shyamalan visszatérőben van, ám ezt igazán a Látogatás (The Visit) és a mostani Széttörve bizonyítják - az indiai rendező ismét elemében van.

Kevinben (James McAvoy) 23 különböző személyiség lakozik. Dr. Fletcher, a pszichiátere jól tudja ezt, azt viszont nem is sejti, hogy ezen kívül van még egy - a szörny -, amely időnként felbukkan és az összes többin uralkodni bír. Amikor Kevin elrabol három tinédzser lányt (köztük Anya Taylor‑Joy a Boszorkányból / Morganből), ennek a személyiségének a hatása alatt, belső harc kezdődik az uralkodó én ellen.

16113436_1193053330778535_349603827639670733_o.jpg

A rendezés kiváló, a fényképezés és a zene nagyon jól ragadják meg a hangulatot. Viszont ez a film cseppet sem ijesztő, félelmetes jelenet egy sem akad benne (ezen mondjuk meglepődtem) ami tulajdonképpen nem is baj, mert cserébe egy igen különleges témát - a disszociatív személyiségzavar - jár körbe, és nem mellesleg James McAvoy a 2013-as Mocsok óta nem alakított akkorát mint itt. Az egész filmet elviszi a hátán, egyértelműen ő a csúcspont. A történet lassan bontakozik ki de amikor a vége felé megjelenik a 24. személyiség - maga a szörny - a székbe szögezi a nézőt. És aztán ott van még a film vége, az az utolsó néhány perc, amiben megjelenik egy régi ismerős. Sokan nem tudták hová tenni őt a moziban, de aki tisztában van Shyamalan munkásságával, abból egy elégedett mosolyt fog kiváltani.

Abszolút jó film lett a Széttörve. Nem erősebb mint a Látogatás, pláne nem erősebb mint a Hatodik érzék vagy a Sebezhetetlen, de teljes mértékben korrekt, és James McAvoy hátborzongató alakítása miatt egy emlékezetes thriller, melyet nyugodt szívvel oda lehet tenni a rendező jobban sikerült filmjei közé.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr9112147099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása