Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Spirál: Fűrész hagyatéka (2021)

Darabokra hulló kirakós

2021. június 02. - -Britpopper-

Nehéz egy több éve lerágott csontként kezelt filmsorozatból bármi újat mutatni. Általában ilyenkor szokott jönni a teljes reboot, ami az alapokhoz nyúl vissza, esetleg egészen új megközelítésből próbál elmesélni egy vérfrissített történetet. Számítottam arra, hogy a Spirál a Fűrész-veterán Darren Lynn Bousman rendező (Fűrész II-III-IV) ellenére is úgy földbe fog állni, mint annak a rendje, de arra a mindent elsöprő, pusztító alpáriságra, ami itt fogadott, egyszerűen nem voltam felkészülve.

mv5bzji4zwqwyzctmgjlmi00ote1lwfknjmty2vlogqxzmvhndyyxkeyxkfqcgdeqxvymjmxote0oda_v1.jpg

A már előzetesként is bemutatott metrós, nyelvletépős gyilkossággal indítunk. Tekintve, hogy kvázi az összes eddigi Fűrész film hasonló jelenettel kezdett, itt még nem húztam a számat. Nem úgy, mint maga a szerencsétlen áldozat, akinek döntenie kell, hogy vagy a nyelvét hagyja a csapdában, vagy az érkező metró tépi szét darabokra. Természetesen utóbbi valósul meg, csak hogy mindenki azonnal lássa, miféle filmre is váltott jegyet. Fröcsög a vér, szakadnak a végtagok. Egy ugrás után megismerhetjük a film főszereplőjét, a Chris Rock által játszott kemény zsarut, Ezekiel "Zeke" Banks nyomozót. Ez a karakter egy paródia. A ’90-es évek tökös, B-kategóriás akciófilmjeiből is kilógott volna, akkora ripacs. Chris Rock nem egy rossz színész (legalábbis a Fargo 4. évadában egész korrekt volt), de itt annyira fullba nyomja a kretént, hogy egyetlen perc alatt válik idegesítővé a jelenléte.

od_d28_06232_r.jpg

Megkapja maga mellé társnak William Schenk nyomozót, akit történetesen Max Minghella alakít. Őt legtöbben a Szolgálólány meséjéből ismerhetik, ahol Nicket játssza. Micsoda meglepetés, első közös ügyüknek pont ezt a metrós gyilkosságot kapják, aztán befut egy pendrive is az irodába, amin egy erősen a Kirakósra hasonlító, elváltoztatott hangú alak mondja el, hogy mindez csak a kezdet volt, mindenki jobb ha vigyáz, etc. – az ember nem is kívánhatna szebb hétfőt az irodában! Zekét otthon az apja (Samuel L. Jackson) is meglátogatja, aki egykor a rendőrség tiszteletbeli főparancsnoka volt (itt jegyezném meg, hogy Jackson a múltbéli jelenetekben kapott egy nagyon vicces álbajuszt). Zeke és ifjú padawanja elkezdik felgöngyölíteni az ügyet, azonban közben a copycat sem pihen: sorra szedi áldozatait a rendőrség kötelékéből, és nagyon úgy néz ki, hogy az esetek összekapcsolódnak.

it-was-spoiler-all-along-1620952726.jpg

Lehetett volna ez egy közepes horror. Csak tisztességesen fel kellett volna mondania azt a leckét, amit az előző, igencsak elnyújtott részek többé-kevésbé sikerrel teljesítettek. A Fűrész filmeket a III. rész után már senki nem a sztori csavarossága, hanem a különféle válogatott, ultra-brutális halálnemek miatt nézte. Itt ez annyira nem működik, hogy az egyik gyilkosságot konkrétan ott vágják el, amikor a Kirakós copycat bejelentkezik a TV-n, hogy "I want to play a game". A végső csavar nagyjából a film felétől 100%-ban kitalálható, a motivációk gyengék, a karakterek között semmi kémia nincs, a vágás ótvar, az meg – és ez apróbb spoiler –, hogy a gyilkos a rendőrség alagsorában fel tud állítani egy komplett csapdát az áldozattal a közepén, egyenesen vicc-kategória. 2021 van, úgyhogy az OST is ilyen hiphoppáré muzsikákból áll, de legalább a klasszikus főtéma is felcsendül kétszer. Ez az egyetlen pozitívum a filmben.

spiral_furesz_hagyateka.png

Én tényleg nem tudom hová rakni a Spirált. Egyáltalán nem vártam sokat, de még azt is sikerült alulmúlnia. Tobin Bell sehol, a copycat egy iszonyatosan gyenge utánzata lett csupán az ikonikus sorozatgyilkosnak, és ennyi erővel tényleg nyugodtan ki lehetett volna venni a nevét a címből, mert semmi köze hozzá. Ez persze nem tántorítja el az alkotókat, hiszen már megkezdődtek a Saw X előkészületei és érkezik a sorozat is, de a jó ég mentsen meg minket attól, hogy Darren Lynn Bousman-t mégegyszer a forgatás közelébe engedjék, mert annak megint csak hullagyalázás lesz az eredménye. Senkinek nem tudom ajánlani ezt a filmet, maximum azoknak, akik ivós-játékot csinálnának abból, hogy hányszor hangzik el benne a "fuck" szó. Folytatásnak borzasztó, önálló filmként legalább annyira kevés, mint vörös hagymában a proletár öntudat, horrorként pedig egyszerűen vérszegény. Pont itt lenne már az ideje elengedni ezt a franchise-t, mert láthatóan végleg kifulladt.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr216579488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása