Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Videodrome (1983)

2017. január 24. - -Britpopper-

David Cronenberg munkásságát mindig is nagyra értékeltem, kedvenc filmem tőle a '83-mas Videodrome, melyet - szerény véleményem szerint - a mai napig nem tudott felülmúlni. Elementáris erejű társadalomkritika, bizarr képekkel tálalva.

Max Renn, egy kis kábeltévé, a 83-as csatorna elnöke kétségbeesetten próbál versenyben maradni a nagy tévétársaságok között. Csatornája programja ezért elsősorban az alantas szexuális ösztönökre épít - de úgy látszik ez sem elég ahhoz, hogy az állomás sikeres legyen. Miközben kutat egy olyan program után, amely kihúzhatná a társaságot a kátyúból, véletlenül rábukkan egy kalózfrekvencián sugárzó ismeretlen adóra, a Videodrome-ra, ahol hipnotikus hatású, borzalmas képsorok peregnek le a szeme előtt. A Videodrome "műsorán" látszólag valódi felvételek peregnek szadista erőszakról, perverz gyilkosságokról. Max nyomozni kezd a Videodrome forrása után, abban a reményben, hogy megszerezheti a csatornája számára a sokat igérő programot. Hamarosan kiderül, hogy a Videodrome műsorát egy vallási szervezet vezetője sugározza milliók otthonába, a hagyományos tévéműsorok közé vegyítve, a tudatalatti ösztönöket megcélozva. Max lassan szintén a Videodrome áldozatának tekintheti magát. Függővé válik, és elveszti realitásérzékét. Összemosódik előtte a fikció és a valóság, elméje megbomlik.

15844781_1176950005722201_5519496020726476589_o.jpg

Cronenberg-hez mérten a beteges víziók és groteszk jelenetek igen fontos részeit képezik a filmnek, társadalomkritikája már a '80-as években is velős volt, manapság pedig elég lenne ha a videózást felcserélnénk az internettel, és máris áthelyezhetjük a cselekményt napjainkba. Érinti a snuff filmek műfaját is, hiszen ezek mítosza a film megjelenése előtti években kezdett elterjedni. Max Renn totális szétesése - James Woods zseniális a szerepben! - olyan filmélmény, melyet bátran tudok ajánlani még így 2017 elején is. Igazi klasszikus, melyet minden horror-rajongónak látnia kell.

Értékelés: 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr1412147117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása