Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Előzetes: The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist

2016. január 08. - -Britpopper-

Habár James Wan tavaly kijelentette, hogy márpedig nem fog több horrrofilmet rendezni, úgy néz ki hamar megváltozott a véleménye. A The Conjuring (Démonok között) hatalmas sikereket aratott megjelenésekor és egyértelművé tette, hogy még mindig Wan ennek a műfajnak az egyik koronázatlan királya. Én is imádtam a filmet (cikkem róla ITT olvasható), mégpedig azért mert - csak úgy mint a Fekete ruhás nő - a The Conjuring is a klasszikus eszközökkel való ijesztgetésekre épített. Wan ebben nagyon otthon van, elég csak az Insidious 1. és 2. részére gondolni (a 3. már állandó alkotótársa, Leigh Whannell követte el). A még mindig csak 38 éves, malajziai születésű Wan igazán remekel abban, hogy a frászt hozza a nézőkre, de a tavalyi Halálos iramban 7 után azt is bebizonyította, hogy más műfajokban is otthonosan a mozog. Itt jegyezném meg, hogy a dráma sem áll annyira messze tőle, elég csak a 2007-es - és eléggé háttérbe szorult - filmjét, a Death Sentence-t (Halálos ítélet) megnézni. A The Conjuring a Saw (Fűrész) mellett egyértelműen pályájának egyik mérföldköve lett, várható volt tehát, hogy addig ütik majd a vasat amíg meleg. A tavalyi Annabelle csúfos bukta lett (igaz, ahhoz Wannak vajmi kevés köze volt), ám az idén júliusban érkező The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist már teljes egészében az ő nevéhez köthető.

A középpontban ezúttal a Hodgson család áll (Peggy Hodgson és 4 gyermeke), akik 1977-ben költöztek be egy házba Enfield kerületében (London legészakibb része). Az eleinte nyugodtnak mondható életük azonban 1977. augusztus 30-án gyökeresen megváltozott. A poltergeist ekkor kezdte el terrorizálni a családot, tárgyakat mozgatott és dobált szét a házban, éjszaka dühös kopogásokat hallatott, ha pedig a szétszórt tárgyakat megpróbálták eredeti helyükre visszatenni, egy láthatatlan erőbe ütköztek, mintha valami direkt folyamatosan ellentétes erőhatást fejtett volna ki. Peggy eleinte a rendőrséghez fordult segítségért, majd miután ez láthatóan nem vált be, a nyilvánosság elé tárta az ügyet. Ezek után riporterek, újságírók és médiumok érkeztek a házba. Ekkor merült fel, hogy talán ki kellene hívni a Society for Psychical Research (SPR) nevű médiumokból és parakutatókból álló csoportot, hátha ők meg tudnák oldani a rejtélyt. Nos, valahol itt kapcsolódhat be majd a filmben az 1. részből megismert parakutató házaspár, Ed és Lorraine Warren. Az előzetesből kitűnik, hogy Wan igen nagy hangsúlyt fektetett a képi világra. A ködös, esős, szürke angliai időjárás és a steril, kékes-szürke fényekben úszó fényképezés kifejezetten nyomasztó atmoszférát teremt majd a filmnek. Remélhetőleg a CGI itt is mellőzve lesz, a trailer alapján pedig mintha jobban ráfeküdtek volna a drámázásra is. Hát...meglátjuk. Én nagyon bizakodom, és örülök neki, hogy Wan végül csak visszatért a horror műfajához, hiszen ebben van otthon igazán. Ráadásul idén érkezik még tőle a Lights Out is, amely annak az egyébként remek 2013-as rövidfilmnek lesz az adaptációja, melyet ITT megnézhettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr378250972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása