Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Rental (2020)

Félresikerült vakáció

2020. július 31. - -Britpopper-

324326_1592560862_5168.jpg

Négy fiatal kibérel egy luxus villát, valahol a város zajától távol. Mindössze néhány napos pihenésük azonban igen hamar vált át szörnyű rémálommá, mikor kiderül, hogy valaki kamerákon keresztül figyeli őket. Dave Franco (a színész James Franco testvére) rendezői bemutatkozása bátran mer ugrándozni a műfajok között. Ez lett a The Rental.

Charlie (Dan Stevens) és Michelle (Alison Brie) ki szeretnék pihenni a munka fáradalmait, ezért kinéznek a neten egy igen drága hétvégét, amit egy igazi luxus házban tölthetnek el. Magukkal viszik Charlie öccsét, Josh-t (Jeremy Allen White), valamit annak barátnőjét, Minát (Sheila Vand). Megérkezéskor két dolog tűnik fel nekik: egyrészt, hogy a főbérlő eléggé rasszista, másrészt, hogy maga a ház, illetve a vele járó kilátás valóban eszméletlen gyönyörű. Miután magukra maradnak, és estére az alkohol, valamint némi drog is előkerül, kiéleződnek a felek közötti kapcsolatok. Charlie és Mina például - akik nem mellesleg kollégák - jól egymásba is gabalyodnak, amiről másnap reggel mindkettő nagyban kussol a többiek előtt - az aznapra tervezett kirándulás kicsit megborulni látszik. De Michelle és Josh az általános másnaposság, és a leplezett szégyenérzet ellenére mégis elmennek túrázni, Mina pedig ahelyett, hogy még néhány kört letolna Charlie-val, elugrik zuhanyozni. Itt talál rá egy mini-kamerára, amit pont a zuhanyrózsa belsejébe rejtett valaki - vélhetően a perverz főbérlő. Mivel előző este épp a zuhanyzóban csalták meg párjaikat, egy darabig dilemmáznak is, hogy elmondják-e a többieknek, hogy mit találtak. Végül úgy döntenek, hogy igen, majd később a bedrogozott Michelle tisztázni akarja a helyzetet, és kihívja a főbérlőt. Innentől szabadulnak el az indulatok.

the_rental_kritika_screenshot_20200724170631_2_original_760x760.jpg

A The Rental a végére igen meglepő módon átvált egy slasher horrorba. Nem csak a szereplők hullanak, hanem megjelenik a klasszikus slasher-alapvetés, a maszkos gyilkos is, akit a rendező végig homályban tart, azaz igazi arcát nem láthatjuk. Ez leginkább a stáblistánál üt jókorát, amint láthatjuk őt más házakban is tevékenykedni. Ráadásul a The Rental valóban kiszámíthatatlan. Vajon tényleg a rasszista főbérlő lenne a kukkoló? Ő kamerázta be a házat, és árulja utána a felvételeket a dark weben? Esetleg valaki más áll a háttérben? Ez a fajta műfajkeverék (mármint, hogy párkapcsolati drámából egyetlen szempillantás alatt váltunk át horrorba) nagyon jól áll a filmnek, és eléri, hogy odaszegezzen minket az események elé. A színészek nagyon jók. Dan Stevens (Apostle, The Guest, Legion) régi kedvencem, de Jeremy Allen White (Shameless), Alison Brie (GLOW, Horse Girl) és Sheila Vand (A Girl Walks Home Alone at Night) is remekül játszanak. A fényképezés is szép, zene pedig csak ott csendül fel, ahol okvetlenül szükséges neki. Dave Franco rendezői bemutatkozása korrekt iparosmunka lett, egy nagyon jól megírt, fordulatos történettel és kiváló színészekkel. Első filmnek ez tökéletes, és bízom benne, hogy láthatunk még tőle néhány emlékezetes alkotást. A lassan építkező, majd hirtelen elszabaduló The Rental a múltkor kivesézett Relic mellett az idei nyár második kellemes meglepetése, amit érdemes minden horror-rajongónak látnia.

659c82fc93eefcb27f8b77288be3449a.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr9616087408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása