Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Who Watches the Watchmen?

2015. július 19. - -Britpopper-

watchmen22.jpg

Hú, srácok... A minap megnéztem a Watchmen "Ultimate Cut" változatát amely még a rendezői változaton is túltesz a maga 3 óra 35 percével. Nem semmi kis esti program volt, úgy hajnali 1-re végeztem is vele. De nagyon megérte. Alapból imádom a Watchmen-t, szerintem a legjobb képregényes adaptáció. Megvan az itthon kijött DVD-változat és néhány képregényt is elolvastam. De ez az "Ultimate Cut" nagyon odavert. Eleve jópár kivágott részt tartalmaz, de ami fontosabb, az az hogy került bele egy animációs történeti szál, "Tales of the Black Freighter" névvel. Ebben egy hajótörött kapitány viszontagságait szemlélhetjük végig, amint keservesen próbál hazajutni családjához. Ezeket a részeket leginkább a Dante's Inferno avagy a Dead Space hasonló animációs DVD-részeihez tudnám leginkább hasonlítani. És nem mellesleg benne a főszereplő kapitánynak Gerard Butler kölcsönözte a hangját, aki ugye a 300-ban I. Leónidasz, spártai király volt. Ezen kívül találunk még a 300-ra utalásokat (a film elején a Komédiás halálánál az ajtó száma, a film vége felé az atomrobbanásnál a néger pasas táskáján a számzár kódja), viszont rengeteg másfélét is, főleg popkultúrális kikacsintásokat és utalásokat. Ezekből gyűjtöttem össze néhányat:

  • A főcím alatt mikor az első Éji Bagoly épp behúz egy banditának, a háttérben a régi Batman plakátját láthatjuk. Másik oldalon pedig épp egy házaspár lép ki az operából. Mindez utalás Batman történetére, csak itt a szülők megmenekülnek.

  • Dettó a főcímben Sally visszavonulásának ünnepe egy az egyben az utolsó vacsora, Leonardo da Vinci festményén.

  • És még szintén a főcímben Ozymandias jeleneténél a háttérben balra ott áll David Bowie és Mick Jagger (természetesen nem az igaziak).

  • A Komédiás fotója (amin kezet ráz Nixon elnökkel) eredetijén Nixon és Elvis látható.

  • Ozymandias magas irodájában a háttérben elterülő város közepén láthatjuk a World Trade Center (WTC) épületeit, melyek felé sokat sejtetően közelít két léghajó.

  • A vietnámi résznél mikor a Komédiás a helikopterből lövöldözik, közvetlen mellette a rendező, Zack Snyder osztja az ólmot egy gépfegyverből. Ütős cameo.

  • Mikor az első Éji Baglyot megölik, előtte egy ütéstől nekiesik egy polcnak, melyről a földre zuhan a régi közös csoportkép. Közvetlen mögötte egy eredeti Watchmen képregényt láthatunk.

  • Mikor Rorschach és Dan átkutatják Ozymandias irodáját, a számítógépen van egy "BOYS" nevű mappa. Korábban elhangzik az utalás hogy Adrian meleg lett.

  • A film vége felé, mikor Ozymandias az Antarktiszon lévő menedékhelyén bámulja a monitorokat, több filmet is felfedezhetünk közöttük. Példának okáért: Rambo 2, Mad Max, A nap mikor megállt a Föld (az eredeti), MacGyver, rajzfilmek, pornó, stb.

 

Hirtelen ennyit tudtam összeszedni nektek, érdemes tehát többször újranézni a filmet ezek meglelése miatt. Meg persze egyébként is, mert a Watchmen egy kíváló film és nálam ez az abszolút méltó képregényadaptáció, nem a Vasember, Amerika kapitány, Thor és társaik. Az "Ultimate Cut" változat pedig még inkább ajánlott, hisz a "Tales of the Black Freighter" horrorisztikus története szintén remek, nagyon jól illik bele a filmbe. Így válik kerek egésszé a Watchmen mítosza, úgyhogy én is inkább így, teljes terjedelmében ajánlom megtekintésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr677631970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása